Gorąca czekolada z mlekiem kokosowym "na bogato", bo z dodatkiem bitej śmietany, może występować nie tylko w roli napoju, ale także pełnoprawnego deseru. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Bita śmietana dodana na gorący napój zmienia się w pianę. Czekolada jest tu smakiem dominującym, zaś aromat kokosa stanowi fajne dopełnienie. Znalazłam wystarczająco dużo argumentów za tym, żeby skusić się na szklaneczkę
zadanie-gotowaniepodaniem natomiast, wierzch polałam sosem z owoców leśnych, który idealnie kontrastował ze smakiem zupy. Bardzo smakowało mi to danie kresowe, które według mnie jest raczej propozycją na śniadanie lub deser niż na obiad. Składniki: 1 l mleka 3,2% 200 g zmielonych migdałów (bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (lub skórka kandyzowana
zadanie-gotowanieostatni moment, aby owoce cytrusowe były hasłem w naszej zabawie kulinarnej. A co z nich przyrządzić? Tu jak zwykle obowiązuje pełna dowolność, nie stawiajmy sobie granic :) Zupy, dania główne, desery (moje ulubione ;)), sałatki czy napoje? Ależ proszę! To do dzieła
zadanie-gotowanieponadto z dodatkiem najzdrowszej kaszy jęczmiennej. Kaszy ugotowałam 1/2 szklanki bo mniej byłoby trudno, natomiast do baby wykorzystałam tylko 50 g a resztę przełożyłam do pucharków, dodałam owoce i deser gotowy. Polecam taką babę każdemu, pysznie się prezentuje i smakuje. Baba figowa z kaszą jęczmienną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestronie Vegabutik , są to wytrawne krakersy. Ja przerobiłam je na słodkawe, ale w zasadzie dość neutralne w smaku ciasteczka. Idealne do herbaty, na śniadanie (pierwsze albo drugie), na deser. Dla alergików, dla tych na diecie i dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz i podaję. Zachęcam do zakupu produktów firmy DAGOMA , niezbędnych do przygotowania pysznych potraw i deserów
Tradycyjna kuchnia KasiTakie ciasteczka to bardziej świąteczna ozdoba niż deser ale oczywiście są zupełnie jadalne. Są proste do zrobienia ale wymagają sporo czasu i cierpliwości. Oczywiście mogą być udekorowane w dowolny sposób jaki tylko wyobraźnia nam podpowiada, ja nie mam specjalnych zdolności plastycznych ale mojej córeczce bardzo się podobały. Składniki: na kruche ciasteczka: 300 g mąki 200 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMuszę się trochę ogarnąć i z okazji różnych świąt wrzucać przepisy z owymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni
Gotuj z Blue Ravenpowodzeniem zastępują sklepowe słodycze a ich konsystencja sprawia, że mogą być wykorzystywane do wielu przepisów. Lubię je jako samodzielną przekąskę, ale także chętnie używam do słodkich wypieków i deserów. Właściwości daktyli: bardzo dobre źródło szybko wchłaniających się cukrów idealna przekąska dla osób uprawiających intensywnie sport mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie poleca się je osobom z zaburzonym poziomem
Zdrowie na języku :Pzawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś chciałam zaprezentować aż trzy świąteczne przepisy. Na śniadanie - jajka schowane w terrinie, na obiad - faszerowane piersi z kurczaka, a na deser - ciekawy mazurek z mnóstwem bakalii. Zapraszam! Święta to czas, kiedy cała rodzina spotyka się przy stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza to dla jednej osoby cały dzień
Ratunku obiadWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja na nic nie mam czasu, pochłonięta sprzątaniem oraz sadzeniem roślin, postanowiłam zrobić szybki deser w przerwie świątecznej gorączki, między robieniem zakwasu, sadzeniem rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę
zdrowa vege kuchniapoście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak więc w każdą środę będę umieszczać przepis na zdrowsze słodkości, desery. Dzisiaj zapraszam na smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu kuleczki z daktyli z sezamem. Pożywne, słodkie, choć bez dodatku cukru i wegańskie. Zdrowa przekąska zamiast typowych słodkości. Wszystkie składniki
Mała Cukierenkatemperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam wiśnie drylowane w lekkim syropie , które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Wiśnie DAGOMA to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Doskonale sprawdzają się zimą, kiedy nie możemy w sklepach dostać świeżych owoców. Produkt bardzo mnie zachwycił i jeszcze niejednokrotnie użyję go w kuchni. Zachęcam do zakupu produktów DAGOMA , niezbędnych
Tradycyjna kuchnia Kasiprawdziwych włoskich restauracjach i pizzeriach, ukrytych w wąskich uliczkach lub na zabytkowych rynkach, pełne tradycji. W menu królowały domowej roboty makarony, pizze, owoce morza, ryby i oczywiście włoskie desery, od których nie można się powstrzymać. Włochy oczarowały mnie bogactwem smaków, naturalnością i prostotą. Nieprzesadzone przepisy, dania, w których postawiono przede wszystkim na wyśmienite produkty i świeżość. Lekka kuchnia, pełna magii
Kuchnia Pani Wiosnyserów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skrzep ricotty. Ma szerokie zastosowanie w kuchni: nadaje się do przekąsek, dań głównych i deserów. Przepis, na podstawie informacji ze strony cheesemaking.com Do zrobienia ricotty używamy serwatki uzyskanej bezpośrednio po oddzieleniu ziarna serowego. Im świeższa, tym lepsza. Podgrzewamy powoli
Przepisy na domowy ser i chleb