pyszne, proste i oczywiście lekko "uzdrowione" serniczki, tym razem w wersji dwukolorowej, na kruchym spodzie. Takie serniczki świetnie będą prezentować się na stole przy okazji różnych imprez, ale jako szybki deser czy przekąska na wynos również sprawdzają się doskonale. Do zrobienia spodu pomieszałam mąkę owsianą z pełnoziarnistą, ale można użyć tylko jednej. Warstwa serowa to mój sprawdzony sposób, czyli twaróg, jajko(...)jeszcze na świąteczny stół? :) Składniki (ok. 12 sztuk): Spód: 2/3 szklanki mąki orkiszowej 1/3 szklanki mąki owsianej 1 jajko 100 g zimnego masła 2 łyżki ksylitolu Masa śmietankowo - truskawkowa: 700 g twarogu sernikowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 jajko 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 150 g świeżych lub mrożonych truskawek Wykonanie: Truskawki rozmrozić i zmiksować w blenderze na gładki
Healthy food explorerPotrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę(...)zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę gorącej wody). Dodałam do nich odrobinę miodu i również zbeldnowałam na gładką masę. Polałam nimi budyń. Wierz
Health-Fit-Lifeto już ostatnie chwile, kiedy możemy przygotować sernik na zimno z truskawkami, więc trzeba się śpieszyć ;) smakuje nieziemsko, zapraszam do próbowania SKŁADNIKI Spód: 150 g
słodki bratekSkładniki (na 2 porcje) - 2 szklanki wody (ok. 500 ml), - 12 truskawek (ok. 180g), - łyżka żelatyny(ok. 10g), - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu (ok. 10g). Sposób
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDziś na szybko coś lżejszego ze świeżych warzyw- marchew i owoców- maliny i aronia. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 200 g
greenscarfzrobić z bananami jak nam mocno dojrzeją, tak że skórka robi się brązowa? Takie banany robią się bardzo słodkie i miękkie, idealnie nadają się do deseru na ciepło. Moja propozycja to połączenie ciepłego sosu i bananów z zimnymi lodami. SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mrożonych truskawek 1 łyżka miodu lody o ulubionym smaku przyprawa do dań słodkich Kamis(...)każdą z takich połówek jeszcze na pół). Na małym ogniu na patelni podgrzać łyżkę miodu i ułożyć banany, delikatnie je podsmażyć z jednej strony. Na talerzyk wyłożyć ciepły mus truskawkowy. Ułożyć na nim podsmażone banany, obok nałożyć lody całość polać pozostałym na patelni miodem i posypać przyprawą z młynka do dań słodkich. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachpamiętam tak ciepłej wiosny (w zasadzie sądząc po temperaturach to lata) jak tego roku. Najchętniej zanurzyłabym się gdzieś w cieniu drzewa lub wentylatora z mrożoną kawą w dłoni... ;) Ten deser jest wprost przepyszny. M ciągle mnie namawia, abym mu znowu go zrobiła. Krem angielski (przypominający nieco nasz budyń) z wanilią i kremówką, galaretka ze świeżymi truskawkami i miękkie biszkopty(...)porcji: Krem angielski: 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 200 ml kremówki 250 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa około 100 g biszkoptów Krem angielski: Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać z niej ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, dodać ziarna oraz laskę wanilii. Wsypać cukier i na średnim ogniu zagotować. Żółtka wymieszać
My simple kitchenjedne z moich ulubionych owoców, mogłabym je jeść codziennie. Ostatnio kupiłam przepyszne truskawki i postanowiłam z nich zrobić taki niby sernik na zimno, niby taką piankę. Idealny deser na ciepłe dni. Składniki na naczynie o wymiarach 15x20 cm 0,5 kg truskawek 250 g mascarpone 30 g cukru 200 g słodkiej śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle(...)dodajemy do mascarpone i śmietany, mieszamy za pomocą łyżki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 literatki gorącej wody. Gdy chwilkę przestygnie a, żelatyna zacznie się robić gęsta to dodajemy do masy truskawkowej. Całość wylewamy do szklanego naczynia i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 4 godziny
Delusional TrinePrzemierzając bezkresy polskiej blogosfery natknąłem się na lody z kaszy jaglanej. Pierwsza myśl była taka, że to trochę dziwny pomysł, ale skoro robi się „sernik
BlendmanUwielbiam jogurtowe lody z owocami, zawsze trafiają do mojego lodowego wafelka jako pierwsze :) W końcu postanowiłam przygotować je w domu i..... sukces! Lody są pyszne, takie
DefinicjaSmakuMamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120
Plate of JoyDzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakie desery, które o każdej porze roku smakują idealnie. Ukochany, kremowy sernik , szarlotka z kruszonką , tarta czekoladowa , no i lody. To właśnie lodom poświęcę dzisiejszy wpis, a Was zapraszam na przepyszną lodową ucztę. Gdy od marki UNOLD dostałam propozycję przetestowania kolejnego sprzętu ( pewnie pamiętacie, jak kilka miesięcy temu testowałam genialne urządzenie do robienia pancakes – tutaj ) – nie zastanawiałam się(...)wypróbowanym przeze mnie smakiem była TRUSKAWKA – lody bardziej sorbetowe niż śmietanowe ze względu na dużą ilość truskawek, a mniejszą ilość śmietany. Wykorzystałam truskawki mrożone – genialny pomysł! LODY TRUSKAWKOWE SKŁADNIKI: * śmietana 36% – 200 ml * mleko tłuste – 150 ml * truskawki ( mrożone ) – 350 g * cukier – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Truskawki siekamy na drobno, wkładamy do misy, zalewamy
Ostra na Słodkookazji dużo i jeszcze więcej miłości w Waszych związkach :) Akurat ten dzień wypada na weekend, dlatego można nieco posiedzieć w kuchni i przyrządzić coś specjalnie na tę okazję. Ten deser możecie wykonać dzisiaj wieczorem i jutro, gdy zapewne większość z Was ma wolne rozkoszować się nim we dwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki(...)Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru) 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru) pół galaretki truskawkowej (lub cała) foremka w kształcie serca Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek lub do blaszki kwadratowej (wyłożonej folią
zdrowo i aktywnieokazji dużo i jeszcze więcej miłości w Waszych związkach :) Akurat ten dzień wypada na weekend, dlatego można nieco posiedzieć w kuchni i przyrządzić coś specjalnie na tę okazję. Ten deser możecie wykonać dzisiaj wieczorem i jutro, gdy zapewne większość z Was ma wolne rozkoszować się nim we dwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki(...)Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru) 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru) pół galaretki truskawkowej (lub cała) foremka w kształcie serca Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek lub do blaszki kwadratowej (wyłożonej folią
Zdrowie i pysznie na talerzu