Domowy likier jajeczny 159jest to likier na bazie jajek, alkoholu, cukru i mleka skondensowanego. Należy do tego rodzaju trunków, które pijemy z przyjemnością, rozkoszując się jego smakiem i zapachem. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów dla dorosłych czy też jako samodzielny kieliszeczek na deser po ciężkim obiedzie. Domowy likier jajeczny uwielbiam przygotowywać w okresie świątecznym. Uwielbiam przygotowywać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 215Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych
Kuchnia MagdaLeny
HERBATA KORZENNA 161Święta i okres świąteczny to nie tylko czas spędzany na przygotowaniach, gotowaniu, sprzątaniu czy docelowo na spotkaniach z rodziną i wspólnym świętowaniu. To także najlepszy
W kuchni Karmel-itki
Ciastka "Jeżyki" 314Zauroczyłam się nimi jakiś czas temu, gdy zobaczyłam przepis u jednej z użytkowniczek Przyślij Przepis . Sama jakoś nigdy nie wpadłam na to, by ze zwykłych kruchych
Kuchnia w czekoladzie
Keks migdałowy 170Keks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów
Słodki sentyment
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 232Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie
Kuchnia MagdaLeny
Skórka pomarańczowa kandyzowana 194Tak jak co roku, tak i w tym obiecywałam sobie, że nie będę dużo piec ;) Ale nie byłabym sobą, więc do podstawowych dwóch ciast- sernika i
Kuchnia w czekoladzie
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 449Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli
Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka korzenne 125Pyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka korzenne pachnące Świętami, posypane złotym jadalnym pyłem. Pięknie się prezentują, dlatego mogą być świetną ozdobą na choinkę. Nie są pracochłonne i zawsze
Oryginalny smak
Warsztaty kulinarne Sokołów Włoskie Boże Narodzenie 195były jak zwykle przepyszne i niezwykle inspirujące. Tym razem gotowaliśmy z Dominikiem Maskolenko oraz Mateo Brunetti. Jako gość specjalny Matteo opowiadał nam o włoskich potrawach świątecznych, o deserach które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech tj. panettone czy torrone bianco. Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz(...)stole by skosztować przygotowanych potraw. Na przystawkę mieliśmy yorkshire pudding oraz tatar. Kolejnym daniem były tortellini w bulionie. Daniem głównym była polędwica wellington od Dominika Moskalenko! A na deser torrone bianco. Z Dominikiem gotowałam juz wielokrotnie dlatego też tym razem za przewodnika warsztatów wybrałam Mateo. Skusiły mnie najbardziej te tortellini i nie zawiodłam się. Ten farsz to jakiś
Życie zaczyna się w kuchni
NIEMIECKIE PIERNICZKI 162Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają
Kuchnia MagdaLeny
Śledzie pod pierzynką 177Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi
PysiaGotuje.pl
Piernikowa czekolada 150Piernikowa czekolada to ciasto bez pieczenia zdecydowanie dla największych miłośników czekolady Najlepiej smakuje z lodówki pokrojona na małe kawałki. To czekoladowa eksplozja z nutą piernikową. Czekoladowy
Słodki sentyment
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 147Skoro w poprzednim wpisie pojawił się zakwas na barszcz wigilijny, to czas na jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze
W kuchni Karmel-itki