zamiast lemon curd, proponowałam nazwę - staroangielski krem cytrynowy. :) Cóż, moja nazwa jakoś się nie przyjęła, choć nadal twierdzę, że ładniejsza niż curd... Jednak potrawa potrawą (czy tutaj raczej deser deserem) i rzeczywiście nie mogę się teraz nie zgodzić, że pod tą angielską nazwą ten właśnie krem jest rozpoznawalny. I niech każdy go wypróbuje, bo i ja muszę przyznać
Kuchnia PrezydentowejWłasnie wcinam ją do kawy hihih Koniecznie musicie spróbować. rabarbar jest w sklepach teraz cały rok, a wykonanie ciasta to naprawdę 30 minut. Tak naprawdę to
Niezły Młynekznajdziecie w zakładce Must haves na lato . A co zjeść na takie leniwe, późne śniadanie? Na przykład parfait z owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście. PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół(...)szklanki granoli (przepis niżej) truskawki, jagody lub borówki amerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa
wcinaj tospożywczą Mrozić: od 4 do 7 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia; Bez maszynki- masę od razu wkładamy do keksówki, mrozimy Wyjmować na 20 minut przed podaniem, deser ma być zmrożony, lecz nie na kamień. Jeśli zostawimy deser na całą noc w lodówce i za bardzo się zmrozi należy przełożyć go do lodówki na około 1 godzinę
KreatywnePinyCześć ! Dawno na moim blogu nie było deseru. Więc dziś mam dla Was smakowitą propozycję – dość lekką Co powiecie na morele na ciepło z miodem i jogurtem greckim ? Zamiast jogurtu – morele – możecie podać z lodami. Deser mega prosty i szybki w wykonaniu. Idealny na lato ! Składniki ( 2 porcje): 8 moreli – wydrylowanych i pokrojonych na połówki
Moja pasja smakuSiedząc wieczorem razem z mężem postanowiliśmy że zrobimy sobie szybki i słodki deser zwłaszcza że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę
Kuchenne Wariacjeprzygotować sobie dzień wcześniej żeby nam się lepiej zmroziły i szybko nie rozpuściły w piekarniku. Jak mamy zmrożone lody i upieczony i wykrojony biszkopt zabieramy się za najważniejszą część deseru – pianę z białek. Pianę ubijamy z białek, cukru i szczypty sody i soli. Jak mamy gotową pianę to na blasze do pieczenia wykładamy papier do pieczenia a na niego wycięte(...)całe lody i biszkopt. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy jak nam się piana zrumieni (ok. 10 minut). Po upieczeniu podawać od razu żeby lody się nie rozpuściły. Deser jest bardzo sycący więc najlepiej tą porcję podzielić na 4 mniejsze Smacznego
Kuchenne Wariacjetylko przeczytałam, że w projekcie „Palcem po mapie” będą Włochy to od razu pomyślałam o tiramisu Bardzo lubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska. Składniki: - 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki) - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa(...)się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy większość masy i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i na nie resztę masy i posypujemy kakao. Aby góra deseru ładnie wyglądała dobrze jest kakao sypać przez sitko. Jeżeli ktoś chciałby więcej warstw tiramisu to należy podwoić ilość składników. Smacznego
Kuchenne Wariacjerazem zapraszam Was na tiramisu owocowe. Jeszcze mamy ostatnią chwilę na maliny, więc postanowiłam je jeszcze wykorzystać. Deser bardzo smaczny i szybko zniknął z lodówki. Składniki: - kilka okrągłych biszkoptów - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa rozpuszczalna - kakao do posypania wierzchu - 1 opakowanie malin Najpierw myjemy malinki i w między czasie zaparzamy kawę(...)bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy część masy, na nią warstwę malinek i znowu masę. Jeżeli mamy większe pucharki to możemy dać jeszcze jedną warstwę biszkoptów. Wierzch deseru posypujemy kakao i układamy malinki. Smacznego
Kuchenne WariacjeZapraszamy na pyszny deser który posmakuje każdemu czyli deser z tapioki. Mimo że słodki to przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników Składniki: - 40 g tapioki - 400 ml mleka kokosowego - 180 ml mleka - 45 gr cukru - 120g czerwonych porzeczek - ½ limonki Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut
Kuchenne WariacjeMiał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego serka, drobin czekolady oraz truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Składniki - 30 dag truskawek - ok.300 g serka homogenizowanego o smaku stracciattela - 1 opakowanie(...)lodówce do całkowitego stężenia. Uwaga – sprawdzona rada 1) niestety z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest żelatyna i żelatyna deser mus truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka dodałem mus wymieszany z żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę stężał, w drugim dopiero po włożeniu do zamrażalnika
Świat Smakusłodkości na zimno, bo po co dodatkowo nagrzewać mieszkanie ;> W niedzielę do kawki gościł u mnie jogurtowiec z kolorowymi galaretkami i dużą ilością truskawek. Na tą pogodę deser na zimno sprawdzi się idealnie;) Składniki: 3 różnokolorowe galaretki szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 3 szklanki naturalnego jogurtu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru(...)dodać do mleka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurty naturalny, mleko, oraz pokrojone galaretki, wymieszać i wylać na tortownicę (24 cm). Pozostawić w lodówce do stężenia. Na wierzch deseru wyłożyć pokrojone na pół truskawki i zalać tężejącymi galaretkami. Smacznego
Krakowskie smaki AniZamiast kupować swoim pociechom gotowe desery pełne różnych polepszaczy i konserwantów, proponuję przygotować łatwy i szybki deser o czekoladowo - wiśniowym aromacie. Niby nic nadzwyczajnego, a znika błyskawicznie". Czytaj więcej
Wiem co jemChrupiące musli, waniliowa masa serowo-śmietanowa i słodko-kwaśny sos wiśniowy stworzyły razem doskonałe połączenie. Aż się sama zdziwiłam, bo wymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru
Wiem co jemWczorajszy deser na koniec karnawału, zrobiony na prośbę chłopców. Nie miałam za bardzo czasu na przygotowanie czegoś bardziej wyrafinowanego, wykorzystałam więc pomysł Wandy Jackowskiej z książki „Ciasta i desery z czekoladą”, nieco go modyfikując. Użyłam śmietany o większej zawartości tłuszczu i dodatkowo ją ubiłam. Zmniejszyłam też ilość cukru i dodałam rozpuszczoną czekoladę w tabliczce, zamiast czekolady w proszku. Czytaj więcej
Wiem co jem