Spaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami, ale nieco innymi, bo z czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek
Pink EnvelopeSpaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami, ale nieco innymi, bo z czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek
pink envelopeDziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak
karmelowypowrót do tego co lubie najbardziej , oczywiście prócz podróżowania- czyli gotowania dla mojej rodzinki I dla Was :) Zapraszam na kurczaka z warzywami . Zaczynamy: Składniki: Podudzia kurczaka- ja dałam dwie porcje :) 4-5 marchwi 1-2 pietruszki 2 cukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce do pieczenia z niewielką ilością oleju. Kładziemy marchew(...)talarki. Doprawiam przyprawami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 C ok 30 min. Odwracamy kurczaka, dodajemy cukinie I pieczemy około 20-25 min. I obiad gotowy. Kurczaka podałam z makaronem. Smacznego
Smaki Edytyobiad proponuję gulasz, nie jest to ekspresowe danie :) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich(...)wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu kurczakowego pieprz, sól, paprika 1-2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 1-2 łyżki mąki oliwa Wykonanie: Na niewielkiej ilości
Smaki EdytySajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)pierś z indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny
mojewypiekiinietylkoPolsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystających z Internetu (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.). Powyższe dane są dość zatrważające. Czy my sami możemy przyczynić się do polepszenia tego stanu rzeczy? Najprościej jest zacząć „od swojego podwórka” . Bardzo nie lubię gdy coś się marnuje więc od kilku lat walczę(...)sposobów. Przede wszystkim planuję to co będę jadła (lub my będziemy jedli jako rodzina). Nie kupuję artykułów spożywczych spontanicznie i na zapas (poza produktami, które się nie psują np. makaron). Tworzę menu na cały tydzień i listę zakupów dostosowuję do tego co na nim się znajduje. Dwa razy w tygodniu robię przegląd lodówki . Sprawdzam, ile czego jeszcze
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa. Stroganow 2014-12-11 15:11:00 Strogonowa można podać w różnej formie – np. z ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek(...)cebulę obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa
Kulinarna Pokusaodcieni żółci i zieleni. Ale okazało się, że nie mam żadnego wazonika na kwiaty, który by pasował. Wybrałam więc taki z dodatkiem niebieskiego i dołożyłam niebieską tkaninę. STYLIZACJA DANIA Po zwinięciu rolady wypełnionej masą porządnie ją schłodziłam. Do przekrojenia użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość(...)specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego ozdabiania ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu coś w rodzaju cienkiego makaronu - finalne bardzo fajny efekt, a naprawdę mało zabawy :) Cytrynę pokroiłam w cieniutkie plasterki i ułożyłam dość gęsto na wierzchu, aby jeszcze bardziej zaakcentować kolor i oczywiście smak mojej rolady :) OŚWIETLENIE
Chilli Czosnek i Oliwagotowania na parze JOSEPH JOSEPH Wkładka do gotowania na parze to doskonały prezent dla osób, które zdrowo się odżywiają. Dzięki tej wkładce prawie każdy garnek można zamienić w parowar. Dania przygotowywane na parze są zdrowe, pełnowartościowe, kolorowe i smaczne. Ten sposób gotowania skraca czas przygotowania potraw, a produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych. Wkładka jest praktyczna, solidna(...)fanów zdrowego odżywiania oraz osób, które w kuchni lubią eksperymentować. Jest pomocna w przygotowywaniu zdrowych i bogatych w witaminy potraw. W szybki i łatwy sposób można wyczarować warzywne makarony, spirale, plasterki czy krótkie paski. Z takiego prezentu na pewno ucieszą się weganie i wegetarianie, bezglutenowcy czy fani kolorowych sałatek. Cena: 300 zł Gdzie kupić? drobne-agd.pl Zestaw szklanek
My Chcemy Jeśćdnie miski wykładamy mieszankę sałat *** *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i wykładamy na sałacie *** *** Mięso z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na makaronie *** *** Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy między kawałkami kurczaka. Ser mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i wykładamy na sałatkę *** *** Na wierzchu układamy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory oraz odsączone(...)posypujemy nasionami słonecznika *** *** Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz przyprawami i tak powstałym sosem polewamy równomiernie sałatkę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka neapolitańska z wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJakby się dało, to bym dał większy cudzysłów, bo ze spaghetti to ma tyle wspólnego co barszcz czerwony z barszczem, w związku z tym, że spaghetti to rodzaj tworu, zasadniczo otrzymywanego ze zmielonego ziarna pszenicy wymieszanego z wodą, a tu mamy zupełnie inne ziarna, w dodatku, w obudowie, ale z daleka wygląda podobnie :) W każdym razie sam pomysł ciekawy, typowo(...)letni, moim zdaniem dużo bardziej ciekawy niż szeroko dostępny makaron kukurydziany, o podobnym kolorze. O tyle ciekawy, że można wykorzystać go później jako dodatek do obiadu z ziemniakami. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Składniki: - fasolka szparagowa - żółta - przecier pomidorowy - cebula - czosnek - bazylia Wykonanie: Fasolkę "obieramy", a konkretnie przycinamy końcówki z dwóch stron. Jest to dość żmudna praca, w przypadku większej ilości
Kryzysowa Książka Kucharskasłodka suszona Pieprz cayenne (dla tych co lubią ostre potrawy) Sól Kasza bulgur. Można ją zastąpić kaszą jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem! Chyba, że podajemy obiad mężowi :) Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy(...)także kroimi drobno i wrzucamy do reszty. Z fasolą chwile czekamy:) Doprawiamy bazylią, pieprzem, solą. Dodajemy koncentrat i jogurt. Dalej gotujemy. I tyle! Danie jest pyszne, banalnie proste, bardzo syte i niskokaloryczne, co dla mnie jest najwazniejsze
Mamuśka wraca do formya.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); W takim pędzie pomagają mi szybkie dania - miso jest właśnie taką potrawą. Przygotowuje się ją w kilka minut, a podczas konsumowania można zwolnić. Rozkoszować się różnorodnością smaków i konsystencji, zapomnieć na chwilę o troskach. Ah... ZUPA MISO(...)litry bulionu - 4 łyżki pasty miso - garść kiełków - 1/2 małej młodej cukinii - 1-2 marchewki - 1 kalarepa - 1 opakowanie grzybów shimeji - 1 kostka tofu - pęczek szczypiorku - 200 gramów makaronu udon - olej sezamowy Przygotowanie: Marchewkę i kalarepę obieramy i kroimy - marchewkę w talarki, kalarepę w kawałki zbliżone do marchewki wielkością. Cukinię myjemy i siekamy w półtalarki. Szczypiorek również siekamy. Grzyby opłukujemy
Życie zamknięte w smaku