deser z owocami - 5670 przepisów (strona:110/378)

Suszone jagody 162

zasypać je cukrem w słoiczkach i zagotować. S uszone jagody szybko likwidują biegunkę, a świeże leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Owoce ze słoiczków przydadzą mi się do deserów, albo zjemy je zamiast słodkiego batonika. Ciasta ze świeżymi jagodam i są przepyszne, każdy o tym wie . W moim menu jest kilka takich smacznych przepisów

Proste Potrawy
Muffinki z jagodami 154

Opis: Muffinki z jagodami to bardzo lekki, delikatny i słodki deser. Jagody również uważane są za delikatny owoc, więc doskonale komponują się z delikatnym smakiem muffinki. Muffinki z jagodami są jednymi z najpopularniejszych rodzajów babeczek w Anglii oraz w Stanach Zjednoczonych. W wielu cukierniach zachwycają swoim smakiem oraz wyglądem. Dlaczego więc nie przygotować tych pyszności samemu? W sezonie letnim możemy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło lub ½ szklanki oleju 180ml maślanki (mleka lub jogurtu naturalnego) Szczypta soli ¾ szklanki jagód Sposób przygotowania: Przygotuj owoce. Świeże jagody umyj i pozostaw na durszlaku, natomiast mrożone pozostaw do rozmrożenia. Wszystkie składniki, które używamy do muf finek powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek do miseczki przesiewamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy budyń z mandarynkowową frużeliną 145

blogu Emilii Turcja od kuchni i zauroczył mnie od pierwszego przeczytania. Wykorzystałam przepis, zjadłam budyń i powiem że jest pyszny, wart wypróbowania. Polecam na szybki deser w majowy dzień. Można użyć innych owoców jednakże z mandarynkami smakuje wybornie. Domowy budyń z mandarynkową frużeliną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gruszki pod kruszonka 165

Owoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser.  W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:)  Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka maki, 100 g masła, 1/4 szklanki cukru gruszki Wykonanie; Mieszamy razem mąkę i płatki owsiane. Dodajemy masło.Zagniatamy palcami tak aby powstały duże okruchy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę

Anioły w kuchni
Orzeźwiająca moc zdrowia - owocowe witaminy i olej lniany 156

zdrowia witaminy. Czasem naprawdę wystarczy kilka chwil i możemy się delektować zdrowym i smacznym koktajlem, który idealnie sprawdzi się np. jako drugie śniadanie lub zdrowy deser. Dziś zapraszam Was na połączenie zdrowych owoców i bogatego w kwasów tłuszczowych omega -3 i omega – 6 wielkopolskiego oleju lnianego od SemCo . Spróbujcie. Szybko, smacznie i prosto, a korzyści dla zdrowia

Słodkie okruszki
Domowy kisiel jagodowy. 195

Kisiel to wspaniały i szybki w przygotowaniu deser. Domowy smakuje jeszcze lepiej  te kawałki owoców i zero konserwantów, pycha :) Jagodowy sezon w pełni więc właśnie na kisiel o takim smaku miałam ochotę. Składniki: (2 porcje) 1/2 l wody   200g świeżych jagód   2 łyżki cukru   3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Jagody pukamy, usuwamy listki

Symfonia smakowa
SERNIK ROSA Z SOSEM WIŚNIOWYM 157

skupimy się właśnie na serniku, choć naszym ulubionym jest ten na czekoladowym spodzie (specjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników sera i owoców, prezentujemy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach delikatny sernik z musem wiśniowym. Mmmmm pychota! Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 0,5 szklanki oleju

Banana Smiles
Mus owocowy z czekoladą 147

blenderze zmiksować maliny, borówki, banana oraz miód. Przelać do szklanek i włożyć na 20 min do zamrażalnika. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wyjąć deser z zamrażalnika, polać czekoladą i ozdobić owocami. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Domowy jogurt naturalny 108

szybki w przygotowaniu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka w proszku. Jeśli chcemy jogurt owocowy- na koniec miksujemy go z wybranymi owocami. Można go podawać na śniadanie, jako deser lub jeden ze składników ciasta. Składniki: 1 litr mleka pasteryzowanego 150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii  2-4 łyżek mleka w proszku (jeśli

Nastoletnie Wypiekanie
Panna cotta 99

filiżanek można je włożyć na sekundę do gorącej wody (oczywiście nie zanurzać całej filiżanki - trzeba to zrobić tak, by woda nie wlała się do deseru) . Deser wyłożyć na talerzyki i podawać z owocami, sosem owocowym lub czekoladowym. Przepis pochodzi z domowych zapisków

Mania Wypiekania
Stożek ryżowo-jabłkowy z konfiturą zapiekany w pianie 115

ryżem w formie stożka. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym , obłożyć deser i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod górną spiralą) do zrumienienia. Gotowy deser polać dowolną konfiturą, można obłożyć sezonowymi owocami

Tradycyjna Kuchnia
Krem rabarbarowy 134

Uwielbiam ten krem zarówno do przekładania ciast, jak i w formie deserów w pucharkach np. z dodatkiem innych owoców.  Składniki: 30 dag rabarbaru 3 jaja 12 dag cukru 15 gram żelatyny 5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej Wykonanie: Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie (około ½ szklanki) -dokładnie rozpuścić. Rabarbar pokroić na kawałki, zalać odrobiną wody – zagotować, odparować i przetrzeć przez

Tradycyjna Kuchnia
Brzoskwinie marynowane w wiśniówce 68

Pyszny, alkoholowy dodatek do deserów. Idealnie komponuje się z lodami i owocami. Składniki: 1 kg brzoskwiń 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wiśniówki Sposób przygotowania: Brzoskwinie obrać ze skóry, wyjąc pestki i pokroić. Ułożyć w słoikach, posypywać warstwami  cukier i zalać wiśniówką. Ostatnią warstwą powinien być cukier i owoce całkowicie zalane wiśniówką. Zakręcić słoiki, odstawić, żeby

Tradycyjna Kuchnia
Koktajl truskawkowy z bitą śmietaną 118

Pyszny i prosty deser z truskawek i bitej śmietany. Kwaskowatość owoców świetnie komponuje się ze słodyczą śmietanki. Robi się błyskawicznie, pięknie wygląda a smakuje obłędnie!  SKŁADNIKI: (na 2 dość duże porcje ) 1,5 szkl zmiksowanych truskawek 1/2 szkl jogurtu cukier do smaku mały kubeczek śmietanki 30% cukier puder (ok. 2 łyżeczki) 1-2 łyżeczki nutelli  płatki migdałów

Kto ugości moich gości?
Granita z soku z pomelo, cytryny, limonki i świeżych ziół 184

granita na ciepłe wiosenne i letnie dni, świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół.  Jest dobrym pomysłem na zakończeniem posiłku i świetną propozycją na zdrowy deser - w końcu to sam sok z owoców, zioła i całość dosłodzona ksylitolem!  Składniki: sok z 1 pomelo - ok. 1kg owoc - mniej więcej 2 i 1/2 szklanki soku, sok z 1 cytryny

Plate of Joy
Pudding Chia 3 MEGA- przepis podstawowy 194

łyżki nasion Chia, należy zalać mlekiem (zwykłym, sojowym, kokosowym, migdałowym - wedle uznania) ok. 1/3 szklanki . Dodać łyżkę miodu i odstawić na noc. Udekorować ulubionymi owocami i gotowe.  Tutaj znajdziecie przepis na Deser Chia z kiwi i jogurtem

Mój Smak na Życie
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 158

fantastyczny przepis na deser z wykorzystaniem truskawek. Sezon na cudowne owoce w pełni, więc trzeba wykorzystać ten pyszny czas na maksa. My np na dzisiejsze śniadanko spożyliśmy naleśniczki z truskawkami i słodką śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z truskawkami. Puszysta niczym w biszkopcie konsystencja ciasta

Kuchnia po mojemu
Owoce pod kruszonką 142

Najprostszy na świecie przepis na pyszny owocowy deser. Uwaga! Uzależnia! ;) Składniki 700 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie bez pestek) - ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki cukru trzcinowego Na kruszonkę szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4  kostki masła   Owoce wrzucić do naczynia żaroodpornego. Posypać mąką ziemniaczaną i cukrem

Kulinarne Inspiracje
Gruszki pod kruszonka 239

Owoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala...Polecamy... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka maki, 100 g masła, 1/4 szklanki cukru gruszki Wykonanie; Mieszamy razem mąkę i płatki owsiane. Dodajemy masło.Zagniatamy palcami tak aby powstały duże okruchy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, lub jak wolicie

Anioły...POZA KUCHNIĄ
BAŁAGAN W EATON Z BORÓWKAMI 167

Uwielbiam bezy, a jeszcze bardziej bitą smietanę, często więc taki prosty deser gości u mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki:szklanka smietany 30 %szklanka borówek amerykańskich15 sztuk małych bezWykonanie:Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Na dno pucharków kruszymy bezy, wykładamy ok 2 łyżek smietany, wrzucamy kilka borówek, następnie znów dajemy bitą smietanę, wrzucamy

Z Majeczką w kuchni
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 160

warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach i smakach. Zdradził nam także parę szczegółów odnośnie

Kulinarne przygody Gatity
Śliwkowy Eton Mess 138

Robiłam już kilka wersji tego deseru. Pierwszy raz jednak użyłam jeszcze ciepłych owoców.  Muszę przyznać, że wyszło idealnie.  Lekko ciepłe śliwki, cynamon plus cynamonowe bezy.  Rozpusta idealna.     Wykonanie: 400 g śliwek 2 - 3 łyżki cukru 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu 3 -5 bez (u mnie cynamonowe)   Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy

Sto kolorów kuchni
Jajecznica z awkado 129

Dzisiaj propozycja na dość nie typową jajecznicę, gdyż z dodatkiem zacnego awokado. Ten bogaty w witaminy i składniki odżywcze owoc zazwyczaj jest używany do koktajli i deserów. U nas w wersji śniadaniowej z jajecznicą. Warto spróbować, bo danie jest nie tylko zdrowe, idealne dla kobiet w ciąży, diabetyków czy osób mających problemy z wątroba, ale również bardzo smaczne :) Ilośc porcji

Kolizje Smaków
Sorbet truskawkowy 143

Sorbet to deser lodowy bez mleka. Głównym składnikiem są owoce, dziś polecam truskawki a dla lepszej konsystencji dodajemy banany. Składniki: szklanka truskawek 2 banany łyżeczka glukozy lub cukru pudru Banany kroję w plasterki i zamrażam w plastikowym woreczku. Miksuję na papkę, dodaję odszypułkowane truskawki i cukier. Znów miksuję i odstawiam na kilka minut do zmrożenia. Jeszcze cieszymy się smakiem

prawdziwe jedzenie
Warstwowe desery z malinami i jagodami - proste i pyszne 343

Takie warstwowe desery zwykle robię w lecie, bo obfitość owoców pozwala na różne kombinacje. Jak już zacznę robić, to potem leci seria dzień po dniu. Najczęściej robię z jogurtem greckim, bo to i prosto i ładnie się komponuje kolorystycznie. Kiedyś często dodawałam jako jedną z warstw ciasteczka digestive, teraz raczej dorzucam preparowany amarantus, popping jaglany czy bakalie. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wiśniowa fantazja z płatkami ryżowymi na deser 153

proponuję dzisiaj pyszny deser na płatkach ryżowych, dzięki którym jest bardzo delikatny. Do tego odrobina śmietanki, nutka wanilii i kwaśne wiśnie. Wierzch zdobi starta czekolada... Deser przypomina tradycyjny ryż na mleku z owocami, jednak jest dużo bardziej delikatny i wyjątkowy... Składniki: 150g płatków ryżowych, 500g wiśni z kompotu, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru

Z miłości do słodkości
Ciastka francuskie z czereśniami i Liebster Awards 199

Ciastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej

Smaczna Pyza
Ciasto z owocami, czy owoce z ciastem? 136

Dzisiaj kolejne rodzinne spotkanie. Tym razem wybraliśmy się na mini zjazd rodzinny do moich rodziców. W przeciwieństwie do wielu opinii o takich imprezach, było bardzo miło

Pełny talerz
Tartaletki „superfoods”, czyli surowe mini-tarty z kremem z awokado 151

Deser z wykorzystaniem wyjątkowo prozdrowotnych składników to najlepsze połączenie przyjemnego z pożytecznym, jakie można sobie wyobrazić. Fantastycznie smakuje i zaspokaja ochotę na słodkości, a przy tym znakomicie odżywia, dodaje energii i dostarcza substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Proszę zapomnieć o wyrzutach sumienia – te małe tartaletki napakowane są cennymi węglowodanami, zdrowymi tłuszczami (tych nie należy unikać), błonnikiem, minerałami oraz całą(...)Gotowe tartaletki można również oprószyć kakao, posypać orzechami, wiórkami lub chipsami kokosowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeśli pragniesz, by deser był zgodny z dietą niełączenia, do miksowania daktyli użyj wody zamiast soku z cytryny i zrezygnuj z dodatku świeżych owoców. Zapisz Zapisz

Even Better Food
Pietruszkowo - czosnkowe krewetki w kwiatach, czyli ostatni grillowany kadr z weekendu na RODOS 174

deser, a jednocześnie podsumowanie kulinarnych wspomnień ostatniego weekendu przedstawiam mój sposób na krewetki koktajlowe z grilla. Przygotowałam je razem z moją Mamą - dla Niej z resztą. Mama znowu jest na diecie. Zdążyła odsapnąć po Dukanie, trochę posmakować życia i znowu wyrzeczenia. Przez te wszystkie godziny naszego grillowania chowała się w domu, krzątała się i robiła milion rzeczy(...)zgodzie z założeniami nowej diety. Następnego dnia , kiedy grill znowu poszedł w ruch Mama postanowiła też jakoś z tego skorzystać. Na kolację zażyczyła sobie krewetki z grilla, które jako owoce morza też wchodzą w skład jej dietetycznego menu. Składniki (na jedną, dietetyczną porcję): garść krewetek (nie)koktajlowych ;) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól

Kuchnia po mojemu
Kisiel z ananasa i selera naciowego 155

Ostatnio nie ma dnia żebym nie jadła ananasa. Bardzo polubiłam ten owoc i przerabiam na różne sposoby. Dzisiaj zapraszam na szybki deser czyli domowy kisiel, ale nie z samego ananasa. Dołożyłam do niego jeszcze seler naciowy i sok pomarańczowy. Latem często robię taki koktajl, ale zimą jakoś zupełnie nie mam na niego ochoty. Wolę gorącą herbatę z cytryną. Zamieniłam wobec

Wiem co jem
Letni chłodnik truskawkowo-malinowy 170

Składniki na dwie porcje: - 500g świeżych malin - 500g świeżych truskawek kaszubskich - miód drahimski - jogurt naturalny, bądź w wersji bardziej kalorycznej ulubione lody Do przygotowania potrzebujemy: świeże maliny i truskawki Owoce delikatnie płuczemy i oczyszczamy, po czym wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. By pozbyć się pestek i niepotrzebnych grudek z masy przecieramy wszystko przez sito(...)żeby chłodnik nie był zbyt kwaśny. Chłodzimy około godziny w lodówce. Podajemy z jogurtem naturalnym (wersja fit), bądź ulubionymi lodami (wersja dla wszystkich ;). I tak mamy słodki i zdrowy deser idealny na upały - smacznego

Sajkofanka smaku
Eton mess bananowy 145

Eton mess (mess – bałagan), to deser pochodzenia angielskiego składający się, z mieszaniny truskawek, śmietany i kawałków bezy. O jego powstaniu krążą różne mity, ale nie będziemy się w to zagłębiać. Tradycyjnie do Eton mess wykorzystuje się truskawki, ale inne owoce też mogą być. Jako, że u mnie  „sezon” na banany, więc i Eton mess bananowy.    Składniki: - bezy(...)dekoracji). Deser układamy w pucharkach, wierzch dekorujemy bezą, bananami, granatami i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.Wielką zaletą tego deseru jest to, że nie musimy się trzymać proporcji. Tu nie obowiązują żadne reguły. Mają być trzy składniki bezy, śmietana i owoce, a reszta zależy od inwencji twórczej. To chyba nie problem, w kilka minut, stworzyć słodki bałagan

mojewypiekiinietylko
Deser z owocami i nasionami chia. 158

minerałów i przeciwutleniaczy . Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Ja proponuję, dziś te nasiona w deserze, ale bardzo dobrze się sprawdzą również w innych potrawach. Porcja nasion chia 28g dostarcza:  źródło Błonnik: 11 gramów. Białko: 4 gramy. Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega(...)warstwa to owoce, które są pokrojone na mniejsze kawałki (oczywiście borówek, granatu nie kroimy). Kolejny raz na wierzch dajemy masę ok 2 łyżki. Dekorujemy owocami, wiórkami i polewamy miodem lub syropem klonowym. Deser wstawiamy na min. godzinę do lodówki. Deser jest gotowy do jedzenia. Smacznego.  Uwagi: mleczko kokosowe może mieć w sobie znaczną część wody, wtedy

Apetyt na Zielone