chińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego
healthy dreamsnawet wcale. Lubię eksperymentować i przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki
Gosia gotujeMenedżer restauracji tak tłumaczy ideę tego miejsca: Nazwa Sopocki Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki (...) Specjalizujemy się nie tylko w pierogach (...). Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka . Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się(...)pół. Ciasto drożdżowe okazało się bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Stopień nadziania niestety już nie tak obfity , jak przy pierogach gotowanych. A szkoda :( Gdybym poprzestała wyłącznie na tym daniu, wyszłabym jeszcze lekko głodna. Farsz przepyszny i nie za słodki - co bardzo mi odpowiadało. Podsumowując: wizyta wielce udana! Doznania kulinarne na 5 - choć odejmuję plus za słabiej nadziane pierogi
Grunt to przepis!pewnością o koszu, do którego spakujemy przygotowane wcześniej przekąski. Pomysłów na piknikowe menu jest sporo, od lemoniad, koktajli po jedzenie typu finger food. Moim tegorocznym hitem w menu są dania orientalne, które możemy jeść pałeczkami. Kuchnia azjatycka znana mi jest od wielu lat. Historia sięga mojego pierwszego wyjazdu do Warszawy, dokładnie było to 10 lat temu. Pod okiem(...)przedstawię bardzo prosty przepis, który inspirowany jest kuchnią azjatycką. Podstawą mojego przepisu jest produkt, dostępny na polskim rynku - Japońskie danie instant OYAKATA, które można przygotować w specjalnie zaprojektowanym kubku. Do mojego przepisu wybrałam kubek Japoński Klasyczny. To japoński makaron z sosem sojowym oraz aromatycznymi przyprawami takimi jak: imbir, goździki i cynamon. Warto zwrócić uwagę na plastikowe wieczko z otworami
Moja smaczna kuchniaPolecam szybkie.smaczne danie..z wykorzystaniem kurczaka i polskich warzyw..Każdy indywidualnie może je zrobić według upodobań bardziej lub mniej pikantny..A makaron ugotowany w sosie wytworzonym jest rewelacyjny.. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 pora 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej pieprz świeżo zmielony papryka
Ugotujmy Cośskóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli). Post Makrela w teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunastępnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu, ja z braku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem, co było bardzo pracochłonne, ale ostatecznie stwierdzam, że było warto
Przepysznik - BLW i nie tylkoProste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka
Kuchenna Kontrrewolucyaczasy pieczenia zmniejszyłam o 1/3 tak jak i wagę mięsa :) Powstało niebywale aromatyczne i pełne smaku, gęste i sycące danie. Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie
Dzieje kuchennej Wiewiórykoniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego
Moniki Smakołykietapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Nigella radzi aby zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty - u mnie nie było takiej potrzeby. I teraz mój ulubiony fragment o wykończeniu dania: "Posyp posiekaną natką, jeśli masz pod ręką i podaj jak na ladacznicę przystało, najlepiej z papierosem bez filtra przyklejonym do szkarłatnie umalowanych
Brzuszki Łakomczuszkiwszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujerodzince (tzn. sobie i mężowi, dzieciaki jakoś nie były zainteresowane ;)) danie ze zdjęcia, a dopiero teraz znalazłam chwilę, aby je opisać. Jest naprawdę smaczne. Sos pomidorowo-paprykowy i krewetki idealnie do siebie pasują. Delikatne w smaku owoce morza z aromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron
zadanie-gotowaniedziecko kręciło głową na fakt, że makaron ma swój dzień, "przecież to tylko jedzenie, mamo, jak może mieć swoje święto?!". Ano może, i to światowe... Spaghetti wieczorem jedliśmy nie z okazji tego święta, tylko z okazji bardzo zajętego dnia, w którym nie było czasu na gotowanie obiadu. U nas jest to danie ratunkowe, bo super ekspresowe, a jednak pożywne(...)chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych pomidorów, będzie wtedy bardzo, bardzo pomidorowy. Całość przygotowań zajmuje do 30 minut od wejścia do kuchni, a danie jest naprawdę smaczne i sycące
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsamo, ale jednak daje mi namiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy. Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki
gutfutbiałej) 3-4 ziela angielskie 1-2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu sól, pieprz 2l wody pół główki cebuli (na samym końcu do spalenia-nada piękny kolor i smak) makaron do rosołu Przygotowanie: Do garnka nalewamy 2 litry wody i włączamy by już się gotowała. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy mięso. Następnie czas na warzywa, obieramy, myjemy. Marchewkę kroimy(...)ogniu. Tak na prawdę rosół można gotować dłużej, im dłużej tym smaczniejszy, ponieważ warzywa się rozgotują mocniej i dadzą aromat, że zupa będzie pyszna. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania. W oddzielnym garnku przed podaniem gotujemy makaron al-dente, wykładamy na talerze i nalewamy zupę, jeśli lubicie możecie posypać posiekaną natką pietruszki :) Smacznego
Gotuj z Mąką