1 szkl kaszy kukurydzianej 1 łyżka masła szczypta suszonej papryki 2 łyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka) 3 szkl wody sól 1 pierś z kurczaka 200
Gotowanie jest łatweMuszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na
Moja Galeria SmakuUwielbiam dania z grilla. Najlepiej z takiego ogródkowego - spożywane na świeżym powietrzu. Są zdrowsze chociażby dzięki temu, że przyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze dopisuje to niestety na co dzień(...)możliwości grillować. Na szczęście tylko w plenerze. W domu dzięki patelni grillowej bardzo prosto mogę uzyskać aromatyczne mięsko prawie jak z rusztu. Tym razem padło na pierś z kurczaka. Dlaczego? Bo była sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi
Kuchnia po mojemuChciałabym Wam zaproponować delikatny GULASZ Z DROBIU bardzo smaczny z ulubioną kaszą , ogórkami z chili i buraczkami (przepisy "przetwory"). SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka (około 50dag
Kuchnia BeatyDanie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się(...)niedzielny obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 1000g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody nadzienie: podwójna pierś z kurczaka około 10 kawałków suszonych pomidorów 2 białe cebule 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek garść świeżej bazylii 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: ciasto
Pyry na GazJeżeli nie macie pomysłu z czym podać kurczaka to zapraszamy do spróbowania kurczaka w sosie porowym. Lekko słodki smak sosu nadaje kurczakowi bardzo fajnego smaku Składniki
Kuchenne WariacjeButter chicken, czyli kurczak w maśle. W smaku jest to danie dość podobne do chicken tikka masala, ale robi się je szybciej i w jednym garnku. Polecam osobom, które nie lubią marynować przez noc, a potem jeszcze obrabiać na 2 sposoby. Ja tymczasem przyłączam się do grona osób, które(...)dopadło przeziębienie. Mam nadzieję, że nie potrwa długo, bo teraz jedyne na co mam siłę to owinąć się w kołdrę i spać, spać, spać. Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne
W kuchni wieczoremPyszny kurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g
Monia miesza i gotujeŚwietny pomysł na szybki obiad. Kurczak panierowany w chrupiących płatkach kukurydzianych. Do kurczaka polecam sos czosnkowy i surówkę z sałaty lodowej i marchewki . składniki: 550 g
Monia miesza i gotujeZrobienie zapiekanki zajmuje trochę czasu ale jest doskonałym pomysłem na podanie na wieczorne spotkanie ze znajomymi – smaczna i syta Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 opakowanie brokułów
Kuchenne WariacjeJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2
Oryginalny smakdelikatny, soczysty i smaczny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania masła czosnkowego. W miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, szczyptę soli i szczyptę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Skórę kurczaka na jego piersiach przy użyciu palca oddzieliłem od mięsa - czyniąc to ostrożnie, aby nie przerwać
Wyprawy kulinarneotrzymamy pełen dwudniowy obiad - zupę oraz pyszne mięso na drugie danie. Przygotowana w ten sposób tuszka jest krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy
kawawszklancePapryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej - z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 8-10 porcji potrzbujemy: - 4-5 czerwonych papryk - 5 łyżek komosy - 2 filiżanki groszku - pierś z kurczaka (ok 400g) - koncentrat pomidorowy Całość zaczynamy od przygotowania papryk - przecinamy na połówki
Szybko Tanio SmacznieKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała
BullioKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała
Bullio