Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 138Te popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki to łatwy i szybki w przygotowaniu wypiek. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę
Tajemnice Smaku
Kolorowa chałka ze szpinakiem i czarną marchewką 155Czarna marchew to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru
Tajemnice Smaku
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą 160Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek
Tajemnice Smaku
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 144Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą . Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber . Co to jest woda drożdżowa? To
Tajemnice Smaku
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej pieczony w żeliwnym garnku – World Bread Day 2019 – Światowy Dzień 146Przepis na chleb z Vermont pochodzi z książki “CHLEB” Jeffreya Hamelmana. Bardzo lubię ten przepis, to według tej receptury udało mi się wypiec mój
Tajemnice Smaku
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 152Czy do pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek
Tajemnice Smaku
Domowy marcepan 143Marcepan składa się głównie z migdałów, cukru pudru i aromatu migdałowego lub wody różanej*. Jakość masy marcepanowej określa się przez stosunek cukru do migdałów. Im mniej
Tajemnice Smaku
Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami 152Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych.
Tajemnice Smaku
Paluchy drożdżowe z grzybami 147Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje
Tajemnice Smaku
Migdałowe ciasteczka Kavala 153Kavala to przepyszne, chrupiące migdałowe ciasteczka w kształcie półksiężyców. Ponoć słodkości te dotarły do Grecji w 1913 roku razem z uchodźcami z Turcji, dlatego teraz
Tajemnice Smaku
Mini bezy 290Od kiedy mam nowy piekarnik i sprawdzony przepis na bezy, nie boję się robić ich sama. Używam ich często do dekoracji moich tortów lub innych wypieków
Ana Mari's world
Mini bezy 290Od kiedy mam nowy piekarnik i sprawdzony przepis na bezy, nie boję się robić ich sama. Używam ich często do dekoracji moich tortów lub innych wypieków
Ana Mari's world
Góralski krakusek bez pieczenia 212Góralski krakusek to bardzo ciekawy pomysł na ciasto bez pieczenia. Dość proste w przygotowaniu a efekt końcowy to niebo dla podniebienia. Najlepiej przygotowywać na noc, jak
gotuj ze mną
ekspresowe francuskie kółeczka w posypce cukrowo cynamonowej – smażone 139[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 100 g cukru 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Ciasto
Domowy Smak Jedzenia
Pieczone tofurniczki czekoladowe – wegańskie 160Przepis na te tofurniczki miał pojawić się już ponad 4 lata temu i cały czas czekał na publikację. Mam właśnie zbiór takich przepisów, które muszą swoje
Be Fit Be Strong