Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne nawet drugiego dnia, więc bez problemu można je upiec dzień wcześniej a udekorować w dniu serwowania. Polecam jako pomysłowy deser na Mikołajki, Gwiazdkę lub po prostu grudniowy dzień :-) Muffinki Składniki na 12 szt.: 100 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle 1 duża marchewka) 100 g pociętych na małe kawałeczki(...)zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i dalej ubijać. Stopniowo dodawać serek, tak by powstała jednolita masa. Krem można
maniapieczeniaTakie śniadanka to ja uwielbiam Najlepiej w leniwe weekendy !! Pyszne, smaczne, chrupiące i bardzo słodkie Z poniższego przepisu możecie również przygotować tradycyjne gofry. Polecam Składniki ok
I LOVE LIFEJako, że pogoda wróciła taka , jaka powinna być w sierpniu podrzucam Wam pomysł na słodkie małe co nie co i zmykam korzystać ze słoneczka ;) Serniczki dzięki
Z Majeczką w kuchniZ okazji tygodnia Włoskiego w Lidlu zostały zorganizowane warsztaty z Karolem Okrasą. O tak zdecydowanie po tym spotkaniu zakochałam się we Włoskich smakach. Samo wydarzenie
Niezły MłynekNiedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj ), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.
Kuchnia ŁukaszaTorcik powstał z myślą o urodzinach. Łatwy w wykonaniu, smaczny i szybki:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Kuchnia w czekoladzieTorcik pomarańczowo- chałwowy to kolejny smakołyk bez pieczenia. Szybkość i prostota, która daje nam prawdziwą ucztę i dla podniebienia i dla oka. Składniki: Na tortownicę o
Kuchnia w czekoladzieTarty w każdym wydaniu są przepyszne :) Ja mogę je jeść o każdej porze. Składniki na ciasto: 2 szklanki ( 300g) mąki uniwersalnej 2/3 szklanki ( 180g) zimnego
Niezły MłynekUrodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego bezy upiekłam wcześniej, a krem dodałam w dniu przyjęcia. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam jaśminowego, który przywiozłam sobie z wakacji (po nie-tylko ciastkowe kadry zapraszam na instastory ). Składniki(...)bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie
Ciastkozercydługich wypowiedzi. Walory smakowe i zapachowe również zachwycają na tyle, że można książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt - - białka, 4 - cukier puder (1/2 szklanki), - mąka(...)cukier puder, 1/2-3/4 szklanki, - żółtka, 4 - amaretto (najlepiej alkohol, ale może być też syrop) - kawa marcepanowa, do smaku ( tu ją kupisz ), - migdały mielone, do smaku ( tu je kupisz ), - serek mascarpone, 250 g + 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe. WYKONANIE: * biszkopt: Ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Pieczemy
Wypisz WymalujPrzepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Pierwszy raz zrobiłam go o smaku limonki i powiem, że był mega pyszny. Tym razem padło
Smaki ArmineUwielbiam lato za bogactwo owoców. Można z nich wtedy wyczarować cudowne, pełne owocowego smaku desery. Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie przepisu z czasopisma „Moje Gotowanie”, którego nie kupuję, lecz tym razem nabyłam je, wiedząc, że spędzę kilka godzin na bezproduktywnym czekaniu… Więc dlaczego ma być bezproduktywne, skoro przekartkowanie kolorowych przepisów natychmiast może zainspirować nas do wyczarowania czegoś smacznego(...)podkłady do tartaletek. Zazwyczaj nie kupuję takich rzeczy, tym razem jednak wzięłam je po prostu do wypróbowania i okazało się, że sprawdziły się rewelacyjnie! Składniki (na 20sztuk) 100g serka mascarpone 150g borówek 50g borówek amerykańskich kilka malin garść czerwonej porzeczki 3-4 łyżeczki cukru pudru gotowe podkłady do babeczek (użyłam Dan Cake) Wykonanie : w naczyniu zasypać borówki (1/5 z nich
Raj dla PodniebieniaCiasto wymagające troszkę więcej czasu na przygotowanie, ale za to bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam! Jamajka Składniki: 5 jajek
Tagebuch po polskuPewnie większość z Was spotkała się z ciastem "pocałunek murzyna". To niewiele ma z nim wspólnego:D zaczerpnęłam tylko nazwę! Ciasto, które chcę dziś pokazać to
6niebowystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać kakao, wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden(...)masy. Całość posypujemy starta gorzka czekoladą. Na koniec wkładamy do lodówki na kilka godzin. Rada: zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) jeśli deser przeznaczony jest dla dzieci to oczywiście rezygnujemy z kawy. Biszkopty możemy nasączyć kawą zbożową z mlekiem lub sokiem wiśniowym. Przepis autorski
Ciastka - domowe słodkości