deser - 61894 przepisów (strona:984/4127)

Warsztaty z Sebastianem Olmą - Cisowianka. Gotujmy zdrowo bez soli. 172

pracy, poczuciem humoru. Po prostu fajny facet!  Zdj. Maciej Stankiewicz Najpierw zaczęliśmy od przeczytania przepisu, żeby wiedzieć od czego zacząć.  Zdj. Maciej Stankiewicz Przygotowywaliśmy cztery dania i deser. Wraz z Marianną piekłyśmy ciasto czekoladowe z musem malinowym. Byłam w cudownej pachnącej sekcji. Zdj. Maciej Stankiewicz Padło pytanie od Marianny i była fachowa odpowiedź.   Zdj. Maciej Stankiewicz(...)Widzicie tą koncentrację na twarzy Sebastiana? Tak właśnie pracuje! Ja, wraz z Marianną z bloga  http://kuchennewojowanie.blogspot.com/przygotowywałyśmy deser. Czekoladowe ciasto z musem z malin i z miętą. To było dla mnie wyzwanie, bo wiadomo, że ciasto to laboratorium. Trzeba dokładnie odmierzyć składniki, aby nie wyszedł zakalec. A ciasto to było BEZ sody, BEZ proszku do pieczenia

AZgotuj!
Ananasówka - nalewka ananasowa 910

Kochani, a może Kochane bo raczej taka ananasówka przypadnie do gustu zdecydowanie dla większości Pań. Tak prosta w przygotowaniu i taka pyszna. Wręcz idealna ba babskie

Niezły Młynek
Syrop miętowy 186

Przez całe lato lądowała w dzbanku z wodą i lodem i świetnie gasiła pragnienie całej rodziny. Nasuszyłam już cały woreczek, nalewki zrobiłam cały galonik:), była już w cieście, w deserach, aż w końcu wylądowała w syropie. Taki syrop dobrze jest zrobić w trakcie lata, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, wrzucić kilka plasterków cytryny lub limonki, dodać kilka kostek lodu(...)mamy przepyszny napój miętowy, który świetnie się sprawdzi w czasie upałów. Syrop zrobiony jesienią, przyda się zimą do słodzenia herbaty, do deserów, drinków i wielu innych. Składniki: 4 garście oberwanych świeżych listków mięty 3 szklanki wody 4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Miętę lekko opłukać pod wodą, oberwać listki z łodyżek. Liście wrzucić do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i zagotować

na moim stole...
Hellada na talerzu z Teo Vafidis 154

Kochani znowu dzięki Lidl Polska miałam możliwość uczestnictwa w świetnych warsztatach z kuchni Greckiej prowadzonych przez Teo Vafidis. Pierwsze Warsztaty w nowej odsłonie od razu rozpoczęły

Niezły Młynek
KONIEC I POCZĄTEK 205

    Coś się kończy, aby inne "coś" mogło się rozpocząć. Tak było tym razem. Kilkutygodniowa ciężka praca, długie godziny spędzone przed komputerem... A wszystko po

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE KAKAOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ 236

Kakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową. SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm) CIASTO 3 szklanki mąki 20 dag

RAROSSA
Pudding chia z owocami 187

dodatków. Ja tym razem do żelowania nasion zastosowałam sok pomarańczowy, ale dodałam też jogurt, pudding z chia nabrał smaku pomarańczy, a dodatek mixu owoców spowodował, że mamy pyszny owocowy deser na śniadanie. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ten akurat pudding przygotowałam jak były jeszcze porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny czy jeżyny. Można też pudding barwić rozpuszczonym kakao, kawą, sokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezy z figami 193

zresztą. Czy mogłam się oprzeć...?  To pytanie, oczywiście, czysto retoryczne. Długo się zastanawiałam, jak połączyć ze sobą te trzy składniki, żeby otrzymać nie tylko pyszny, ale też niebanalny deser. W końcu postawiłam na bezę, bo czy jest coś piękniejszego...? Idealnie biała, krucha na zewnątrz i delikatna, mięciutka w środku; nieco nawet ciągnąca. Do tego chrupiące orzechy, chmura lekkiej, bitej(...)śmietany i zniewalająca słodycz fig w miodzie. Mówię Wam, poezja! Deser jest słodki, ale jednocześnie tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Sezon na figi jest tak krótki, można więc troszkę zaszaleć... Figi, miód i orzechy zagospodarowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, jak! Orzechowe bezy z figami Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tiramisu 241

 Niedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj ), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.  

Kuchnia Łukasza
Ser smażony z kminkiem 358

Dzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który

Oryginalny smak
Galaretkowa pianka-idealny lekki deser 274

GALARETKOWA PIANKA BARDZO TANI I LEKKI DESER-IDEALNY NA UPALNE DNI LUB NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI  SKŁADNIKI: 4 GALARETKI W RÓŻNYCH KOLORACH(IM BARDZIEJ MOCNE KOLORY TYM CIEKAWSZE CIASTO) 400 ML MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO WODA PRZYGOTOWANIE: KAŻDĄ GALARETKĘ DZIELIMY NA PÓŁ(JA ODWAŻAŁAM SOBIE NA WADZE) PIERWSZE POŁÓWKI GALARETEK Z KAŻDEGO KOLORU JEDNĄ ROZRABIAMY Z 250ml WRZĄTKU I ZOSTAWIAMY(...)DOBRA RADA,NARAZ ROZROBIŁAM GALARETKI Z WIĘKSZĄ ILOŚCIĄ WODY-BO ONE DŁUGO TĘŻEJĄ, ALE TE Z MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ-DO MLEKA TO ROZRABIAŁAM PO JEDNEJ,BO ONE SZYBKO TĘŻEJĄ GOTOWY DESER ZOSTAWIŁAM NA KILKA GODZIN ,ŻEBY DOBRZE STĘŻAŁ,A NASTĘPNIE ZANURZYŁAM FORMĘ W GORĄCEJ WODZIE NA 2-3 SEKUNDY,DZIĘKI CZEMU BEZ PROBLEMU PRZEWRÓCIŁAM GO NA TALERZ BEZ WYKRAJANIA Z FORMY

Swojskie jedzonko
Sernik kajmakowy (toffi) 267

 Już chyba wszyscy wiedzą, że jestem uzależniony od serników. Widać to zresztą i po przepisach na blogu gdzie już jest prawie dwadzieścia różnych przepisów na

Kuchnia Łukasza
Zupa rybna na ostro 226

Uuu Kochani dzisiaj jemy pyszną zupę rybną na ostro. Do chrupiącego pieczywa czy grzanki jak znalazł szczególnie teraz kiedy pogoda wieczorami jest ładnie ujmując brzydka. Taka

Niezły Młynek
Śmietanowiec 171

lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w lodówce i tak powstał smaczny deser znany również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła(...)Ciasto: 3 galaretki  300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru) 1. Każdą galaretkę oddzielnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Przekładamy do płaskiego naczynia, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. 2. Ciastka kruszymy, masło rozpuszczamy i dokładnie razem mieszamy

NA MOIM TALERZU
Co jadłam w Szkocji? 177

zapominać o przyjemnościach, czyli słodkościach. Na osłodę podczas pochmurnych dni w Szkocji zamówiłam sticky toffee pudding z cream fresh. Jest to angielski pudding z daktylami polany sosem toffee. Lubię desery, ale nie lubię zbyt słodkich. Pudding był naprawdę słodki i miękki, ale tak przepyszny, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki deser do kawy lub herbaty

Projekty ze smakiem