przygotowaniu. Jak widzicie na zdjęciach widać, że syrop piernikowy wlewamy do kawy jest jeszcze gorący Spróbujcie. Polecam, zwłaszcza na chłodne zimowe dni. Taki syrop możecie również wykorzystać np. do deserów. Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (u mnie z eSłoneczko) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą
Słodkie okruszkikuchni z innego kraju. Znajdziemy tu dania tureckie, izraelskie, hawajskie, gruzińskie, hiszpańskie..., czyli tak naprawdę kolorową kuchnie z całego świata. Przepisy są podzielone na śniadania, obiady, przekąski, kolacje i desery. Książka jest okraszona przepięknymi i bardzo smakowitymi zdjęciami wykonanymi przez autorów "Jedz i pracuj". Przepisy, co jest bardzo ważne, nie są zbyt skomplikowane i ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu
Kulinarne przygody Gatitycharakter, którego gra Piotr Stramowski. Pomiędzy nimi dwie charakterne kobiety - grane przez Weronikę Książkiewicz i Joannę Jarłomowicz Przepisy to cztery działy - śniadania, dania od serca, dary morza i desery. Nieskomplikowane i nowoczesne. Bardzo kolorowe z pięknymi zdjęciami, bardzo apetycznie się prezentujące. Już kilka wybrałam do przygotowania w najbliższym czasie. Książka do poczytania i przygotowania czegoś pysznego :-))). Cytat z początku
kruche babeczkiIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem
Domowe Tortytemat, kapryśna bardziej niż nasza pogoda, ale wszystko co zrobione własnoręcznie cieszy i smakuje najbardziej! Spód bez masła ze zmiksowanych daktyli, śliwek i granoli co w ogóle czyni tarte deserem niebywałym! Składniki (na tarte o średnicy 20 cm lub dwie mniejsze tarty): Spód bakaliowy (a'la kruchy): 10 daktyli 5 suszonych śliwek 1 szklanka naparu z hibiskusa i liofilizowanych malin
Mango Papajaostygnięcia w wywarze. Ja wyjmuję je kolejnego dnia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/schab-parzony-10-min/ MieszamWGarnku Artykuł Schab parzony 10 min pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugospodarzy lub uraczyć nim gości, którzy pojawią się u nas w domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog, likier jajeczny Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 ml mleka 100 ml kremówki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu ziarenka
Kulinarne przygody GatityWiększość osób mascarpone kojarzy z Tiramisu bądź innymi słodkimi deserami, w tym przepisie chcę Wam przedstawić Mascarpone w wersji wytrawnej. Słodki kremowy Serek Mascarpone w połączeniu z czosnkiem i kwaskowatymi kaparami to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Ważnym elementem tego dania jest makaron, najlepszy będzie taki, który dokładnie oblepi się sosem. Ja do takich "sosowatych" potraw używam makaronu typu Cesarecce
Wylizany Rondelubitą pianę z białek. Połowę masy przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Rozłożyć na niej wiśnie. Część wiśni odłożyć. Przykryć resztą masy i ułożyć na niej pozostałe owoce. Tak przygotowany deser wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze
Pysznie & Piękniejakiegoś czasu robię mini pączki ale jakoś na blogu jeszcze ich nie zapisałam. Naprawiam swój błąd i oto przedstawiam mini pączki. Pyszne, wilgotne, a dla niektórych to kultowy deser robiony podczas zajęć ZPT w szkole podstawowej. Wystarczy zaledwie wymieszać kilka składników i już prawie gotowe. Składniki: 300 g sera białego najlepiej z wiaderka lub dwa małe opakowania serka
Pysznie & PiękniePolecam babkę z dodatkiem kasztanów jadalnych u nas raczej mało popularnych. A szkoda, bo są bardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Pyszna i zupełnie inna. Ale warto zaryzykować. Składniki: 125 g mąki pszennej 200 g masła 250 g cukru pudru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pysznie & PięknieKolorowe galaretki zatopione w śmietanie zachęcą każdego i małego i dorosłego do zjedzenia choćby kawałeczka. Naprawdę bardzo prosty i pyszny deser. Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach i smakach 300 ml śmietany 18% 300 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny cukier puder Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia. Pokroić je na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić
Pysznie & Piękniebył jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte
Kryzysowa Książka Kucharskawedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone z drogich składników jako forma deseru. Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia woda w Katowicach podrożała o 53 grosze
Kryzysowa Książka Kucharskaporze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet do deserów :) Znalazłem też mniej istotne rośliny z punktu widzenia kulinarnego. Na zdjęciu gwiazdnica. Jak komuś na wyprawie zupa będzie za mało słona to może sobie pożyczyć trochę soli zmineralizowanej
Kryzysowa Książka Kucharska