Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 178Jednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!
Kuchnia Łukasza
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 188Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd nasze
W kuchni Karmel-itki
Pierniczki Elżbietanki 155Pierniczki norymberskie to klasa sama w sobie. Na święta pojawiają się właściwie w każdym niemieckim domu. Pierniczki Elżbietanki należą również do „pyszności z Norymbergii”, ale to
Słodki sentyment
Aromatyczny i lekki dżem z dyni i pomarańczy - doskonały na świąteczny jadalny prezent 171aromatycznych przypraw, to doskonały pomysł na prezent nie tylko świąteczny. Taki dżem jest bardzo lekki i świetnie pasuje nie tylko do chrupiącej bułki, ale także jako dodatek do deserów. W tym roku zrobiłam sporo słoiczków z takim dżemem. Przydadzą się na zimowe śniadania i pyszne desery. Przygotowanie tego dżemy nie zabiera dużo czasu, a że dynia dostępna jest w sprzedaży
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa fasolowa 180Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jeśli mamy tutaj fanów zupy fasolowej, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was!!! Będzie dużo
Związek na patelni
Mini beziki do dekoracji – wegańskie, bez jajek 184znajomości kilku ważnych podstaw, po kilku próbach i przy odrobinie cierpliwości wyjdą każdemu. Mini bezy możecie wykorzystać jako ozdobę świątecznego stołu, ale też do dekoracji świątecznych ciast, tortów i deserów – to prosty i bardzo efektowny sposób na wykorzystanie wody z puszki ciecierzycy. O aquafabie jako jeden z pierwszych polskich blogerów pisałam już obszernie cztery lata temu TUTAJ i odsyłam(...)beziki w suchym miejscu, w najbardziej szczelnym pojemniku jaki tylko uda nam się znaleźć – przy minimalnym nawet dostępie wilgoci zaczną się rozpuszczać i zmiękną. ● Jeśli używamy bezików jako dekoracji deserów dodajemy je na sam koniec, tuż przed podaniem i pod żadnym pozorem nie przechowujemy w lodówce – macie jak w banku, że w lodówce od razu zrobią się wilgotne i popłyną
Karo in the Kitchen
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 228Prosty torcik na co dzień i od święta. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową oraz masą orzechową, na wierzch z bitą śmietaną i
Kuchnia MagdaLeny
ZUPA SEROWA Z SZYNKĄ I SZPINAKIEM 179Zupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLeny
Zakwas z buraków 242Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami
PysiaGotuje.pl
MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 169Dania warzywne stanowią zdecydowaną większość naszych obiadów. Nie rezygnujemy w całości z mięsa, wybieramy jednak warzywa zdecydowanie częściej, a w szczególności te, które dostajemy od rodziny
W kuchni Karmel-itki
Sałatka gyros 242Juhu! Sałatka z marca doczekała się publikacji ;) Jak tak dalej pójdzie, to do Wielkanocy wyrobię się z przepisami właśnie po ubiegłych świętach... Trzymajcie kciuki
Kuchnia w czekoladzie
Serduszka imbirowe Gingerhearts 137Podróży przedświątecznych ciąg dalszy… Jedziemy do Anglii po serduszka imbirowe Gingerhearts. Pyszne, pachnące świętami ciasteczka z dużą dawką czekolady. Warto się skusić Składniki na około 50
Słodki sentyment
Pieczona ciecierzyca 143Jeśli szukacie zdrowej przekąski do chrupania przed telewizorem, to pieczona ciecierzyca będzie idealna. Nie dość, że zdrowa to jeszcze bardzo smaczna. Trochę jak orzeszki Do jej
Oryginalny smak
Zobacz sprawdzony sposób na wyśmienite latte! 209Caffe latte to pyszna, mleczna kawa znana na całym świecie. Może stać się również efektownym deserem za sprawą mlecznej pianki i słodkich dodatków. Dla wielu osób wydaje się trudna w przygotowaniu, dlatego wybierają raczej wyjście do kawiarni niż eksperymenty w domu. Jednak okazuje się, że to zadanie może być banalnie proste! Jak samodzielnie przygotować aromatyczną latte? Dobra kawa to podstawa(...)pistacjowych. Należy pamiętać, że syrop lub sos dodajemy na dno szklanki przed wlaniem espresso. Innym słodkim dodatkiem, jaki możemy wykorzystać, jest bita śmietana, która stanie się zwieńczeniem smakowitego deseru. Najlepiej będzie się prezentować oprószona cynamonem, posypana wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi. Cafe art – poczuj się jak prawdziwy barista! Prawdziwi miłośnicy kawy będą z pewnością poszukiwać wyzwań i jeszcze ciekawszych efektów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!