orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych 250 g brązowego cukru 1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z mascarpone 125 g mascarpone 50 g białej czekolady Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy(...)kremem. Bezowe ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku. Dopiero przed podaniem można przełożyć je kremem. Są pyszne również bez kremu. Idealne do jako dodatek do deserów. The post Bezowe ciastka z kremem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaZabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe
Podróż w kulinariaTegoroczne urodziny postanowiliśmy świętować w wielkim stylu. W końcu niecodziennie przekracza się próg ćwierćwiecza... Po wielu naradach stanęło na imprezie w stylu Breaking Bad
W poszukiwaniu inspiracjiPrzyszło lato! Ludzie siedzą w parkach, na łąkach, nad rzekami, na kocach, leżą na hamakach, leżakach, jeżdżą na rowerach. Jest pięknie! Wszędzie krótkie spodenki, odsłonięte ramiona
GRUBY WAŁEKKochani, prezentuję Wam dzisiaj rewelacyjny, rozpływający się w ustach, obłędny, kremowy sernik czekoladowy! Zdecydowanie powoduje wzrost poziomu endorfin. O tym serniku myślałam już dawno, szukałam
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia
Kolizje SmakówDobre śniadanie to sposób na pozytywny początek dnia. Powie Ci o tym każda reklama :] Płatki z mlekiem, kroma z gotową kupioną ze sklepu pastą czy tani
Kuchnia PROzdrowotnaciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 10 minut. • Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać ser mascarpone i wymieszać na gładki krem. • Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. • Wlać wódkę i podpalić. Flambirować(...)biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej Desery. Na pewno zagości w moim domu na dłużej. Polecam na święta
To co kochamNie jest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie
Domowa cukiernia EwyMiałam okazję być na pysznej kolacji w małym kameralnym gronie, co by nie pisać takie spotkania są na wagę złota w naszym zabieganym świecie. Kiedy ludzie
Apetyczna babeczkaTorcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i
W kuchennym oknie EwyBłyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch
Smaczne ZdroweWiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że
Malinowe PocałunkiSkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl
SMYKWKUCHNIkrem i tyle. Ja zazwyczaj rolady robię z bitą śmietaną, bo lubię gdy są delikatne niczym chmurka, ale możecie zastosować kremy jakie lubicie najbardziej czy to na bazie serka mascarpone, czy masła. Moim zdaniem w lato nic nie sprawdzi się lepiej jak bita puszysta śmietana i słodkie dojrzałe owoce. Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast, które(...)pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. MASA DO ROLADY Z MALINAMI: - 1 opakowanie (250 ml) śmietanki 30% - 1/4 pudełeczka malin - świeża mięta dla złamania smaku - opcjonalnie płaska łyżeczka żelatyny instant do deserów Maliny umyj i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Bitą śmietanę mocno schłodź w lodówce (jeśli kupiłaś nie z lodówki, to śmietankę włóż na 40 minut do zamrażalnika). Ubij na sztywno
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam Was na obłędny sernik bez pieczenia z ciasteczkami OREO, lub NEO (z Lidla). Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki . Składniki na
TrufelkowoTroszkę ostatnio odpuściłam na blogu, ale jak to zwykle bywa- miałam ku temu powody :) Właśnie dziś Oluś kończy roczek! Dokładnie rok temu o 14.05 dołączył do
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam wypieki okolicznościowe :D a szczególnie jak mogę coś przygotować w prezencie dla drugiej osoby. Na urodziny mojej przyjaciółki przygotowałam coś specjalnego i mam nadzieje, że
Niezły Młynekoceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu. Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 180 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 g kakao krem ajerkoniakowy: 250 g serka mascarpone 75 g cukru 200 ml ajerkoniaku 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 75 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (38%) nasączenie: sok z 1/2 cytryny 4 łyżki zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrze