Crème brûlée czyli przypalony krem idealnie nadaje się na deser jako zakończenie pysznego obiadu. Delikatny waniliowy krem przykryty karmelizowanym cukrem jest pyszny i potrafi zaskoczyć każdego kto próbuje go po raz pierwszy. Dla mnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce. Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek. Składniki: 5 żółtek 400 ml śmietany 36% ¼ szklanki białego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii brązowy cukier do po... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...