Ciasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość"Nie lubię, jak jednego dnia muszę przebierać się z 3 razy, najpierw zimno, potem tak sobie, chwilę później upał, potem znowu zimno i tak w kółko
Słodkie PrzyjemnościMam wrażenie, że brownie stało się popularne w naszym kraju dzięki zachodnim kawiarniom, które utworzyły swoje placówki w Polsce. A znacie historię powstania tego ciasta ? Ponoć
Tradycyjna KuchniaDziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki, zawiera niewiele cukru. Można go jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie nam w boczki. Czarna porzeczka, lekko kwaskowa, fajnie kontrastuje z masą jogurtową. Łasuchy na pewno będą musiały(...)hartujemy jedną łyżką masy jogurtowej, a następnie wlewamy ją cienką strużka, cały czas miksując, do jogurtu. Formę wykładamy folią spożywczą, masę wylewamy na formę. W międzyczasie żelatynę do masy owocowej zalewamy 1/4 zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Po tym czasie podgrzewamy ją delikatnie w mikrofali, nie dopuszczając do wrzenia. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia
Kulinarne przygody GatityWermiszel z bakaliami to zapomniany przepis ze szkolnych lat, pamiętam jak wybornie smakował z bitą śmietaną. Ja zrobiłam go z sorbetem truskawkowym ...mmm.... pyszności 100
Jadło i czytadłoŚwięto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym
W kuchni Karmel-itkiC hyba każdy zna kultowe zestawienie szarlotka z gałką lodów waniliowych i aromatyczną, mocną kawą :). Żelazna pozycja w menu większości kawiarni i restauracji. Bazując na podobnym
SzczyptaSmaQżelujące gdy temperatura płynu w którym jest rozpuszczana przekracza 95 st C, więc nie można jej wekować w tradycyjny sposób. Do czego najczęściej jest używana? Odpowiedź jest prosta, do deserów, gofrów, naleśników, racuchów. Zaleca się przygotowanie frużeliny z owoców o dużej zawartości pektyn, ale w zasadzie to wasza decyzja jaki smak chcecie uzyskać i z jakich owoców ją zrobicie(...)mogą wybuchać, 2. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody /namaczamy w zimnej wodzie do napęcznienia. 3.Skrobię łączymy z zimną wodą i dodajemy do gotującej się masy owocowej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników. 4. Zostawiamy do przestudzenia lub podajemy na gorąco. Smacznego
vaniliowoczekoladowaKolejny łatwy i szybki przepis z serii jagodowych. Serniczek bardzo smakował moim chłopakom. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie :) Taki serek można również zrobić w plastikowych
Pełny talerzDzisiaj zapraszam na coś niesamowicie prostego do zrobienia a zarazem bardzo efektownego w smaku. Crumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką cudowny dodatek do lodów, świeżych owoców jak i idealny deser sam w sobie. Do zrobienia crumble truskawkowego i malinowego potrzeba nam: 300-500g truskawek 300 g malin 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki(...)wysypujemy na nasze owoce w formach i zapiekamy 25-27 min w temperaturze 150-175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Polecam crumble z lodami waniliowymi lub słodkimi sorbetami owocowymi. Smacznego
Kuba GotujeTak się składa, że dzisiaj mnie jasny szlag trafia. Tak po prostu. Jak się nie uporządkuje kilka małych rzeczy to ma się do posprzątania cały burdel
My simple kitchenTeraz to już na prawdę koniec sezonu borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom . Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam
Kulinarne przygody GatityPoczątek tygodnia (tak wiem wtorek, ale czas wakacji rządzi się swoimi prawami). Pamiętacie ten przepis “ szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo karmelowe ”? To najbardziej popularny wpis od
PaleoLifeMogą być w każdym wymarzonym smaku, kolorze i kształcie. Domowe żelki nie zawierają żelatyny ani sztucznych substancji i barwników! Do tego są dietetyczne. Ja przygotowałam malinowo
Pora na pora i pomidoramojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy
moj przepis naO ile w przepisie Marzenki śliwki czuły się naturalnie jak w domu, tzn. w pradawnym bretońskim sadzie, o tyle w moim są to śliwki w czasach
zadanie-gotowanieKochani, natchnienie dziś na mnie spłynęło nieziemskie i tak postało najpierw okruszkowe ciasto z rabarbarem, które znajdziecie, klikając w link poniżej: http://kuchniasmakow.blogspot.com/2013/05/okruszkowe-ciasto-z-rabarbarem.html a następnie
Kuchnia smakówDaktylowe kule, to nic innego jak pyszne trufle z mnóstwem orzechów włoskich, słonecznika i kakao. Daktyle są na tyle słodkie i lepkie, że do kulek nie
DefinicjaSmakuJuż pora zacząć sezon na domowe lody ! Od tej pory miska do kręcenia lodów na stałe utknie już w zamrażarce. W zeszłym roku ani razu nie
Kulinarne przygody Gatity