deser - 61894 przepisów (strona:485/4127)

Deser serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia) 130

Taki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale bardzo smaczny :) Składniki podane są na 1 porcję. Jest dość słodki. Składniki: Spód: 4-5 okrągłych biszkoptów 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Krem: 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% szczypta chili(...)pozostawiając w środku puste serduszko. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie sztywna rozpuszczamy łyżkę galaretki czerwonej w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Ostrożnie wyjmujemy foremkę serce ze środka deseru i ostrożnie uzupełniamy to miejsce chłodną galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała

Kolorowy Przepisownik
Pudding z chia i jagodami 142

Bardzo lubię te małe nasionka chia  (szałwia  hiszpańska). Postanowiłam zrobić z nimi kolejny smaczny deser. Ja wykorzystałam do niego jagody, które zalegały jeszcze w mojej zamrażarce, ale Wy  możecie zrobić z innymi owocami sezonowymi.  Polecam mój inny deser z chia, który znajdziesz tutaj Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 4 łyżki miodu (można

O kuchni z uczuciem
Muffiny kakaowe z cytrynowym nadzieniem 125

foremek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.  Jeśli chcecie, żeby Wasz deser wyglądał bardziej elegancko, napełnijcie ciastem i kremem ceramiczne kwadratowe naczynia żaroodporne o wymiarach 6cmx6cm u podstawy. Z podanych składników wyjdzie Wam 7 takich deserów

W poszukiwaniu inspiracji
Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal) 4302

Lekki deser z galaretek i jogurtu. Nie wymaga dużo pracy, jedynie trochę czasu, aby galaretki stężały. Jeśli galaretkowiec podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała 146 kcal. Składniki: 4 różnokolorowe galaretki litr jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 7 łyżeczek żelatyny Przygotowanie Z każdej galaretki odsypujemy 1,5 łyżki, resztę zalewamy to szklaną wrzącej wody (każdą galaretkę(...)galaretki stężeją, żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i trochę przestudzamy. Jogurt mieszamy z cukrami, galaretkami pokrojonymi w kostkę, na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy i wylewamy na blaszkę (24x24cm). Deser wstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć, wylewamy na galaretkowiec i znowu wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Świąteczno sylwestrowy deser truskawkowo - piernikowy z dodatkiem amaretto 176

Pomysł świątecznego deseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków.  Składniki

Kuchenne aromaty
Muffiny z jabłkami i syropem klonowym 159

Piątkowy wieczór i jak tu czegoś nie upiec? Przecież weekend bez słodyczy to weekend stracony :) Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;) Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna! Muffiny z jabłkami i syropem klonowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki grubo startych jabłek

Lawendowe Niebo
Serowo-truskawkowe szklaneczki deserowe 244

Dziś zapraszam Was iście serową ucztę. Deser powinien przypaść do gustu, każdemu kto lubi ser i mleczne przetwory. Znajdziecie w nim również pyszny czerwony, truskawkowy akcent. Nie mogło przecież zabraknąć truskawek. Czy do Was, tak jak i do mnie "uśmiechają się one" z każdego straganu? Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy(...)reszcie wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotujących się owoców i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowanie warstw deseru: Do przygotowanych szklaneczek nakładamy warstwę truskawkową. Następnie na wierzch powoli, łyżka po łyżce kładziemy warstwę serową. Na koniec dodajemy do każdej szklanki po 2 plasterki banana i łyżkę kakaowej masy serowej

Słodkie okruszki
Deser Mleczny Czekolada-kajmak 174

pozostałych składników w misie o wysokich ściankach. 3. W misie o wysokich ściankach zmiksować wszystkie składniki dokładnie. 4.Przelać masę do wysokiego naczynia- bądź dwóch płytszych np. szklanki/pucharki na desery. 5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie to od 1 do 3 h w zależności od poziomu chłodzenia lodówki. 6. Stężały deser dekorować bitą śmietaną i startą czekoladą Podawać

KreatywnePiny
Mus z gorzkiej czekolady z malinami 145

Słodyczy nigdy nie za wiele, a teraz jak możemy uzupełniać je cukrami mniej kalorycznymi to częściej możemy sobie pozwolić na słodkości.  Dzisiejszą

Niezły Młynek
Deser kiwi-mięta-kokos 265

Dziś mam dla Was pomysł na szybki i zdrowy deser, który można zaserwować również dzieciom. Idealny także po treningu, ponieważ zawiera połączenie białka i węglowodanów. Jest niesamowicie pożywny ! W składzie znajdziemy miętę pieprzową, która w medycynie ma szerokie zastosowanie od leczenia dolegliwości żołądkowych, stanów zapalnych jamy ustnej poprzez poprawienie perystaltyki jelit. Ponad to olejek miętowy łagodzi bóle migrenowe a także(...)mięśniowe. Deser Chia z orzeźwiającym musem kiwi Składniki: 1 jogurt gęsty Bakoma; 1 łyżka nasion Chia; 1 łyżka wiórek kokosowych; 2 szt kiwi (ok. 150g); 2 listki mięty pieprzowej; 1/2 łyżeczki ksylitolu. Krok po kroku.           Jogurt mieszam z Chia, wiórkami i ksylitolem, odstawiam na godzinkę (można dłużej) do uzyskania bardzo gęstej masy. Następnie obrane kiwi

Życie na widelcu
Orzeźwiający deser z marakują 176

Dzisiaj jest ten dzień, kiedy powinniśmy przygotować coś wyjątkowego dla swojej mamy i w związku z tym mam szybką, prostą i efektowną propozycję. Deser na bazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom. Wszystkiego najlepszego dla  Mam :)  Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone(...)kawałki.  Połowę przygotowanej marakui wmieszać w ubitą śmietankę z mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego

Plate of Joy
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 243

Mieliśmy zupełnie inny pomysł na ten wpis, chcieliśmy zrobić zdrowszy deser, ale czyż właśnie w zime nie powinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co zrekompensuje nam brak słońca i zimno?! Już samo przygotowywanie migdałów, zanurzanie ich w cynamonowym karmelu sprawia, że przenosimy się w świąteczny klimat, a aromat przypraw otula nas jak ciepły koc. Czy jest coś lepszego(...)Tefal   znajdziecie tam już dwa albumy ze zdjęciami i propozycjami wszystkich blogerów na śniadania i obiady! Za chwilę dołączy trzeci, już ostatni album z deserami! Liczą się Wasze "lajki" i Wasze propozycję na dania z wykorzystaniem sprzętu, którego my użyliśmy w danym przepisie! Komentarze (propozycje) piszcie pod naszymi zdjęciami na   FB Tefal . My wybierzemy najciekawsze pomysły

Plate of Joy
Jaglany creme brulee 190

jeść kaszę jaglaną na słodko, teraz już wiem, że jest to bardzo dobry pomysł ;) Pyszności! Utwierdzam się w przekonaniu, że kasza jaglana to wspaniały produkt ;) A co najfajniejsze taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia :) Z podanych składników otrzymamy 2 porcje. Składniki: 100g kaszy jaglanej 300ml mleka +100ml cukier waniliowy 2 łyżki cukru brązowy cukier (opcjonalnie) Kaszę jaglaną gotujemy(...)blendujemy. Krem powinien mieć konsystencję dość płynnego budyniu, jeśli w trakcie blednowania wyda Wam się, że  jest za gęsty, możecie dolać mleka. Na tym etapie można też dosłodzić deser. Tak przygotowany krem, można już spożywać ;-) Ale, jeśli chcecie, krem można też zapiec. Przekładamy go do kokilek i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie posypujemy brązowym

Czerwona Porzeczka
Deser z whisky 132

Deser przygotowałam wg. przepisu na tiramisu (przepis znajdziecie tu ) zamiast ekstraktu kawowego użyłam whisky. Deser wyszedł świetnie. Zapraszam do wypróbowania wszystkich pełnoletnich gości mojego bloga :D Składniki: 250 g mascarpone 2 żółtka 100  cukru 5 biszkoptów (ja użyłam tych w podłużnych) 50 ml whisky garść truskawek karmel solony ( przepis tu ) Sposób przygotowania: Biszkopty nasącz w whisky i połowę włóż

Wielki apetyt
Zapiekane brzoskwinie 127

Kilka minut na przygotowanie deseru (przy czym składników dość mało) tak zaczęły się warsztaty fotograficzne organizowane przez firmę Almette prowadzone pod okiem Beaty  i Lubomira Lipov. Miało być smacznie i wyglądać bosko- sami oceńcie jak podoba się wizualnie a co do smaku zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: brzoskwinie serek jogurtowy Almette cynamon miód cukier z wanilią pestki dyni rozmaryn(...)dodatkiem świeżych gałązek rozmarynu. Serek mieszamy z cynamonem, miodem, cukrem z wanilią i przekładamy na lekko ciepłe owoce. Pestki dyni karmelizujemy w miodzie i nakładamy je na wierzch naszego deseru. Talerz został udekorowany masą serową i rozmarynem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt