deser - 61894 przepisów (strona:671/4127)

Gulasz z boczniaków 161

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem 98

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem Czekoladowe naleśniki , to deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wszystko zależy od dodatków z jakimi je podamy. My dzisiaj proponujemy przepis z dodatkiem bananów z rumem, ale pyszne też są np. z masłem orzechowym, konfiturą z czarnej porzeczki itp. Czym spiżarnia bogata Naleśniki 30g masła 80g czekolady gorzkiej 300ml

Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 126

Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło

Tajemnice Smaku
Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą 117

bardzo krótki. Warto więc owoce mrozić, suszyć, robić z nich soki, dżemy i konfitury, by korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. Mrożone jagody są świetnym dodatkiem do deserów. Składniki  na szklankę 300ml Mus jagodowy: 150 ml jogurt naturalny 7 łyżek  jagód 3 łyżeczki chia Pozostałe : 4 łyżki granoli 6 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej 4 łyżki jagód

Tajemnice Smaku
Tarta serowa z matchą 102

Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która w ostatnim czasie stała się bardzo modnym, a przy okazji zdrowym dodatkiem do deserów. Lody, kremy, koktajle, serniki z dodatkiem odrobiny matchy zyskują piękny zielony kolor i wyjątkowy smak. Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje. Składniki na formę do tarty

Tajemnice Smaku
Domowe lody z mango i marakui 93

Przygotowanie lodów w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do lodów okazuje się wyjątkowo prostym zadaniem. Wystarczy zmiksować składniki, wrzucić do maszynki i czekać, aż wszystko

Tajemnice Smaku
Szarlotka czy Charlotte? 100

szara reneta lub antonówka. Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą

Tajemnice Smaku
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 112

Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać

Tajemnice Smaku
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 119

Beza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i żółtkami . Bezę podałam z pomarańczami, bo jest na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie. Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka

Tajemnice Smaku
Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami 110

francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie w poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach . Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem.  Kiedy pierwszy raz zaserwowałam to danie przyznam, że przy(...)stole nastąpiła nie mała konsternacja, czy to oby na pewno nie jest deser? Składniki na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm 150 g (1/2opakowania) ciasta filo 5 – 6 łyżek oleju ( u mnie ryżowy) 150 g sera koziego kanapkowego 150 g śmietany 18 % 2 jaja 300 g truskawek pęczek świeżego tymianku 1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu 3 łyżki octu

Tajemnice Smaku
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim zagęszczonym mlekiem 137

Pieczony puszysty sernik z borówkami .   Płatki wszystkim posmakowały, więc  pomyślałam,  że do tych serniczków też na dno dam kukurydziane płatki.   Masa sernikowa jednak ta ten deser jest nieco rzadsza i płatki ślicznie wypłynęły na wierzch…  Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie… Składniki na około 20 -24 babeczki CZEKOLADOWE PŁATKI

Tajemnice Smaku
Oponki wegańskie 127

Oponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore wyzwanie, ale zwieńczone sukcesem. Z

Słodki sentyment
Makaron z szynką i serem 157

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie pączki 226

Moje szybkie pączki przygotowuję na bazie półtłustego sera twarogowego, który nadaje im wyjątkowego smaku. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, uformować w dłoniach małe kuleczki i już można zacząć smażyć Idealny deser dla zabiegany lub gdy po prostu najdzie Was ochota na coś słodkiego. Tak właśnie dziś było u nas Wstałam, zajrzałam do lodówki, wzięłam do ręki ser i… po kilku

Słodkie okruszki
Sernik na zimno z morelami 142

Opis Sernik na zimno z morelami : Sernik na zimno z morelami to delikatna odsłona sernika. Tym razem proponuję opcję bez pieczenia. Sernik na zimno to idealna opcja na deser dla osób, które nie lubią piec bądź nie mają warunków na standardowe wypieki. Bardzo szybko się przygotowuje takie ciasto i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Jest to niesamowicie delikatny sernik(...)Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić je na brzoskwinie. Z pewnością przepis na ten sernik przekona do siebie każdego miłośnika deserów i słodyczy. Ciasta tego typu idealnie sprawdzają się na letnie upalne dni. Nie są zbyt ciężkie i bez wyrzutów sumienia może się nimi zajadać. Ciasta na zimno dadzą idealne orzeźwienie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne