Uniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Aromatyczny, intensywny w smaku i gęsty. Można go zrobić z pomidorów z puszki, jednak teraz, gdy zaczyna się sezon pomidorowy, najlepiej wykorzystać do niego świeże warzywa. Niemniej jednak, z pomidorów z puszki sos jest równie dobry! Można go również zapasteryzować i mieć gotowy(...)oregano. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos, to ściągamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Sos gotowy, można dodać do pizzy lub makaronu. Pasteryzacja Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to wlać gorący sos pomidorowy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem na kilka godzin, aby zakrętki
Analiza SmakuTakie dania jak to są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wykorzystałam makaron kolanka Między brodzki. Świetnie się wkomponował w całość. Do tego kiełki na patelnię, które o tej porze roku powinniśmy jeść często ze względu na ich cenne właściwości. Tak więc szybkie danie na obiad lub ciepłą kolację mamy w kilka minut. Oczywiście przedtem musimy ugotować makaron
Ewa w kuchniuczestników będzie przygotowanie dania na bazie składników, które znajdą w specjalnie przygotowanej na ten cel spiżarni. Nie będą znali listy produktów wcześniej, więc trzeba będzie wykazać się refleksem i kreatywnością. Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe. Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego(...)BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g * krewetki – 150 g * białe wino – 100 ml * cukinia – 1 szt * mleko kokosowe – 100 ml * świeża pietruszka * sól * pieprz * chili * czosnek – 2 ząbki * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al’dente
Ostra na Słodkocime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie robiony, formą przypominający ucho(orecchio) lub capelusz księdza “capello da prete”. Wewnątrz jest gładki, na zewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime
Mia Cucina Sofietajest resztkowe- smak. Proste, nieprzekombinowane i świetnie ze sobą współgrające zestawienie delikatnej dyni, ostrego niebieskiego sera i aromatycznego łososia. Pełen wypas, sto procent smaku w smaku. Przygotujcie to danie, a gwarantuję odgłosy ukontentowania przy próbowaniu sosu. I ogromne samozadowolenie- to jest sos terapeutyczny:) W listopadzie wszystko jest jakieś takie schyłkowe. Łącznie ze stanem mojej lodówki- resztka Hummingbird Cake, miska(...)cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący sos jest znacznie bardziej aromatyczny. I jemy. O jak bardzo to jemy! Z miłością i uczuciem całkowitego spełnienia
les mirabelleskuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł czas na wołowinę z warzywami. Pomimo tego, iż kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami 250 g wołowiny 100 g makaronu ryżowego wstążki 2 marchewki ząbek(...)czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżeczka cukru sól Składniki marynaty połączyć ze sobą i dodać do pokrojonej w cienkie paseczki
Pieguskowa KuchniaTajlandii. Zainspirowana kuchnią azjatycką przygotowałam dla Was przepis na pyszne, szybkie danie – świetny pomysł na obiad! Oryginalna jego koreańska nazywa to JABCHAE – tam jednak używa się prawdziwego makaronu z batatów oraz dodaje boczniaki. Ja przygotowałam swoją wersję wykorzystując dostępne bez problemu w sklepach składniki. Połączenie makaronu ryżowego z genialną marynatą i świeżymi warzywami tworzy fantastyczną całość, którą(...)garnków, patelni czy woków! Naczynie można postawić w dowolnym miejscu na płycie ( musi jedynie zakryć 4 oznaczone pola ) i działa! Przygotowanie dania na dużej patelni nie jest więc problemem! Zobaczcie zresztą sami! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * makaron ryżowy – 1 op / ok 300 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * papryka zielona
Ostra na Słodkomakaronu razowego typu Tagliatelle 200 g śmietany 36% 1 ząbek czosnku- wyciśnięty 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta kolendry odrobina liści świeżej bazylii szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta w lodówce, smak dania będzie(...)smaki się połączyły. 6. Postawić na moment na bardzo małym ogniu. 7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu. 8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu dania. 9. Układać na talerzu, przyozdobić świeżymi liśćmi roszponki. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyCzas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy(...)oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy tak, aby czosnek jedynie zeszklił się. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy, aby zioła z czosnkiem pokryły makaron. Wyłączamy gaz. Makaron kładziemy na talerz
vegetaniemój ulubiony sposób na robienie sosu pomidorowego, i w sezonie pomidorowym robię go cały czas, przerabiając w ten sposób nadmiar pomidorów. Sos pasuje do wszystkich dań z pomidorami ( zupa, lazania, pizza, makaron, zapiekanki, pulpety, kluski etc), łatwo można regulować jego gęstość i smak – dodając różne zioła. No i przede wszystkim jest bardzo prosty i wymaga minimalnych nakładów pracy(...)przy okazji różnych dań ale stwierdziłam, że zasługuje na osobny wpis. A końcówka sierpnia jest idealnym czasem na ten przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów
Cooking for Emilyjeśli chcemy rozrzadzić podlejmy odrobiną wody. MAKARON Z DYNI PIŻMOWEJ: POSIADAM MASZYNKĘ DO TAKICH SPECYFIKÓW ale wiem że można kupić gotowe makarony z warzyw,pokażę zdjęcie co prawda jest to cukinia wykonanie do innego dania,ale zachęcam go zakupu takiego gadżetu SOS POMIDOROWY: WEDLE UPODOBAŃ możecie kupic gotowy,albo próbować swoich sił Ja zawsze kupuje(...)oregano,troszkę cukru i w garnuszku redukuję całość KONIEC: Mięso formuje w kulki nie wielkie podsmażam na patelni często przewracając ,zalewam sosem pomidorowym,i duszę okolo 30 minut. Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję około 20 min świerza bazylia do dekoracji SMACZNEGO KOCHAN
Viola cooks with passionzielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu. Uzbekistan zamieszkuje wiele mniejszości, więc dużo jest potraw ujgurskich czy tadżyckich jak kurtop. Kraj ten leży na Jedwabnym Szlaku przypraw, dania(...)pikantne, ale zawierają wiele przypraw z całego świata jak berberys, szafran, kumin, kurkumę i kolendrę oraz świeże zioła. Jakie są typowe dania kuchni uzbeckiej i moje ulubione przepisy? Plow Płow to najpopularniejsze danie. Nie da rady wyjechać z Uzbekistanu nie spróbowawszy go. To ryż długo gotowany z baraniną, z dodatkiem miejscowej żółtej marchewki, cebuli i przypraw, które
Ugotowane pozamiatanekurczaka 50g suchego makaronu pełnoziarnistego 225g mrożonych warzyw po włosku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, kebab-gyros Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8 minut. Między czasie na patelni smażymy warzywa oraz mięso. Dodajemy ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotowe danie posypujemy płatkami
Truskawkowa Fiestaformie zapiekanki. Bardzo lubię wszelkie zapiekanki, dlatego na moim blogu znajdziecie sporo pomysłów na takie dania. Wszystko znajduje się w zakładce ZAPIEKANKI. Jeśli nie jesteście miłośnikami mięsa, to w przepisie możecie pominąć kurczaka. Polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g makaronu świderki kolorowego(...)udko wędzone z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnie 3 łodygi selera naciowego 8 pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 400 g słodkiej śmietany (dałam 30%) 50 g żółtego sera 2 jajka sól pieprz Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać mieszankę warzywną, seler naciowy pokrojony w kawałki, doprawić
O kuchni z uczuciemSposób na szybki obiad? Makaron penne w sosie śmietanowo - szpinakowym. Danie to chodziło za mną już od dłuższego czasu, dość dawno go nie robiłam, więc zostało zjedzone z prawdziwym apetytem. Składniki 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku 400 g makaronu penne 300 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób
Kuchenne aromatyKolejne danie z obiadu rocznicowego rodziców. Muszle dość długo czekały na swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie
Pasja Smaku