Ogórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z ogórków
Kuchnia ŁukaszaPuszysty ciemny biszkopt z dżemem porzeczkowym z bitą śmietaną. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt 400 g dżem z czarnej porzeczki litr śmietanki 36
RAROSSAdoszło wiele planów, to jestem bardzo zadowolona, a nieoczekiwane zakończenie sprawiło, że dziesięciogodzinna podróż do domu nie uwierała jak zwykle. Co się stało? Otóż po pysznym obiedzie bez deseru (w restauracjach zawsze na deser brakuje mi miejsca, niestety), C. padł na kolana, wzbudzając tym moje bezgraniczne zaskoczenie (serio!). Od piątku z lekkim niedowierzaniem noszę na palcu pierścionek, ciągle go obracam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis na niesamowicie łatwe , tanie i smaczne ciasto – ala biszkopt wypełnione ananasami z delikatną nutką wiśni. Idealne do popołudniowej kawki. W połączeniu z gałką ulubionych waniliowych lodów stworzy deser, którego nie powstydziłaby się dobra cukiernia … i deser, który zachwyci nawet te najbardziej wybredne podniebienia. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * biszkopty – 150 g * ananasy w puszce
Ostra na SłodkoDzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski , czosnkowy lub
Oryginalny smakNie każdy lubi podroby, jednak po takim obiedzie mam nadzieję, że je polubicie. Osobiście uwielbiam wątróbkę, praktycznie każdą. Ta wersja jest bardzo prosta i w tej
Niezły MłynekSposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można(...)miąż jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku i mało aromatyczny. Przeznaczone do obróbki termicznej. jabłka te nadają się do jedzenia na surowo. Idealnie pasują do deserów, wypieków, marmolad i musów. Papierówka - stara polska odmiana jabłek o jasnym żółtym zabarwieniu. Ich smak na początku jest kwaśny w miarę dojrzewania staje się słodszy. jabłka te nadają się
Ciastka - domowe słodkościCzekolada…jak jej nie lubić! Na deser w tabliczce, budyniu czy w torcie…zawsze smakuje wybornie. U mnie dzisiaj kolejny tort czekoladowy , który upiekłam specjalnie dla gości z Iranu. Niestety nie mogłam pokazać torta w całości, bo czas naglił… Polecam tort czekoladowy z owocami, najchętniej jagodowymi. U mnie dzisiaj borówki, truskawki i maliny. Tort czekoladowy Składniki: Biszkopt
codojedzeniaUpały trochę ustąpiły dlatego możemy powoli włączać piekarniki. Dzisiaj na obiad mamy łososia, trochę w innej formie bo z wędzonym boczkiem. Takie połączenie jest świetne, boczek
Niezły MłynekPolecam domowy, prosty syrop malinowy - idealny do mrożonej kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów. Czytaj więcej
Ana Mari's worldBardzo smaczny, bardzo prosty w przygotowaniu deser. Nie jest za słodki, ani mdły. A sos karmelowy, po prostu... niesamowity! :) Poza przepisem czeka na Was kilka niespodzianek. Po pierwsze - zmiana szaty graficznej bloga. Nie wiem, jak Wam, ale mi podoba się bardzo. Szarość, pomarańcz i biel to kolory mojej kuchni, więc jest odrobinkę tak, jakbym zapraszała Was do domu :) Po drugie
Życie zamknięte w smakuDesery kuchni francuskiej nie mają sobie równych. Być może dlatego, że to kuchnia masłem i tłustą śmietaną płynąca, czyli tym, co tygryski (takie, jak ja) kochają najbardziej. Prezentowałam już na blogu suflet czekoladowy oraz mus czekoladowym, tym razem jednak zrezygnuję z czekolady na rzecz równie doskonałego składnika, jakim jest... wanilia ;) CREME BRULEE Składniki: - 10 żółtek - 1 litr śmietanki
Życie zamknięte w smakukolejny sięgam do klasyki, tym razem włoskiej. Panna cotta to deser lekki i nietrudny w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo podatny na wprowadzenie nowych kombinacji smakowych i udoskonaleń. Idealny po sytym obiedzie ;) PANNA COTTA Składniki: - 360 mililitrów mleka - 360 mililitrów jogurtu typu greckiego - 85 gram cukru - 1 laska wanilii - 12 gram żelatyny Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlewamy mleko, wkładamy cukier oraz nasiona
Życie zamknięte w smakuDzisiaj przepis mistrza Gordona, do którego jak wiecie powracam, co czas jakiś. Superszybki, superłatwy i supersmaczny deser - ot, cała prawda o tym daniu. Z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Słodycz karmelu, odrobina kwasowości owoców, sycąca ricotta... Czegóż więcej chcieć od życia? ZAPIEKANA RICOTTA Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI Składniki: - 500 gram ricotty - 4 brzoskwinie świeże (ja użyłam z syropu takie ) - 25 gram
Życie zamknięte w smakuCzasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i delikatne w smaku, doskonale skleja się je przy pomocy kremu. Całości słodyczy dodaje karmel. CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREM CZEKOLADOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 250 mililitrów wody - 125 gram masła - 130 gram mąki
Życie zamknięte w smaku