Wiśnie we własnym soku 207zrobiłam owoce w zalewie z soku. I ten właśnie sposób dzisiaj prezentuję. Po otwarciu słoiczka z np. z wiśniami możemy takie owoce zalać galaretką, kisielem, można dekorować nimi desery. A można po prostu zrobić z nich kompot dolewając wody. Nic łatwiejszego... Składniki: 2 kg wiśni 40 dag cukru Ponadto: słoiczki typu „twist
Kuchnia u Krysi
Koniec wakacji i ....domowe limoncello 238ponownie odstawiłam w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltrowałam i wlałam do butelek. Teraz jest już gotowy do ... spróbowania, jako dodatek do deserów i ... do wypicia. Spróbujcie. Jeśli zrobicie po raz pierwszy, to za drugim razem możecie dopasować do gustu smakowego i zrobić słabsze, dolewając więcej wody, albo dodać mniej cukru jeśli preferujecie
Kuchnia u Krysi
Skórka pomarańczowa smażona w syropie 165wypieków i deserów używam skórkę pomarańczową. Przyznaję, że kiedyś kupowałam gotową. Ale, kiedy usmażyłam po raz pierwszy i dodałam ją do moich wypieków, okazało się że zdecydowanie poprawia ona ich smak. Od tej pory sama wysmażam skórkę w syropie. Nie wiem dlaczego nie przedstawiłam do tej pory przepisu.... Dlatego teraz
Kuchnia u Krysi
Sernik na zimno ze śliwkami 221trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno. Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka do serników , np. „mój
Kuchnia u Krysi
Blok czekoladowy 210koniec tygodnia, jak poprzednio zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania C iasta na niedzielę . Tym razem nie chodziło o pieczenie ciasta w piekarniku, ale o przygotowanie smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym
Kuchnia u Krysi
Suszone owoce 166zużyć na wiele sposobów. Takie owocowe chipsy można chrupać zawsze i wszędzie. Doskonałe, zamiast ciasteczek. Ja z takich owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również śliwki (bez pestek), winogrona bezpestkowe, morele, gruszki
Kuchnia u Krysi
Ryżowe racuszki 183Jeśli lubicie placki, czy też mączne racuszki, to ten przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza Składniki: 100 g ryżu 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże lub 2 średnie jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kuchnia u Krysi
Tort makowy z masą serowo - karmelową 198Zrobiłam. Smakował wszystkim. A ja przyznaję, że warto go było zrobić, bo przede wszystkim był pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie (tortownica średnicy 24 cm) Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6 jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy
Kuchnia u Krysi
Wspaniałe lody kawowe bez jajek i bez użycia maszyny 208ustach. Jak widzicie, podałam je z kieliszkiem likieru kawowego. Umm... pyszne... Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Na inne moje smaczne lody zapraszam do MENU: LODY, ZIMNE DESERY D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi
Sałatka owocowa. Moja owocowa fantazja 222Jest bardzo ciepło. Nie za bardzo ma się apetyt na coś treściwego. Zrobiłam sałatkę owocową, która po schłodzeniu okazała się wspaniała przystawką. Może być również pysznym deserem... Składniki: 1 jabłko sok z ½ cytryny winogrona białe winogrona ciemne czereśnie mango puszka mandarynek garść malin garść borówki amerykańskiej 1 łyżka miodu płynnego listki mięty do dekoracji Wykonanie: Wszystkie owoce umyłam
Kuchnia u Krysi
Proste lody truskawkowo-bananowe z bazylią 209To wyjątkowo proste lody i co najważniejsze można je od razu jeść. ;-) Składniki: truskawki zamrożone w plastrki banany zamrożone w plasterki trochę mleka roslinnego odrobina
Humanistka w kuchni
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 274Tradycyjna kuchnia polska w nietypowym wydaniu Chyba wszyscy się zgodzą, iż mięsa zapiekane z jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek
Grunt to przepis!
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 242zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo
gutfut
Crumble z jagodami 265mniej jeśli Wasze owoce są bardzo słodkie, 1 laska wanilii lub cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem. Można zrobić to w mikserze, wtedy deser jest naprawdę ekspresowy. Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy je do cukru i mieszamy – w ten sposób uda się je dokładnie rozprowadzić i nie będą
Ciastkozercy