Zawsze jak robię jakiś deser z galaretki to zawsze ja ubijam . Jest o wiele delikatniejsza. Składniki 4 galaretki i różnym smaku 1 polewa czekoladowa cukier puder 3 jajka 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie 1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej). WAŻNE(...)Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory muszą być kładzione na przemian . 7 . Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i polać wierzch deseru .( polewa powinna wpłynąć w wolną przestrzeń między galaretkami jeśli taka powstała. Następnie posypujemy wszystko cukrem pudrem i wstawiamy deser do lodówki
Eli Gotowaniewersji.. roztopionej, dopiero wtedy pałaszowały ze smakiem. A może były po prostu ciekawe jak to to się roztapia..? Hmm, ciekawa teoria :) Tak czy inaczej przedstawiam Wam nasz deser!: Składniki: obrane banany kakao/karob (u nas jedna płaska łyżeczka na 3 banany, lepiej mniej niż za dużo, wtedy może stać się trochę gorzki) garść orzechów + foremka ciesząca oko :) Blendujemy orzechy(...)banany mieszamy z karobem, zalewamy foremki i wrzucamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe. Ale: - nie musisz dokładnie mieszać bananów z kakaem/karobem - w ten sposób otrzymasz ciekawy wzór na deserze - możesz wymieszać tylko połowę bananów aby zrobić deser w dwóch kolorach - jeżeli masz foremkę z jakimś kształtem np. samochodu czy pieska - możesz posypać lekko kakaem, karobem np. koła czy zrobić
Przepysznik - BLW i nie tylkoDeser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest szybki w wykonaniu, lekki, pysznie rozpływa się w buzi i znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Smaczne Potrawyfrancuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne w większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser uważa się, że pochodzi z Turcji i Azji Środkowej. Historycy niektórzy sugerują, że korzenie w Mezopotamii, ale ale większość dowodów wskazuje
Smaczne Potrawyserkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego upodobania do słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być z alkoholem czy nie dodajemy do kawy Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składnik(...)Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy w lodówce. Nie wierzyłam, że tak niewiele czasu i pracy potrzeba żeby uzyskać tak prosty i pyszny deser. Polecam ... mniam mniam
cucinareMamooo, mamooooo kup mi lody". Akurat wtedy kiedy mam rozłożona deskę do prasowania i działam...Po co ja mam kupować desery lodowe skoro mogę je sama zrobić? Od czasu do czasu można pójść, ale warto również samemu deser zrobić, w domu, we własnej kuchni. A potem wrócić do prasowania. Składniki -ulubione lody- u mnie smak tropików - morele suszone Owocowy(...)naturalny sok z żurawiny Owocowy Raj -brzoskwinia -zielone winogrono -chipsy naturalne niesłodzone kokosowe -mięta -miseczki waflowe Z podanych składników skomponuj deser lodowy, zdrowy, smaczny, orzezwiający.Polej sokiem z żurawiny. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidostępnych źródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka
Mango Papajaprzygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)Następnie wylać pozostałą masę kefirową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. Owoce poukładać na wierzchu, delikatnie zanurzając je w galaretce (np. przy pomocy łyżki). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. 7. Przed podaniem nożem
Mała CukierenkaTroszkę inaczej , też słodko i sycąco lecz chłodniej i orzeźwiająco . Takie deserki powinno się jeść codziennie .Trochę urozmaicenia nam potrzeba . Składniki na deser bananowo waniliowy: banany 3 szt napój waniliowy Alpro 500 ml morele 3 szt Wykonanie deseru: Do kielich blender-owego wkładamy banany , zalewamy je napojem waniliowym . Miksujemy składniki. Dodajemy umyte i osuszone(...)morele pokrojone w mniejsze kawałki . Nadal miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do 4 szklaneczek i schładzamy. Najlepszy deser jest schłodzony
Różowa kuchniaJuż Wam tłumaczę skąd takie połączenie. Zacznę od początku. Wszystko zaczęło się od piwa typu angielski porter, które to świetnie komponuje się z deserami kawowymi, piernikami i gorzką czekoladą. Jako, że zwykłe brownie to dla mnie nic odkrywczego postanowiłam wypróbować przepis, który już od dawna chodził mi po głowie i był tak absurdalny, iż musiałam go wypróbować(...)tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę
Mango PapajaSernik z brzoskwiniami to klasyka deserowa. Puszysta, delikatna masa serowa idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się(...)deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła - 400 gram mąki - 5 żółtek - 50 gram cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się
Życie zamknięte w smakuBudynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło […] The post Borówki
Magiczny Garnekswój ulubiony taki bazarek:) Teraz produkty od rolników są w modzie i bardzo mnie to cieszy, bo i oni są szczęśliwsi a my zdrowsi. Taki serek możecie użyć do deseru, tostów z dżemem, różnych past, .... albo z czym tam go lubicie jeść Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie
Niezły MłynekPanna cotta jest deserem niby banalnym w przygotowaniu, ale w smaku bije wszystkie desery na głowę. Panna cotta kusi swoją prostotą, przyjemną słodkością, lekką kremową konsystencją i delikatnym smakiem wanilii. Nie potrzebuje wielu dodatków, ponieważ to ona jest gwiazdą. Dodatki mają jedynie subtelnie podkreślać jej wspaniałość. Gdyby ktoś spytał mnie o mój ulubiony deser
wegetalerzeJuż Wam tłumaczę skąd takie połączenie. Zacznę od początku. Wszystko zaczęło się od piwa typu angielski porter, które to świetnie komponuje się z deserami kawowymi, piernikami i gorzką czekoladą. Jako, że zwykłe brownie to dla mnie nic odkrywczego postanowiłam wypróbować przepis, który już od dawna chodził mi po głowie i był tak absurdalny, iż musiałam go wypróbować(...)tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę
Mango Papaja