deser - 61894 przepisów (strona:485/4127)

Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 173

zamiast lemon curd, proponowałam nazwę - staroangielski krem cytrynowy. :) Cóż, moja nazwa jakoś się nie przyjęła, choć nadal twierdzę, że ładniejsza niż curd...  Jednak potrawa potrawą (czy tutaj raczej deser deserem) i rzeczywiście nie mogę się teraz nie zgodzić, że pod tą angielską nazwą ten właśnie krem jest rozpoznawalny. I niech każdy go wypróbuje, bo i ja muszę przyznać

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z rabarbarem z migdałową kruszonką 155

Własnie wcinam ją do kawy hihih Koniecznie musicie spróbować. rabarbar jest w sklepach teraz cały rok, a wykonanie ciasta to naprawdę 30 minut. Tak naprawdę to

Niezły Młynek
Parfait z kokosowo-orzechową granolą i owocami 323

znajdziecie w zakładce Must haves na lato . A co zjeść na takie leniwe, późne śniadanie? Na przykład parfait z owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście. PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół(...)szklanki granoli (przepis niżej) truskawki, jagody lub borówki amerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa

wcinaj to
Semifreddo truskawkowe z bezikami 174

spożywczą Mrozić: od 4 do 7 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia; Bez maszynki- masę od razu wkładamy do keksówki, mrozimy Wyjmować na 20 minut przed podaniem, deser ma być zmrożony, lecz nie na kamień. Jeśli zostawimy deser na całą noc w lodówce i za bardzo się zmrozi należy przełożyć go do lodówki na około 1 godzinę

KreatywnePiny
Morele na ciepło z miodem i jogurtem greckim 146

Cześć ! Dawno na moim blogu nie było deseru. Więc dziś mam dla Was smakowitą propozycję – dość lekką Co powiecie na morele na ciepło z miodem i jogurtem greckim ? Zamiast jogurtu – morele – możecie podać z lodami. Deser mega prosty i szybki w wykonaniu. Idealny na lato ! Składniki ( 2 porcje): 8 moreli – wydrylowanych i pokrojonych na połówki

Moja pasja smaku
Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym 91

Siedząc wieczorem razem z mężem postanowiliśmy że zrobimy sobie szybki i słodki deser zwłaszcza że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki   Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę

Kuchenne Wariacje
Pieczona lodowa Arktyka 122

przygotować sobie dzień wcześniej żeby nam się lepiej zmroziły i szybko nie rozpuściły w piekarniku. Jak mamy zmrożone lody i upieczony i wykrojony biszkopt zabieramy się za najważniejszą część deseru – pianę z białek. Pianę ubijamy z białek, cukru i szczypty sody i soli. Jak mamy gotową pianę to na blasze do pieczenia wykładamy papier do pieczenia a na niego wycięte(...)całe lody i biszkopt. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy jak nam się piana zrumieni (ok. 10 minut). Po upieczeniu podawać od razu żeby lody się nie rozpuściły. Deser jest bardzo sycący więc najlepiej tą porcję podzielić na 4 mniejsze Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tiramisu 128

tylko przeczytałam, że w projekcie „Palcem po mapie” będą Włochy to od razu pomyślałam o tiramisu Bardzo lubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska.   Składniki: - 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki) - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa(...)się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy większość masy i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i na nie resztę masy i posypujemy kakao. Aby góra deseru ładnie wyglądała dobrze jest kakao sypać przez sitko. Jeżeli ktoś chciałby więcej warstw tiramisu to należy podwoić ilość składników. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tiramisu z malinami 146

razem zapraszam Was na tiramisu owocowe. Jeszcze mamy ostatnią chwilę na maliny, więc postanowiłam je jeszcze wykorzystać. Deser bardzo smaczny i szybko zniknął z lodówki.   Składniki: - kilka okrągłych biszkoptów - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa rozpuszczalna - kakao do posypania wierzchu - 1 opakowanie malin   Najpierw myjemy malinki i w między czasie zaparzamy kawę(...)bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy część masy, na nią warstwę malinek i znowu masę. Jeżeli mamy większe pucharki to możemy dać jeszcze jedną warstwę biszkoptów. Wierzch deseru posypujemy kakao i układamy malinki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami 132

Zapraszamy na pyszny deser który posmakuje każdemu czyli deser z tapioki. Mimo że słodki to przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników Składniki: - 40 g tapioki - 400 ml mleka kokosowego - 180 ml mleka - 45 gr cukru - 120g czerwonych porzeczek - ½ limonki Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut

Kuchenne Wariacje
Truskawkowy deser stracciatella 192

Miał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego serka, drobin czekolady oraz truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Składniki - 30 dag truskawek - ok.300 g serka homogenizowanego o smaku     stracciattela - 1 opakowanie(...)lodówce do całkowitego stężenia. Uwaga – sprawdzona rada 1)        niestety z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest żelatyna i żelatyna deser mus truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka dodałem mus wymieszany z żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę stężał, w drugim dopiero po włożeniu do zamrażalnika

Świat Smaku
Jogurotowiec truskawkowy 236

słodkości na zimno, bo po co dodatkowo nagrzewać mieszkanie ;>  W niedzielę do kawki gościł u mnie jogurtowiec z kolorowymi galaretkami i dużą ilością truskawek. Na tą pogodę deser na zimno sprawdzi się idealnie;)  Składniki: 3 różnokolorowe galaretki szklanka cukru  1/4 szklanki mleka 3 szklanki naturalnego jogurtu  1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru(...)dodać do mleka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurty naturalny, mleko, oraz pokrojone galaretki, wymieszać i wylać na tortownicę (24 cm). Pozostawić w lodówce do stężenia. Na wierzch deseru wyłożyć pokrojone na pół truskawki i zalać tężejącymi galaretkami.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Deser czekoladowo - wiśniowy 138

Zamiast kupować swoim pociechom gotowe desery pełne różnych polepszaczy i konserwantów, proponuję przygotować łatwy i szybki deser o czekoladowo - wiśniowym aromacie. Niby nic nadzwyczajnego, a znika błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Deser waniliowy z musli i sosem wiśniowym 125

Chrupiące musli, waniliowa masa serowo-śmietanowa i słodko-kwaśny sos wiśniowy stworzyły razem doskonałe połączenie. Aż się sama zdziwiłam, bo wymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru

Wiem co jem
Krem waniliowo-czekoladowy 93

Wczorajszy deser na koniec karnawału, zrobiony na prośbę chłopców. Nie miałam za bardzo czasu na przygotowanie czegoś bardziej wyrafinowanego, wykorzystałam więc pomysł Wandy Jackowskiej z książki „Ciasta i desery z czekoladą”, nieco go modyfikując. Użyłam śmietany o większej zawartości tłuszczu i dodatkowo ją ubiłam. Zmniejszyłam też ilość cukru i dodałam rozpuszczoną czekoladę w tabliczce, zamiast czekolady w proszku. Czytaj więcej

Wiem co jem