zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany i często przekształcany przez
Fiolka w kuchniwysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie tiramisu według sekretnego przepisu jego babci – muszę podziękować. Zamawiam tylko kawę, przy czym popełniam nie pierwszą gafę tego wieczoru. Mój łamany włoski kiedyś zaprowadzi mnie
Patchworkdeser z grilla rewelacyjnie smakuje jesienią albo zimą. Tak przygotowane jabłka możemy wykorzystywać do ciast, podawać z lodami waniliowymi lub podawać same polane odrobiną karmelu. Składniki: 2 jabłka, pokroić na ½ cm plastry lub ćwiartki ½ szklanki wody ¼ szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie w dużej misce łączymy wodę
naRuszcieJednak jak pyszny szok. Mama uwielbia chłodniki ja średnio je lubiłam, Do teraz bo teraz uwielbiam Chłodnik z melona i borówek z lodami, można go traktować jako zupę lub deser
Lili w kuchnimleko. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek z tego, co jest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi
mojewypiekiinietylkoUwielbiam szarlotki, jabłeczniki i wszystkie jabłkowe przepisy. Teraz jest świetny sezon na takie smaczne desery :-) Zapraszam na domową szarlotkę jak u Babci :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldMianem „ojca” krówek określany jest Feliks Pomorski, a ich historia sięga początków ubiegłego wieku. Przetrwały wojenną zawieruchę, a receptura istnieje do dziś. Już od
mojewypiekiinietylkodynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem
Mała Cukierenkajagodami i aksamitnym białym serem polane lśniącym lukrem to domowe łakocie którym mało kto jest w stanie odmówić. Świetna propozycja dla wielbicieli jagód, białego sera i przede wszystkim drożdżówek - deser idealny dla dzieci, a i dorośli z pewnością będą się nimi zajadać. Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła
Słodka StronaŚwietne naleśniki z nadzieniem śliwkowym, posypane prażonymi migdałami. Można je podawać jako samodzielne danie, lub z ulubionymi lodami jako deser. Polecam. Składniki: 1 garść migdałów w płatkach kilka naleśników 3 łyżki cukru 40 g masła 500 g śliwek 40 ml brandy lub śliwowicy Wykonanie: Migdały wsypać na rozgrzaną suchą patelnie, prażyć aż migdały zbrązowieją. Naleśniki usmażyć według dowolnego przepisu
Mama GotujeKruchutkie, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka budyniowa i aromatyczne truskawki - wypiek idealny na niedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim proste w przygotowaniu - klasyczne, domowe ciasto, które powinno znaleźć się w kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu. Kruche Ciasto z Truskawkami i Delikatną Budyniową Pianką - Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej
Słodka Stronadynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem
Mała CukierenkaLubicie naleśniki ? Ja bardzo i dziś mam z serem, mascarpone i suszonymi malinami. W naleśnikach fajne jest to, że można je jeść na śniadanie, obiad, deser czy kolację. I możemy szaleć z dodatkami. Ale dziś taka propozycja na słodko. Naleśniki podałam na Agawa Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniproszeeeee bardzo. Tak jak powiedziałam tak zrobiłam. Łapcie przepis. Jestem na prawdę z siebie dumna. trochę miałam obiekcję czy nie zostawić go dla siebie ;p Smak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiem, że pieczona pierś z kaczki z sosem z zielonego pieprzu to charakterystyczna francuska potrawa. Tak więc mój wybór był prosty. Czerwone wino do obiadu jak najbardziej, a na deser jak myślicie co jadłam? Oczywiście, że crepes zapalane z Grand Marnier! A wieczorkiem znowu zawędrowaliśmy pod wieżę…Poczułam, niemalże święta… Pogoda….w Skandynawii jesteśmy przyzwyczajeni do deszczu
codojedzenia