Gofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po
Moja Galeria SmakuNa zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku
Rozpustne gotowanieNa upalne dni polecam domowy sorbet truskawkowy. Ostatnio bardzo często robiłam szybkie dżemiki truskawkowe. Przy codziennym podjadaniu go, wpadłam na pomysł przerobienia jego na lody. Czytaj
Ana Mari's worldSzaleństwo truskawkowe trwa! Truskawki dają tyle możliwości, że po prostu nie mogą się znudzić. Truskawkowa pianka chodziła za mną od dawna. Jest pyszna, lekka, dzięki amarantusowi
DefinicjaSmakuskładniki: 700 g świeżych truskawek 100 g cukru wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy. Przekładamy do garnka najlepiej z grubym dnem, miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i
Domowy Smak JedzeniaSezon rabarbarowo - truskawkowy w pełni, zatem ucieszy Was pewnie przepis na pyszną drożdżówkę z tymi właśnie owocami. Dla tych, którzy za rabarbarem nie przepadają (bo
Garniec MagalieTruskawkowy sezon w pełni! Gdzie się nie pójdzie wszędzie pełno truskawek, choć mamy wrażenie, że nie są tak słodkie niestety jak we wcześniejszych latach! Na blogu
Plate of JoyNa blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego
KreatywnePinyPyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki
Tradycyjna KuchniaSzybki deser... nic skomplikowanego Składniki: 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wody 300 g śmietanki 30% 100 g herbatników petit beurre 200 g owoców w żelu (można użyć sezonowych) wiórki kokosowe Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Śmietanę ubić dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać robotem na niskich obrotach (gdyby masa była rzadka należy przełożyć masę na chwilę do lodówki, ale pilnujemy
Delicious Titbitsskładniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniasorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah 2010. I oczywiscie deser - sorbet Earl Grey z bezą truskawkową i Mülheimer Sonnenlay Riesling Auslese 2008. To była uczta dla podniebienia i dla oczu. Wspaniałe dania uzupełnione świetnym doborem wina, dbałość o szczegóły, w tle muzyka
królestwo garówSezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą
Bernika - moj kulinarny pamietnikTen znany deser, króluje tego lata ze względu na szybkość przygotowania. Ja polecam coś w pucharkach na weekendowy deser. Częstujcie się! Ja mój sobotni i niedzielny
Magiczne Życie MartySkoro rozpoczął się sezon truskawkowy… czas na koktajl ze świeżych truskawek i banana. Szybki, nieskomplikowany i pożywny. Podany z dodatkiem kostek lodu, będzie idealny na
Oryginalny smaktruskawki... A ja dzisiaj znalazłam na moich krzaczkach pierwszą czerwoną truskawkę;) Jaka to była radość:) W związku z tym nie muszę dodać dziś coś "truskawkowego". Będzie to pyszny i naprawdę prosty deser ze śmietaną, ptasim mleczkiem oraz oczywiście z truskawkami. A co tam, raz można nie liczyć kalorii:) Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościkurs i aktywować okres próbny. Na wstępie posta pisałam Wam o dwóch zaproszeniach. Drugie związane jest z pysznym, klasycznym włoskim deserem, który przygotowałam w oparciu o pierwszy ebook pobrany przez stronę smakjezyka.pl . "Klasyczna panna cotta z kokosowo-truskawkowym musem" Składniki: 500 ml tłustej śmietany 150 g cukru pudru 3 płatki żelatyny 1 laska wanilii około 20 truskawek(...)dokładnie mieszając. Ważne, by nie doprowadzić masy do wrzenia. Następnie łączymy żelatynę ze śmietaną, cały czas mieszając do dokładnego połączenia. Przekładamy nasz deser do wybranych szklaneczek (dobrze jest przetrzeć masę przez sitko), zostawiając miejsce na kokosowo-truskawkowy mus. Panna cottę wstawiamy do lodówki do stężenia (na około 4-5 godzin). Przed podaniem przygotowujemy mus. Do misy blendera wlewamy mleczko kokosowe
Słodkie okruszki