Marzec - kuchnia chińska 242Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła
W kuchni wieczorem
Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello 266konsystencji jednak także bardzo smaczne. Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Strona
Babeczki z jabłkiem, truskawką i migdałami. 241Szybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru
Kuchnia Beaty
Silikonowe Babeczki od Tupperware - recenzja 265raczej standardowe, małe muffinkowe. To duża zaleta. Foremka jest odporna na temperatury od -25 do 220 stopni, co oznacza, że możemy również przechowywać ją w zamrażarce, do mrożonych deserów. Jest wykonana z dobrej jakości materiału, nie wydziela żadnego zapachu. Z foremkami silikonowymi innych firm mam niestety przykre doświadczenia w tej kwestii, zwłaszcza przy pierwszym pieczeniu. Od razu postanowiłam postawić
Szefowa kuchni
Kokosanki w najlepszym wydaniu 2692popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w związku z tym warto sprawić, żeby znalazło się w nich, to co najlepsze. A skoro mowa o "najlepszym" to czy są tu jacyś fani kokosa? Ten orzech to prawdziwa skarbnica zdrowia! Nie należy zrażać
peanutbuttermonster
Napój z owoców mango i bananów. 161obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie razem zmiksuj. Rozlej do szklanek lub pucharków. Ten napój może być pełnowartościowym śniadaniem lub deserem. Dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów
Przepisy i porady kulinarne
Domowe Białe Trufle 256momentu podania. Dobrej jakości belgijską czekoladę oraz posypkę micro krople możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Strona
Markos 420Ciasto na każdą okazję. Sprawia ogromną radość dla podniebienia, bo jest po prostu pyszne. Doskonały deser do porannej kawy. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Tradycyjna kuchnia Kasi
Zawijasy z ciasta francuskiego 208Ciasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam proponuję. Proste i smaczne jedzonko.Cieszy oko i też tak smakuje. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko
Gosia gotuje
Placki ziemniaczane 196powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie śmietana, a ostatni na deser z odrobiną cukru. Smacznego
Gosia gotuje
Sernik z bitą śmietaną 243Wielkanocy niedługo miną dwa tygodnie, mamy kolejne wolne dni, czas więc najwyższy dokończyć publikację świątecznych przepisów. Na deser, jak to zwykle bywa zostawiłam sobie ciasta. Polecam, może zrobicie na długi majowy weekend, bo sernik jest naprawdę fantastyczny. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek
Gosia gotuje
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 187Sezon na grzyby co prawda już dawno się skończył, ale od czego jest zamrażarka i skrywające się w niej różności. Truskawki, maliny, borówka, czekają na swoje wykorzystanie w deserach. Grzyby, fasolka, szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie
Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 229Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki na biszkopt: 600 g suchego maku 200 g orzechów włoskich
Gosia gotuje
Profiterolki z ajerkoniakiem 209Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej
Gosia gotuje
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 430oraz zielonego barwnika. Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską czekoladę oraz wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Strona