Ciasto mocno kawowe z jagodami. 227Dziś propozycja na słodko, mocno kawowe ciasto z jagodami! Kto uwielbia kawowe desery? składniki; 25 dag mąki pszennej 3/4 szkl mleka pół szklanki oleju 15 dag cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dag mrożonych jagód lukier; pół szklanki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie; Mleko, olej
Radość kipiąca uśmiechem.
Knedle z truskawkami 271wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą zezłoconą na maśle. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/knedel-z-truskawkami/ BosowKuchni Artykuł Knedle z truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Sos morelowy 110Pyszny dodatek do deserów , jak i do mięs. Składniki 250g świeżych moreli 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem
R'n'G Kitchen
Sos truskawkowy na zimno 214truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest to dobry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Budyń jaglano-truskawkowy 179Dzisiaj zapraszam Was na domowy budyń przygotowany na bazie kaszy jaglanej i truskawek. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej to kaszę ugotujcie na mleku roślinnym. Przed podaniem, budyń udekorujcie plasterkami świeżych truskawek i domowym sosem truskawkowym. Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki
Ugotować
Gruszki w syropie do słoików na zimę 185Wystarczy dodać dowolne przyprawy, poeksperymentować z czymś mniej tradycyjnym tj. anyż, goździki czy cynamon a efekt będzie rewelacyjny. Tak przygotowane mogą służyć przez cały rok jako baza do sałatek, deserów czy po prostu same w sobie z dodatkiem wyłącznie w postaci widelca. Pycha! Składniki: 11/2 kg gruszek 1 litr wody 70 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Przyprawy: goździki cynamon
Tradycyjna Kuchnia
Przepis na dżem truskawkowy mojej babci. 709różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów. Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli nie podlewamy
Poezja Smaków - blog kulinarny
Haupia – hawajski deser z mleka kokosowego 237Do haupii przymierzałam się niczym pies do jeża. A to miałam za mało mleka kokosowego. A to już było za późno i na pewno
Gotuj z Blue Raven
Ryż z cynamonem i jabłkami 284Danie, które ja osobiście kojarzę z dzieciństwem, z latem, z dziadkami. Danie, na które poświęcicie maksymalnie 45 minut Waszego cennego czasu. Zasyci, wprowadzi w stan szczęścia i zastąpi częściowo deser ;) Oto jegomość Ryż w towarzystwie Cynamonu i Musu Jabłkowego. Ryż z cynamonem i jabłkami www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 szklanka ryżu 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1-2 łyżek śmietanki
Kuchnia smaków
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie śmietanowo-koperkowym 255niedocenianej stała się bardzo popularna przede wszystkim ze względu na zdrowe właściwości oraz niewielka kaloryczność. Jej ogromna zaleta jest to, że możemy ją podawać zarówno jako składnik deserów, zup, a także dań typowo obiadowych. Dzisiaj w połączeniu z mięsem zmielonym z piersi z indyka stanowi jeden ze składników delikatnych pulpetów w sosie śmietanowo-koperkowym. Uwaga! Dzieci chętnie się skuszą
ChilliJemy
kokosowe tartaletki z poziomkami 261wykorzystać ich do wypieków, w końcu maja one niepowtarzalny smak. Połączyłam je z kokosem i był to strzał w dziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski. Składniki na 8 tartaletek: na ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
LAWENDOWY DOM 234niż przygotowanie lawendowego cukru. Wystarczy SUSZONE kwiaty lawendy umieścić w po jemniku z cukrem i szczelnie zamknąć. Po około 2 tygodniach cukier nabierze lawendowego aromatu . 4. LAWENDOWE CIASTKA I DESERY. Lawenda to bardzo ciekawy dodatek do słodkości. Idealnie pasuje do moich kruchych limonkowych ciasteczek, które uwielbiam. ( Przepis na limonkowe ciasteczka z lawendą ) Ponieważ lawenda jest bardzo aromatyczna, należy uważać
WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 201smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z młodej kapusty kiszonej 191cukrem i oliwą, mieszamy. Podajemy posypaną koperkiem lub natką. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty-kiszonej/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty kiszonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 314truskawek i tu pomyślałam, że dodam bazylię. Tak więc ze zwykłego sernika zrobił się dość fajny i niezwykle smaczny sernik na zimno. Aromatyczny biszkopt nadał fajny akcent całemu deserowi, a bazylia w truskawkach to strzał w dziesiątkę. Jak dla nas rewelacja. Potwierdzeniem tego wszystkiego był widok dziecka jak w ciągu dwóch dni pożarł prawie cały sernik. Nie jest trudny
Blondynka Gotuje