solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO
Blondynka GotujeBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku
vegetanieDawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kości)150 g sera rokpol 50 g sera chedar3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru)400 g makaronu tagiatelle1 średnia cebula pieprzgałka muszkatołowaolej do smażenia Sposób przygotowania:Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć(...)wydaje się zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę wody.Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, podawać natychmiast.Smacznego!Wyliczenia:makaron 4,20 złkurczak 6 zł żurawina 2 złrokpol 4,35 złchedar 1,30 złcebula 0,20 złprzyprawy, olej 0,30 zł Koszt całego dania: 18,35 złPorcja: 4,59 złDodatkowa wskazówka: Do sosu można użyć również innych gatunków
Obiad za dychębardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii
MODA NA BIOktóry mówi, że właśnie trafiłaś na eksperta w swojej dziedzinie. Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję
W kuchni wieczoremwiele zastosowań ma ten niepozorny zielony sosik. Dzisiaj danie błyskawica. Spaghetti z zielonym sosem chimichurri i małymi dodatkami. Taki obiad jest znakomity gdy nie mamy czasu na szykowanie czegoś więcej, lub gdy po prostu nam się nie chce.skladniki (na 3 porcje)200 g makaronu spaghetti2 - 3 duże łyżki sosu chimichurri3
Stare Garymakaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien być półtwardy. Makaron odcedzamy(...)zachowują odrobinę wody z gotowania. Do rondla z kapustą wkładamy makaron i podgrzewamy. Jeśli potrawa jest sucha dolewamy wody z makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz curry jeśli jest mało wyrazisty smak. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki. Chciałam Wam również napisać kilka słów o książce z jakiej pochodzi to danie. "Warzywo" jest pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć
Dzieje kuchennej WiewióryO zaletach sałatki jako obiadu do zabrania ze sobą, gdziekolwiek tylko się udajemy, wspominałam już przy okazji wersji z wędzonym łososiem. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich
peanutbuttermonsterzaproszenie do udziału w konkursie - "Konkurs fotograficzny Panasonic". W ramach konkursu wybrani blogerzy kulinarni z Polski, Czech, Rumuni i Węgier mają za zadanie wykonanie fotografii kulinarnej swojego autorskiego dania aparatem Lumix Panasonic. Dla mnie sam udział w konkursie to już duże wyróżnienie i jeszcze większa motywacja nad pracą z aparatem. Sama byłam bardzo ciekawa, jak mały, poręczny aparat(...)sól Makaron gotujemy all dente. W wysokim naczyniu miksujemy zioła, oliwę, olej, sól, dwie łyżki parmezanu, jedną garść orzechów, papryczkę chilii i sok z cytryny. Masa musi być jednolita i gładka. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy zielony sos. Porcje nakładamy na talerze, posypujemy obficie orzechami i parmezanem. Dodatkowo możesz skropić cytryną i udekorować świeżymi ziołami! Pyszne danie
SMYKWKUCHNIzrobić jakieś zdjęcie, to od razu mi się wszystkiego odechciewa. Nie da się ich ładnie, równo pokroić... zawsze się rozwalają... ale co do smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;)Składniki: 2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki, 1 duży sos meksykański, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 50 g żółtego sera.Przygotowanie
Aga w kuchnicodziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą jest ciężar(...)jest cena garnka, gdyż dopiero ma wejść do sprzedaży w Polsce. Miałam możliwość sprawdzenia tego garnka i wyrobienia sobie o nim opinii tylko na podstawie własnych doświadczeń, co dało mi niezwykłą frajdę, gdyż przeważnie najpierw czytamy o czymś, a dopiero potem mamy okazję zweryfikować te opinie. W tym przypadku nie znalazłam w internecie żadnych informacji, więc polegałam na własnych
Codzienna kuchnia niecodziennakolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy makaron farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 20 minut. Myjemy natkę pietruszki i kroimy ją. Po wyjęciu conchiglioni na talerz, posypujemy startym parmezanem i natką.Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się
Parowar Facetachińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego
healthy dreams