Chwila, moment i jest koncept) Flan z morelami, kaszą jaglaną i serkiem ricotta, szybki, zdrowy i bardzo efektowny. Idealny na podwieczorek, czy słodkie śniadanie. Dodatek ricotty sprawia, że deser ma kremową konsystencję, a moreli, że jest lekko orzeźwiający. Odrobina cynamonu nadaje egzotyczności, a jego słodycz doskonale równoważy kwaskowatość owoców. Jeśli do przygotowania użyjemy skrobi kukurydzianej czy mączki ryżowej, otrzymamy(...)pyszny bezglutenowy deser. Polecam bardzo, idealny zarówno na ciepło, jak na zimno. Flan z kaszy jaglanej z morelami Składniki na 2 osoby (naczynie ceramiczne 20x20 cm ): ½ szklanki suchej kaszy jaglanej Kupiec ( po ugotowainiu około 1 szklanki) 2 łyżki skrobi kukurydzianej 3 jajka 3 dojrzałe, duże morele masło do wysmarowania formy 3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Mia Cucina Sofietadworze upał człowiek chce zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Ptasie mleczko świetnie się do tego nadaje. A ptasie mleczko z jagodami to spełnienie marzeń ;) Co prawda zrobienie tego deseru chwilę trwa, ale większość czasu "ciasto" leżakuje sobie spokojnie w lodówce, a Ty zajmujesz się błogim leniuchowaniem ;) Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru. Składniki(...)migdałowe) 2 puszki mleka kokosowego w temp. pokojowej 8 łyżek nasion chia 6 g agaru (4 płaskie łyżeczki) 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% 200 g jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona
pyszne zdrowościumacniając więzi, woli posiedzieć przed komputerem lub zjeść na mieście. Podobnie jak Gordon uważam, że niedziela jest od tego, żeby spędzić czas w gronie najbliższych. Przygotować smaczny obiad, zrobić deser i spędzić czas posiłku razem. Żeby jednak nie przesiedzieć całej niedzieli przy garach, dobrze jest sprawnie rozplanować prace lub przygotować szybki i jednocześnie bardzo smaczny deser. Ciasto ucierane przygotujecie bardzo
W poszukiwaniu inspiracjiśmietaną i brzoskwinią. Znalazłam w zamrażarce jeden blat biszkoptowy bo czasami tak mam, że jak upiekę to kroję go na placki i mam wtedy gotowy na takie własnie szybkie desery. Oczywiście biszkopty trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć folią spożywczą i rozmrażać też w folii. Potem tylko wystarczy ubić śmietanę, dać dowolne owoce i deser gotowy. A zważywszy na ostatnie upały
Ewa w kuchniStanie w taka pogodę przy piekarniku jak dla mnie zakrawa o działania samobójcze dlatego przez najbliższy czas możecie się u mnie spodziewać wszelkiej rodzajów deser i ciast bez pieczenia. W sumie latem masie bardziej ochotę na lekkie słodkości niż "ciężkie" ciasta z masą. W ten weekend proponuje wykorzystać w kuchni kaszę jaglaną. Od kilku miesięcy raczę się nią na wiele(...)sposobów i myślę, że zostanie ze mną na stałe. Deser nie jest bardzo słodki więc jeśli lubicie się porządnie "docukrzyć" proponuje dorzucić podwójną ilość słodzika. Składniki 1/2 szklanka kaszy jaglanej banan 2 łyżeczki ksylitolu 4 kiwi Wykonanie: Kaszę gotujemy i studzimy. Następnie miksujemy ją razem z bananem i cukrem. Kiwi miksujemy na mus. Wszystko razem przekładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieEklerki to deser rodem z Francji. Te małe ciastka wypełniane są bitą śmietaną lub tradycyjnym, waniliowym creme patissiere, który wykorzystywany jest na szeroką skalę również do tart i innych deserów. Znany jest też jako krem angielski, czyli custard . W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem
Chocolate Muffin BlogWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze do tego
Passion of CookingDzisiaj dopadła nas nareszcie pogoda typowo letnia więc wygrzewam się w słońcu zajadając nowy czekoladowy deser. Tym raz mocno czekoladowy i lekko kwaśnawy, ciekawe połączenie smaków. Z łasuchem stwierdziliśmy, że przypomina w smaku trochę maślankę stracciatella, jeśli więc lubicie takie smaki to polecam Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny(...)niewielkiej ilości wody i dodajemy do ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy tak aby nie powstały grudki z żelatyny. Pozostawiamy wszystko do ostygnięcia, aż stanie się gęsty Gdy nasz deser będzie zimny dodajemy do niego jogurt. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Posypujemy wszystko migdałami jeśli lubicie i możecie wszystko ozdobić czereśniami, wiśniami czy truskawkami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieEkspresowe ciacho z wieloma prozdrowotnymi dodatkami oraz sezonowymi owocami to moja propozycja dla Was. Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze
Kuchnia PROzdrowotnaprzygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy mus i tak dalej do wyczerpania składników.Na wierzchu deser udekorowałam chrupiącym dodatkiem w postaci przekąski owsiano-orkiszowej Granex . Małe chrupiące prostokąciki możemy zajadać same ale nadają się też jako dodatek do deserów. Firma GRANEX istnieje na rynku
Monia miesza i gotujeNazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w australijskim Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Deser z bezy i bitej śmietany miał przypominać sukienki baletowe. O tym, że jest pyszny nie będę Was przekonywać. Spróbujcie sami. Zostawiam Was więc z Pavlovą, a sama ruszam
Smakowity Blog KulinarnyDomowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu
DefinicjaSmakuDziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie, że suflet to deser bardzo kapryśny i wymagający. Nic bardziej mylnego! Zrobienie puszystego, aksamitnego deseru o konsystencji lekkiej jak chmurka jest naprawdę proste. Suflet z tego przepisu zawsze się udaje i jest nieziemsko
DefinicjaSmakutakie dni jak dziś, zimne i orzeźwiające desery to wybawienie :) Puszysta masa truskawkowa z nutą kokosa i gęsty jogurt to połączenie wręcz idealne! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 20 dużych dojrzałych truskawek 150 ml jogurtu greckiego 2 jajka ( można pominąć, ale deser nie będzie wtedy taki puszysty) 2 łyżki cukru waniliowego ( można więcej) 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo: płatki kokosowe płatki czekoladowe
DefinicjaSmaku