Zainspirowana przepisem na zapiekaną kaszę jaglaną, poszłam o krok dalej i zrobiłam zapiekany ryż z owocami. Zamrażarka jeszcze pełna a już niebawem świeże owoce będą, Moja
Życie zaczyna się w kuchniW ubiegłą sobotę świętowaliśmy urodziny mojego taty. Miałam okazję znów trochę pogotować i popiec. Niestety jak to bywa w naszym rodzinnym domu nie ma czasu na
Emskie SmakiInspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się
Magiczne Życie MartyKolejny przepis pamiętający czasy, kiedy kwitły piwonie. Mam ich jeszcze kilka, ale chyba poczekają do przyszłego roku, bo są strikte związane z wiosną, ten akurat nie
Gosia gotujeTen torcik powstał na szybko, bo miałam kupić gotowe ciasto do pracy, później wpadłam na pomysł że zrobię babeczki, ale jak urodziny to urodziny i tort
Magiczne Życie MartyDzisiaj chciałyśmy jak co środę zaprosić Was na małą słodką rozkosz :) Tak sobie myślę, że dobrze że środa jest tylko raz w tygodniu... Podczas przygotowywania urodzinowego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNaszła mnie ochota na przygotowanie rolady. Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można
Niezły MłynekSerniki to desery, które darzę szczególnym uwielbieniem. Piekę je na wyjątkowe okazje, tak też było i tym razem. Mój dyniowy sernik miał swój debiut na drugich "urodzinach" Studia Kulinarnego BATATY i ku mojej uciesze, oczarował tam kilka podniebień;) Dodatek dyni do masy serowej, sprawia, że sernik nabiera niezwykłego, jesiennego charakteru. W smaku aksamitnie kremowy i wilgotny. Jednym słowem- sernik- bajka(...)Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 450 g puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego (37 g) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa
Smakowity Blog KulinarnyRewelacyjny i bardzo efektowny, a przede wszystkim wielokrotnie wypróbowany deser. Kruchutkie i delikatne krążki bezowe tym razem przełożyłam puszystym i lekkim kremem kawowym oraz świeżymi truskawkami. Idealnym wykończeniem okazał się sos truskawkowo-waniliowy, który świetnie wzbogacił smak torciku . Pamiętajcie, że dobrze ubita beza po wyłożeniu na blachę nie powinna rozlewać się na boki , ale powinna być puszysta, lśniąca i sztywna(...)przykrycia na blacie kuchenym. SKŁADNIKI BEZA 4 białka (L) w temp. pokojowej 250 g drobnego cukru do wypieków KREM 250 ml śmietany 30% (długo schładzanej) 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru pudru ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii SOS TRUSKAWKOWO-WANILIOWY 200 g truskawek pokrojonych w drobną kostkę 2 - 3 łyżki cukru 2 łyżki soku
cool and mintyKto lubi słodkości? Ja uwielbiam! Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić babeczki truskawkowe. Są pyszne i delikatne w smaku (ani za słodkie ani za kwaśne) . Po prostu
RITA food channelJurto jest święto tych małych, ale i tych dużych, bo każdy z nas, nawet gdy dorośnie jest dzieckiem ;) Z tej okazji już dzisiaj, bez wyrzutów możecie
Bon appetit mon amiePrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni
Podróż w kulinariaTrochę zaniedbałam mojego bloga, z czego jestem bardzo nie zadowolona. Wiecie jak to jest praca, dom i tak w kółko. Do tego głowa
Passion of CookingDziś będzie również Halloweenowo, ale dla odmiany słodko- różne rodzaje dekoracji babeczek! ;) Słodkie maleństwa, wcale nie wyszły mi straszne, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu
Czerwona Porzeczka