Kolorowe galaretki zatopione w śmietanie zachęcą każdego i małego i dorosłego do zjedzenia choćby kawałeczka. Naprawdę bardzo prosty i pyszny deser. Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach i smakach 300 ml śmietany 18% 300 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny cukier puder Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia. Pokroić je na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić
Pysznie & Piękniebył jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte
Kryzysowa Książka Kucharskawedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone z drogich składników jako forma deseru. Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia woda w Katowicach podrożała o 53 grosze
Kryzysowa Książka Kucharskaporze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet do deserów :) Znalazłem też mniej istotne rośliny z punktu widzenia kulinarnego. Na zdjęciu gwiazdnica. Jak komuś na wyprawie zupa będzie za mało słona to może sobie pożyczyć trochę soli zmineralizowanej
Kryzysowa Książka Kucharskaużywają jej do wszystkiego. W tle złoża barszczu czyli głównego składnika znanej zupy :) Po drodze nazbierałem jeszcze chabrów i płatków dzikiej róży, do lemoniady, która jutro będzię na deserach :) Reasumując. Pojechałem sobie za darmo nad morze. Wystąpiłem i odbyłem podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa :) Bardzo mi się podobał sam konkurs pod kątem ludzi. Nie było niezdrowej rywalizacji, wszyscy sobie
Kryzysowa Książka Kucharskaznajomych i szkoda było nie wykorzystać :) Historia dania była taka. Kiedyś, mój wykładowca od marketingu opowiedział mi historię jak to był na Sycylii i jadł tam pewien charakterystyczny deser. Było to purée ziemniaczane z cukrem. Zapłacił za to duże pieniądze i postanowił sobie, że zrobi taki po powrocie do kraju. Oczywiście, nie zrobił :) Ja też poszedłem sobie kiedyś do jednej
Kryzysowa Książka KucharskaNiby trochę na słodko, ale nie traktuję tego osobiście w kategorii deseru, tym bardziej, że to dobry prowiant na wynos. W Europie mieliśmy rycerzy, którzy musieli być wysoko urodzeni, a w Japonii byli samurajowie. Nosili lżejsze zbroje i miecze, a poza tym nosili się tak samo wysoko :) Taki przywilej systemu feudalnego. W 1871 roku wszystkie tytuły samurajskie zniesiono, a przez
Kryzysowa Książka Kucharskakroiło skibkę suchego chleba, polewało się to wodą. Posypywało cukrem i tak się jadło. Cukier też był na kartki i dostawało się nieduże ilości. K: Czy to było jako deser? W : Nie, to było takie jedzenie jak się chciało jeść i chciało się trochę urozmaicić. U nas rodzina była dosyć liczna, bo było 3 chłopaków i rodzice. Chleba, którego dostawaliśmy
Kryzysowa Książka Kucharskaukośnie, bo tak pokrojone potem ładnie wyglądają. Jeśli takie wafelki postawicie na stół dla Waszych gości, to z pewnością nie powstydzicie się ani ich wyglądem ani smakiem. Podane na deser np. do kawy, z powodzeniem mogą zastąpić niejedno smaczne ciasto. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiwielu domach naleśniki podawane są w formie śniadania, obiadu bądź deseru. Możemy podawać je na słodko bądź wytrwanie, jako danie główne lub składnik zapiekanek itp. Dzisiaj jedna z opcji naleśników na słodko, które świetnie smakują z twarożkiem i owocami chociaż przyznam, że moja córcia uwielbia je z domowymi konfiturami. Jogurtowe naleśniki Składniki : 150 ml jogurtu naturalnego 150 ml wody mineralnej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPostanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala to wino, które zawsze mam w spiżarni. Idealnie pasuje do deserów jak i do wytrawnych sosów. Pieczona kaczka z sosem marsala to po prostu niebo w … Pomyśleć, że przez moment czułam, że będą nici z obiadu. Kaczka rozmrażała się
codojedzeniaJakiś czas temu poczęstowano mnie pleśniakiem. Jadłam go pierwszy raz od co najmniej 10 lat. Byłam tak zdziwiona tym nagłym wypłynięciem pleśniaka, czyli ciasta, które było
Ugotowane pozamiataneprzepisów na moim blogu w 2016 roku. A oto przepisy w kolejności od 1 do 12 miejsca. Miłej lektury moi drodzy :) 1. Zapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe 3. Deser z truskawkami i białą czekoladą 4. Pomidorowa sałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy
My simple kitchenplacuszki na niedzielne śniadanie. A nawet jeśli ktoś nie lubi buraczków to dzięki temu, że pankejki polane są sosem kakaowym i podane z jogurtem jest on zupełnie niewyczuwalny. Takie desery na śniadanie lubię! Niebo w gębie <3 Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na buraczki to kliknijcie tutaj
rabarbarowowierzchu. Arroz con leche pęcznieje podczas chłodzenia i nabiera jedwabistej, kremowej konsystencji. Ja przy jego robieniu użyłam świeżych fig ale takie z puszki też będą znakomite, polecam. Znakomity deser na dzisiejszy wieczór. Kremowy pudding ryżowy z gotowanymi figami - Arroz con leche. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie