robiłam po raz pierwszy. Były desery w mniejszych miseczkach czy też pucharkach. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i iść w rozmiar, a co? :) Jak na sezon przystało są truskawki. A z czym truskawki najlepiej smakują? Wiadomo z czekoladą i bitą śmietaną, jednak tą drugą postanowiła trochę odchudzić. 150 g okrągłych biszkoptów 2 herbaty truskawkowe szklanka gorącej wody Masa(...)tyle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty są słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser? Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka z czekoladową wkładką
Dieta moja pasjaPyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość
Kolizje SmakówWiele osób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym
niecodziennikparyJeżeli nie macie zdolności kulinarnych lub czasu na przygotowanie deseru, zróbcie po prostu coś prostego ale efektownego a jednocześnie pysznego. Gorący mus truskawkowy lub malinowy, na to bezy i schłodzona kremówka. Ten zestaw zawsze będzie gwarancją udanego deserku. Powodzenia. Na dwie porcje Truskawki mrożone (w sezonie świeże) ilość zależy od Was pokruszone 2 duże bezy śmietana kremówka(...)zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Gorący mus truskawkowy wylać do pucharków na to bezy i kremówka a na końcu czekolada
Jadło i czytadłosmaku 2 łyżeczki soku truskawkowego lub syropu 2 łyżki jagód Przygotowanie: Serek mascarpone łączymy z jogurtem naturalnym, łyżeczką soku truskawkowego i cukrem (lub miodem). Następnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny (u mnie z jednego, grubszego plastra cytryny), próbujemy - deser ma mieć lekko cytrynowy smak(...)Dodajemy jagody (zostawiając kilka do dekoracji), delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharka, wstawiamy na parę minut do lodówki w celu schłodzenia. Tuż przed podaniem na wierzch deseru układamy kilka jagód i polewamy całość łyżeczką soku truskawkowego. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiGalaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki – 20 dag Bita śmietana Woda – 1 L Mięta Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą
ciasta i desery czyli na słodkokremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie
Tradycyjna KuchniaTruskawkowe tratwy to pyszne bezy kakaowe z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Połączenie jest fantastyczne i orzeźwiające. Deser nie jest skomplikowany, tylko trzeba trochę wcześniej się zorganizować, żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego
Słodki sentymentTruskawkowe tratwy to pyszne bezy kakaowe z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Połączenie jest fantastyczne i orzeźwiające. Deser nie jest skomplikowany, tylko trzeba trochę wcześniej się zorganizować, żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego
Słodki sentymentmnie to, aby deser ładnie się prezentował, a zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-) SKŁADNIKI (na 4 duże pucharki) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (lub innej w czerwonym kolorze) 300 g truskawek (do kremu) kilkanaście truskawek do galaretki i dekoracji 350 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru(...)Truskawki obrać z szypułek, umyć i zblendować. Powstałą masę wlać do śmietany i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki. Na galaretkę wyciskać szprycą nieco śmietany truskawkowej, dodać pokrojone truskawki i znowu wyciskać śmietanę. Górę deseru udekorować truskawkami. Podawać schłodzone
Passions hobbies lifezawsze wychodzi perfekcyjne. Składniki są idealnie wywarzone, dzięki czemu deser ten jest bardzo smaczny. Można je serwować solo, a także z dodatkiem musu malinowego czy truskawkowego. Ciasto czekoladowe to bardzo smaczny i prosty deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki swojej prostocie jest tak smaczne i tak lubiane przez wiele osób. Nic dziwnego, bo ciasto smakuje obłędnie
Przepiski.plWiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego
pink envelopedeser na zimno, który zachwyca swą delikatnością - domowe ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Wbrew pozorom poniższe pianki są łatwe i tanie do przygotowania. Będą idealne dla osób, które ograniczają kupne słodycze. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży kefir (0.5 kg) 1 galaretka o smaku truskawkowym + 1 szklanka wrzącej wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie do czekolady dodać 1 łyżkę masła, mleka bądź oleju kokosowego (aby masę rozrzedzić ). Przygotowane pianki polać roztopioną czekoladą i deser ponownie wstawić do lodówki. Podawać po stężeniu czekolady. Etapy przygotowywania truskawkowych pianek oblanych gorzką czekoladą
UgotowaćSezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak smaczny, że zniknął przy pierwszym podejściu:) Jeśli lubicie połączenie budyniu i truskawek, koniecznie zróbcie taką kopułę... Składniki: 350g świeżych truskawek, 2 budynie waniliowe, 300ml mleka, 200ml śmietany 12%, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościbardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie
Wędrówki po kuchni