ŻUR WIELKANOCNY. 315Nie ma dla mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który
W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 291Zaczął się właśnie początkowy okres przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Pewnie wiele z gospodyń ma już za sobą moment mycia okien, przystrajaniadomu, ogólnego sprzątania. Trzepanie dywanów
W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI. 278Lubię usiąść z dobrą książką, przy cichych dźwiękach ulubionej muzyki. Robię wtedy aromatycznąherbatę w najukochańszym kubku, zapalam kilka świec. Zakładam miły w dotyku sweter, wygodnelegginsy i
W kuchni Karmel-itki
GALARETKI DROBIOWE. 371Przygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze
W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 308Lubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez,postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami.Tegoroczne
W kuchni Karmel-itki
PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH. 255Przed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się naowej stronie
W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 215Red Velvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było
W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 263Żyję szybko, bardzo szybko. Zresztą, jak wielu. Takie czasy, nie mamy czasuna odpoczynek, na chwilę oddechu, na momenty czułości, przyjemności,a nawet na życzliwość dla siebie
W kuchni Karmel-itki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 284Dziś zaczynam dorosłość. Kończę ten magiczny wiek. Czy jestem gotowa? Nie wiem. Czy jestem dojrzałą? Myślę, że ostatnie dwa lata nauczyły mnie życia. Problemy, choroba, dążenie
W kuchni Karmel-itki
ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. 218Jaką mamy piękna pogodę, nieprawdaż? Słońce cudownie przygrzewa, już z samego rana,aż chętniej wstaje się z łóżka i z przyjemnością rusza się wykonywać swoje obowiązki
W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 221Jak już często podkreślałam, nie przepadam za "słoikowymi" produktami. Z rzadka zdarza mi się kupić coś gotowego,lubię bowiem wiedzieć, co znajduje się w tym, co
W kuchni Karmel-itki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 468Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną
W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA BANANOWE. Banalne. 284Jeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy
W kuchni Karmel-itki
LIKIER KUKUŁKA. 1195Tak, jak nie piję alkoholu, bo nie lubię... Tak uwielbiam przyrządzać różne nalewki, likiery czy inne trunki,prócz drinków, które potem z zadowoleniem i niejaką dumą
W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 950Swego czasu, sałatka z zupek chińskich zrobiła w kulinarnej blogosferze prawdziwą karierę! Boom, jaki nastąpił spowodował,że wszyscy, albo prawie wszyscy blogerzy, prezentowali właśnie tę sałatkę
W kuchni Karmel-itki