Małe pączki serowe 290Małe pączki serowe Dzisiaj polecam małe pączki serowe. Składniki: 300g twarogu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 3 jajka żółtko opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek cukru 2
Pomysłowa kuchnia
Serniczek walentynkowy 144Serniczek walentynkowy to mini sernik truskawkowy na bazie śmietany. Nazwałam go walentynkowym z kilku powodów. Po pierwsze jest w kolorze różowym i czerwonym, czyli kolorach walentynkowych
Waniliowe Improwizacje
Brownie fasolowe z daktylami 175Dla wielbiciel brownie, a na dodatek warzywnego! Ciasto z warzywa? Kiedyś to było nie do pomyślenia, ale teraz to jest największy hit! Daktyle, są doskonałym zamiennikiem
Truskawkowa Fiesta
Omlet biszkoptowy z jaj od kur wiejskich 121Omlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do jajek od „szczęśliwych kur” czyli kur wiejskich biegających po podwórku. Podczas
Tajemnice Smaku
Sernik Sweetie na biszkoptach z sokiem grejpfrutowym 112Sernik Sweetie na biszkoptowym spodzie z sokiem grejpfrutowym Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym
Tajemnice Smaku
Wystrzałowa tequila z granatem 146Wystrzałowa tequila z granatem Jest sylwester, jest zabawa! My z petard nie strzelamy, ale z granatów tak… Składniki TEQUILA granat sól lub cukier zmrożone kieliszki
Tajemnice Smaku
Owsianka 5 zbóż z borówkami i kaki 116OWSIANKA Z PŁATKAMI 5 ZBÓŻ, Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I OWOCEM KAKI (Persymoną) Płatki “5 zbóż” to gotowa mieszanka, którą można nabyć w sklepie. Gdyby
Tajemnice Smaku
Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem 140Owsianka w słoiku z jogurtem, z chia i z owocami Owsianka w słoiku to pomysł dla zabieganych na szybkie i zdrowe śniadanie. Szybkie, bo przygotowane poprzedniego
Tajemnice Smaku
Ciasteczka cynamonowe zajączki 119Przepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne
Tajemnice Smaku
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 135Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek
Tajemnice Smaku
Syrop z młodych pędów sosny 178Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja
Tajemnice Smaku
Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką 137Chałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej
Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 140Nieśplik japoński zwany również: kosmatka japońska, miszpelnik japoński, groniweł japoński, nisperos… Pomyślałyśmy, że to może jakaś nowość, genetyczna krzyżówka? Okazuje się jednak, że był
Tajemnice Smaku
Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego 120Pół kilo fistaszków, mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić… Do podstawowego przepisu dodajcie pastę z tahini
Tajemnice Smaku
Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu 130Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od
Tajemnice Smaku