Dzienny jadłospis z piątku 25. stycznia wraz z przepisami 149kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chlebek piwno cebulowy z dodatkiem płatków jęczmiennych z masełkiem. Do picia zielona herbata. Obiad: Karp z jarzynami w sosie śmietankowym. Do picia sok z jabłek Deser: Makówka z bakaliami + kawa zbożowa Kolacja: Tortilla, tarta ziemniaczana na cieście piwnym + herbata rooibos z wanilią R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 28. stycznia z przepisami 171dania bezmięsne :) Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chleb z roladą serową z papryką :) Do picia tradycyjnie z rana zielona herbata :) Obiad: Indyjska zupa krem z dyni. Deser: Wiśniowa galaretka z wiśniami, ananasem i bitą śmietanką :) Kolacja: Pyszne dyniowe racuszki z dżemem. Do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z niedzieli 27.stycznia z przepisami 218twarożkiem, rzeżuchą. Do picia tradycyjnie z rana zielona herbata z pigwą :) Obiad: Rosół z makaronem i kwiecistą marchewą. Roladki wieprzowe w asyście surówki z kapusty pekińskiej, z kluseczkami. Deser: Ciasto „niebo” z kokosem + kawa zbożowa. Kolacja: Bringoli z kiełbaską Do picia rooibos, by dobrze się spało :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 2 lutego z przepisami 206pysznie :) Śniadanie: Chleb z białym i żółtym serem, papryką i pekińską. Do picia zielona herbata. Obiad: Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem Do picia kompot z dyni Deser – kolacja: Super szybkie angielskie pączki + kawa zbożowa. I wystarczy tego słodkiego obżarstwa :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 4 lutego z przepisami 170kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Ryż na gęsto z jabłkami, cynamonem, bakaliami i ziarenkami. Do picia zielona herbata z pigwą. Obiad: Pieczone pierogi ziemniaczane z kiełbasą. Do picia sok jabłkowy. Deser: Oponki serowe + kawa zbożowa Kolacja: Rooibos z wanilią, by się dobrze spało :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z soboty 9. lutego z przepisami 184Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chlebek z sardynką, a do picia zielona herbatka z pigwą Obiad: Barszcz ukraiński Deser: Kasztanki + kawa zbożowa Kolacja: Hot dog, a do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 14. lutego z przepisami 190Kolorowe Kanapki wegetariańskie. Do picia zielona herbata. Śniadanie 2: 2 jabłka Obiad: Roladki drobiowe z żurawiną, kluseczkami i smażoną kapustą kiszoną. Do picia sok z jabłek i śliwek. Deser: Tort śmietankowo – truskawkowy z ciastem princepolkowo – biszkoptowym + kawa zbożowa. Kolacja: Tajska zupa z indykiem +herbata rooibos do picia R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 23 lutego z przepisami 192Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie 1: Jajecznica z pomidorkami i nie tylko :) do picia zielona herbatka Śniadanie 2: 2 jabłka Obiad: Kwaśnica i to jaka :) Deser: Niebiański jabłecznik + kawa zbożowa Kolacja: Pieczony oscypek + herbata rooibos do picia R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy Raj
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 242Osobiście lubię naleśniki na słodko, ale dla wielu osób przypominają one bardziej deser, niż obiad. Któregoś dnia zaczęłam robić takie naleśniki dla mojego Męża, a wtedy jeszcze Narzeczonego, który woli konkrety. Dziś w takiej formie naleśniki robię często na obiad, ale zdarza się też, że pojawiają się, jako ciepła kolacja na różnego rodzaju imprezy. Można je oczywiście zrobić wcześniej
Smakowy Raj
Wiśniówka 206się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać fazę :) Najlepiej wiśniówkę przygotować z co najmniej
Smakowy Raj
Sernik z krówkami i kruszonką 374Krówki to moje ulubione cukierki (zwłaszcza te ciągnące :) nie potrafię się im oprzeć! Karmel stał się moim ukochanym dodatkiem do ciast, lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by wypróbować połączenie krówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru
Smakowy Raj
Aromatyczne maliny z cukrem na zimę (mrożone) 170wypróbować ten sposób. Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy lekko słojem
Smakowy Raj
Nalewka z pigwy japońskiej 199aromatyczne i można je zalewać kilka razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w nalewce i zużyć je jako dodatek do herbaty, ciast lub deserów. Pod wpływem czasu nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach z jasnej stanie się bursztynowa. Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić dodając: cienko okrojoną skórkę z cytryny (żółtą jej część
Smakowy Raj
Nalewka z malin 197aromat. Po około miesiącu nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a owoce pozostawić osobno w słoju. Owoce z nalewki to doskonały dodatek do lodów, ciast, deserów i herbaty. Ja owoce zawsze pozostawiam w nalewce, bo lubię potem kilka malin dorzucić do kieliszka z nalewką. Wskazówka: Nalewkę z malin można przyrządzić również z syropu malinowego, wystarczy zmieszać
Smakowy Raj
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty 178słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia herbaty, zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek pigwy, która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako deser. Z pigwy pospolitej można również zrobić kompot, wino, pyszne dżemy i marmolady. Składniki: Pigwa pospolita, grusza Cukier (3 łyżki na 1 słój 0,3 – 0,4 litra) Umytą pigwę przekrawamy
Smakowy Raj