Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny
Słodka StronaPancake Składniki: ciasto (na 6 sztuk): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do
Kuchnia co dniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z porzeczką. Zrobiłam 5 z czarną i 5 z czerwoną porzeczką. Trudno jest mi zdecydować, które
Marta GotujeNa moim blogu nazbierało się trochę ciast. Widząc wasze interesowanie zapraszam na kilka ciekawych przepisów
W kuchennym oknie EwySkładniki: masa serowa: 3 żółtka 2 szkl śmietany kremówki 30/36%- 2op 200g lub 1- 500g 0,5 szkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1
Luźna Kuchniaostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska(...)świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu- rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaEkspresowe, truskawkowe mini serniczki na zimno, które mogą stanowią idealny, lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych, kulinarnych umiejętności ;) Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 200 g twarogu półtłustego, zmielonego 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować blenderem na puree(...)Dodać cukier, twaróg oraz jogurt naturalny, zmiksować do połączenia składników. Przestudzoną żelatynę wlać do owocowej masy, krótko zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek lub małych miseczek. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek/miseczek (polecam serniczek razem z naczyniem włożyć na kilka sekund do gorącej wody- ułatwi to wyciąganie. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieSzybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię
Poezja smakuPyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków
Tradycyjna KuchniaTo już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi
Rozpustne gotowanie"Odpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy
Słodkie PrzyjemnościTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki
Domowa cukiernia Ewyjednorazowych, papierowych kieliszkach (rozmiar jak do wódki), z których łatwo wycisnąć galaretkę prosto do buzi. Przez jakiś czas zastanawiałam się nad smakiem takiego shota. Nie chciałam, żeby był najzwyklejszy, owocowy. W pewnym momencie przyszedł mi do głowy kolejny amerykański barowy klasyk. White Russian. Podana na lodzie mieszanka mleka, wódki i kawowego likieru Kahlúa. Pyszna i pysznie tucząca. Być może kojarzycie(...)tradycją włoskiego espresso bar . Tak i oto powstał przepis na White Russian Jell-O Shot. To taka bardziej wodnista w teksturze pana cotta nasycona wódeczką. Czyli w zasadzie deser, który daje na głowę! White Russian Jello Shot Składniki (na ok. 10 kieliszków): 7 g żelatyny (lub odowiednik agaru dla wegan) 1/4 szklanki zimnej wody 2/3 szklanki mleka (lub waniliowego mleka
Jem więc JestemIdealne na deser, świetny dodatek do kawy - mowa oczywiście o muffinach. Te małe babeczki to idealny prowiant na każdy piknik czy wypad do znajomych. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy czy też do szkoły. Moje ulubione to te przygotowane na kefirze bądź jogurcie. Dziś opcja kokosowa, która pysznie się skomponowała z rożnymi owocami - tak się składa(...)wypieku wykorzystałam resztkę owocowych zapasów. Teraz z utęsknieniem wyczekuję na owocowy sezon, który już tuż tuż ... Kokosowe muffiny - wieloowocowe SKŁADNIKI : 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka czubata cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki