deser - 61894 przepisów (strona:330/4127)

Kokosowa legumina ryżowa z truskawkami 107

Bardzo smaczny deser na bazie ryżu i mleka kokosowego. Najlepiej smakuje ciepły, od razu po przyrządzeniu. Możemy go wzbogacić smakiem sezonowych owoców, ja wykorzystałam dżem truskawkowy z całymi owocami i szczyptą cynamonu. Użyłam też domowego mleka kokosowego , polecam je bardzo do wszelkich deserów i wypieków. 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki  domowego mleka kokosowego 1 szklanka wody 4 łyżki(...)wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn. Mieszać od czasu do czasu. Do ryżu można wsypać łyżkę wiórków, będzie bardziej kokosowy. Deser wyłożyć do salaterek. Na wierzch położyć dżem truskawkowy i oprószyć cynamonem. Najlepiej smakuje ciepły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Truskawkowe rollsy z komosą ryżową i kokosową nutą 159

Zdrowe, naturalne desery bez cukru to coś co uwielbiamy w domu wszyscy. A jeśli w dodatku smakołyk jest z truskawkami i poziomkami, to nikogo nie trzeba namawiać do wypróbowania :) Pyszne paczuszki z papieru ryżowego, wypełnione chrupiącą komosą ryżową z dodatkiem oleju kokosowego, wiórków kokosowych i truskawek. Ozdobione poziomkami, połówkami truskawek i bratkami. Polecam :) Na 10 sztuk: 10 arkuszy papieru ryżowego(...)odstawiamy do przestudzenia. Następnie truskawki (część zostawiamy do ozdoby) kroimy w kosteczkę i dodajemy do komosy ryżowej. Delikatnie mieszamy i próbujemy. Jeśli truskawki są mało słodkie to możemy deser dosłodzić np. ksylitolem. U mnie nie było takiej potrzeby. Do miski nalewamy zimnej wody i namaczamy w niej arkusz papieru ryżowego. Namoczony kładziemy na deseczce i układamy na nim kilka pokrojonych

Mienta blog
Restauracji BelEtage – degustacja 200

sama kaczka, dla mnie, miała zbyt mało wysmażoną skórkę, choć samo mięso było bardzo soczyste i delikatne. Pomimo tej małej uwagi danie jak najbardziej na plus. Przyszedł czas na deser. Aby go zapowiedzieć i zobaczyć nasze miny na jego widok, zjawił się dyrektor hotelu pan Marcin Ankiersztejn - było to dla nas miłym zaskoczeniem. Wraz z deserem pojawił się szef kuchni(...)Artur Góra co również sprawiło bardzo pozytywne wrażenie. Sam deser... nie dziwie się obu panom, że chcieli zobaczyć nasze miny... gdyż prezentował się fantastycznie. Były to lody orzechowe zapieczone w bezie z truskawkami macerowanymi w pudrze truskawkowym. Genialny smak i prezentacja i uśmiech na naszych twarzach na jego widok mówił wszystko... lody wspaniałe, kremowe z dużymi kawałkami orzechów. beza

sierotka maRysia w kuchni
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

kasza gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać cenne właściwości pęczaku i kaszy jaglanej . To właśnie kasza jaglana jest ostatnio hitem… w deserach. Przybyła także do nas egzotyka. Najpierw nieco obco brzmiące: kuskus , quinoa czy bulgur , po kilku latach obecności na rynku okazały się bardzo wszechstronnymi i prostymi do przygotowania. Idealne do sałatek(...)przede wszystkim zdrowe, odżywcze i zawierające wyłącznie składniki jak najmniej przetworzone. W żywieniowe trendy wpisują się więc wszelkie smoothie owocowo-warzywne, lunchboxy – wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki i cukru czy śniadaniowe miseczki z owsiankami / jaglankami / gryczankami pełne nasion, owoców i pestek. Równie ważny jest czas – potrawy powinny być proste i szybkie do wykonania

Poezja smaku
#Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc 186

produkty, które w jakiś sposób podwyższą Waszą kulinarną samoocenę. Wiadomo, że raz na jakiś czas każdy z nas lubi się rozpieszczać, dlatego warto uwzględnić to, że lubimy np. desery i chcielibyśmy w danym miesiącu przyrządzić np. tiramisu lub inną wymyślną i droższą potrawę. No i nie można zapominać o tym, że jedzenie nie może zrujnować naszego domowego budżetu, więc menu(...)daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę pizzę z pieczarkami i ananasem, to następnego dnia robię naleśniki wytrawne zapiekane z pieczarkami i słodkie z ananasem na deser. Planujcie menu tak, by niczego nie wyrzucać i marnować! Pomyślcie, które z wybranych potraw wykorzystują te same produkty i zaplanujcie je zaraz po sobie. To pozwala nie wyrzucać tony produktów spożywczych, które

Cooking Monster
Galaretka z truskawkami 185

Często mówię, że w prostocie siła. Najlepsze dla nas są proste i nie przekombinowane desery i potrawy. Dlatego też, takie desery robię dosyć często i to z różnymi owocami dodając galaretkę o smaku owoców. Nie wiem czemu jeszcze nie dodałam takich deserów na bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się

Ala piecze i gotuje
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 141

chociaż sama za mięsem nie przepadam, to danie poleciłabym każdemu miłośnikowi mięsa. Idealnie doprawione i rozpływające się w ustach – niewątpliwie jest to danie warte grzechu. Na koniec podano desery. Chyba nikogo nie zachwycił Ptyś (lody miodowo-biszkoptowe, sos czekoladowy, chili, kafir) więc nie będę się nad nim już dłużej znęcać, za to opiszę prawdziwy foodporn – waniliowy banan panko (14,80zł(...)Fokim Sweet (28,90zł). Pomimo dość wysokiej jak na deser ceny, Fokim Sweet (na zdjęciu po lewej) jest warty grzechu. Jako, że 9 maja, w dzień kolacji przypadały moje urodziny, to pozwoliłam sobie pofolgować i skosztować tego specjału – brownie, lody z białej czekolady i jeszcze więcej czekolady – to wszystko ułożone w czekoladową, trójwarstwową wieże. Na to gorący sos czekoladowy

Fill The Bowl
Clafoutis z czereśniami 212

Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest

Nastoletnie Wypiekanie
URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY 136

gotowaniu, ogromu energii aby czerpać nowe inspiracje kulinarne, przebojowości i kreatywności, a przede wszystkim rozwoju i sukcesu! I aby zawsze było tak smacznie jak dzisiaj u mnie heheh ;-))) PUSZYSTE DESERY URODZINOWE SKŁADNIKI: - 1 szklanka zmiksowanych słodkich, wiejskich truskawek najlepiej odmiany: marmolada - 100 g serka mascarpone - 2 krople aromatu różanego - 1 łyżeczka cukru pudru - 10 g żelatyny deserowej-fix Serek mascarpone(...)żelatyny deserowej-fix Żelatynę zalej wrzątkiem (40ml), dokładnie wymieszaj, zmiksuj na gładką masę blenderem. Staraj się jak najbardziej napowietrzyć masę. Wylej do naczynek na masę z truskawek. Desery udekoruj truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem. Pyszności, które nie zajmą Wam wiele czasu, z którym każda z Was sobie poradzi. Zachwycą wszystkich gości! Buziaki

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowe z cukinią 157

Dziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Mniam mniam :) Jeśli ktoś obawia się cukini w cieście, to zapewniam, że ani jej nie czuć, ani nie widać :) Naprawdę polecam! Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: 340g obranej, startej

kuchnia doski
Śmietankowo-jogurtowe lody domowe z nutą mango 166

mango. Idealne, słodka chwila… Spróbujcie. Lody przygotujecie bez maszynki i bez dodatku jajek. Idealny smak i delikatna konsystencja domowych lodów. Nic tylko jeść… Ja swój pyszny lodowy deser podałam rodzinie w delikatnych waflowych kubeczkach, które otrzymałam w ramach dalszej współpracy z Cukieteria.pl . Kubeczki dosłownie rozpływają się w ustach… tak jak i lody Dalsza współpraca z Cukieteria.pl Serdecznie

Słodkie okruszki
Nerkownik cytrynowo-żurawinowy 163

Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną, robiąc spód z ryżu preparowanego. Zwróćcie uwagę, by deser postał w lodówce kilka godzin(...)zmieloną żurawiną, wodą i dwiema łyżkami miodu. Masę ryżową wyłożyć do tortownicy i równo rozprowadzić. Swój nerkownik robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale polecam mniejszą - wtedy deser będzie wyższy. Na spód ryżowy wyłożyć masę z nerkowców. Rozprowadzić równo, dociskając do dna. Na orzechy wyłożyć ścinającą się galaretkę. Ciasto przechowywać w lodówce. ----- Podobne: Śmietanowiec Ciasto "brązowa wiewiórka" Jagielnik piña

Weekendy w domu i ogrodzie
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 146

dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi(...)owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania do degustacji przygotowała restauracja Brasserie Warszawska . Rozpoczęliśmy od Cremant de Loire (importer E.Leclerc cena 39 zł). Cremant produkowany jest na całym obszarze Doliny Loary. Produkcja jest

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania