Wszyscy lubią letnie, soczyste i orzeźwiające desery . Jeśli jeszcze są zimne to tym lepiej. Dlatego przygotowując się do urodzinowego spotkania ze znajomymi pomyślałam, że kawałeczkowi sernika na zimno z owocami nikt się nie oprze. Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała. Z targu przyniosłam do domu łubiankę cudownych, słodkich truskawek. Opłukane, osączone, odstawiłam w misce na parapet żeby poczekały(...)swoją kolej a jednocześnie były pod ręką bo przecież z pustym żołądkiem gotuje się kiepsko. Spokojnie, było ich sporo więc wystarczy zarówno na sernik jak i dla mnie czyli truskawkowego żarłoka. Ale te cudne truskaweczki postawiłam akurat obok doniczek z ziołami i kiedy sięgnęłam po kolejny owoc przypomniałam sobie, że truskawki i bazylia to doskonałe połączenie smaków co sprawdziłam robiąc
Smaczna Pyzadalej. Wymieniać można by jeszcze długo, a pudding czeka, więc zapraszam do kuchni. Ta wyjątkowo duża zdolność srebrzystych nasion do absorpcji wody sprawia, że możemy delektować się tym pysznym deserem. Pudding z nasion chia to bardzo popularny przepis w internecie -wszystkie metody jego przygotowania wyglądają mniej więcej podobnie i różnią się jedynie niewielkimi szczegółami. Ja wypróbowałam kilka i za najlepszą(...)lodówce lub które po prostu Ci odpowiada. Zawsze jednak warto dorzucić choć trochę gęstego mleka kokosowego, które nada kremowej struktury. Na koniec świeży dodatek w postaci owoców – sezon truskawkowy w pełni, więc u mnie wybór okazał się oczywisty. Większość osób jest zdania, że kto choć raz spróbuje puddingu chia, będzie chciał go przygotować ponownie, ponieważ łatwość jego wykonania
Roślinna - blog wegańskinajlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi na zupełnie(...)szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki
Kulinarne InspiracjeZrobiłam już dla Was podsumowanie przepisów na desery i ciasta na zimno z truskawkami, które znajdziecie TUTAJ. Dzisiaj zebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami: Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto(...)Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami Ucierane z truskawkami i bezą Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies z musem z truskawek Tarta
Z miłości do słodkościNa dzień dziecka postanowiłam zrobić coś bajecznego...Tęczowy sernik na zimno z owocami :) jest kolorowy, zdrowy i apetyczny :) i taki bardzo
Wypieki ReneNiestety truskawki już się kończą...szkoda, że taki krótki jest sezon na nie. Cały rok czekałam z utęsknieniem, a nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Dziś
Kuchnia MagdaLenyZapraszam Was dziś na pyszny domowy sorbet. Taki deser ma niewiele kalorii a przyjemnie chłodzi w upalny dzień. Składniki: 200 g świeżych truskawek 200 g miąższu arbuza bez skórki i pestek 3 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Truskawki myjemy i osuszamy a następnie odcinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze części i przekładamy do kielicha blendera. Dosypujemy 2 łyżki cukru i blendujemy(...)Gotowy mus przelewamy do plastikowego pojemnika w którym będziemy mrozić sorbet. Następnie arbuz kroimy na mniejsze części i blendujemy na gładki mus z pozostałym cukrem. Przelewamy mus arbuzowy do truskawkowego i mieszamy razem. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy go do zamrażarki
słodkie i nie tylko historie kulinarneJuż Wam kiedyś wspominałam, że kilkanaście lat temu w moim domu rodzinnym na święta było kilka rodzai ciastek. Mama starała się dogodzić każdemu i każdy miał
Kuchnia w czekoladziesmarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką(...)wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem truskawkowy lub malinowy olej do smażenia Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem, dwie kromki chleba posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem i masło idą do środka), kanapki zmoczyć
Kto ugości moich gości?Moja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych
NaKońcuJęzykaDziś Walentynki, raczej nie obchodzimy z mężem tego święta, ale lubię skorzystać z okazji, by przygotować dla moich chłopaków coś wyjątkowego :) Tym razem nie miałam zbyt
Z miłości do słodkościrazem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire). Czas przygotowania : 20 min. Porcja(...)Składniki: Na chrupiący dodatek: ● 20 g cukru trzcinowego ● 20 g masła ● 40 g mąki T55 ● 30 g białek jajek ● 1 laska wanilli ● 0,5 g drobnej soli Na chłodnik truskawkowy: ● 500 g dojrzałych truskawek ● 4 łyżeczki białej stewii* ● 1 cl octu balsamicznego Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 190°C. Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem trzcinowym. Dodaj sól i ziarenka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskafont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Święta, święta i po świętach... Pora wrócić do codziennych obowiązków oraz przyjemności.. Niewątpliwie jedną z nich jest przygotowanie pysznego, zdrowego deseru! Cały pomysł na babeczki zrodził się po rozpoczęciu współpracy z jednym ze sklepów oferujących bogatą paletę interesujących produktów spożywczych. http://greenfamily.pl/ . Z całej paczki na pierwszy plan wysunęły(...)szklanki płatków owsianych -> 1 jajko -> 2 łyżki miodu Masa -> 500g jogurtu greckiego -> ½ opakowania galaretki cytrynowej -> 2-3 łyżki miodu Dekoracja: -> dżem np. truskawkowy -> maliny -> kiwi -> czekolada mleczna -> suszone morele Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany i przekładamy je do misy. Rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dobrze się zatem porozpieszczać samemu, tak "od środka". A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus
Moja kraina smakówCzas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 1-2 blachy Drukuj Kruche ciasteczka przekładane dżemem By Piotr 19 grudnia 2018 Składniki: masło - 100g mąka pszenna - 200g żółtka
Pogotujmy.pl