Pierwsze szparagi, które kupiłam w tym roku, trafiły na stół w formie szybkiego do przygotowania obiadu składającego się z makaronu, szynku, szparagów właśnie oraz mozzarelli. Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą to danie to zrobienia w 15 minut. Zadowoli wszystkich fanów szparagów, a także tych, którzy lubią makarony, ale nie przepadają za ciężkimi sosami, w których często owe makarony
Moje Qulinariakilka dni odseparował mnie od komputera, ale wracam pomału i postaram się znów dodawać przepisy częściej. Dziś pyszne danie na Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem. Polecam wypróbować, robi się go szybko i łatwo :) Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem 1 opakowanie makaronu pappardelle 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 1 pomidor 1/2 cebuli 1/2 słoiczka marynowanej papryki 2 ząbki czosnku(...)typu kucharek, natka pietruszki do posypania 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek szczypiorku Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu się go, zalać makaron zimną wodą. Na rozgrzany olej na patelni dać poszatkowaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać kukurydzę (bez zalewy) oraz pokrojony w kostkę pomidor. Dodać pokrojoną i pozbawioną zalewy paprykę. Całość chwilę
Gotuję Testujęwarzywami. Mieszamy warzywa z makaronem wcześniej skrapiając wszystko sosem sojowo-grzybowym. Podajemy w miseczkach i jemy pałeczkami. Proste ? Oczywiście ! Danie możemy rozbudowywać o inne elementy. My często dodajemy np. poszatkowaną kapustę pekińską. Pomysłów jest wiele i tylko od Waszej inwencji zależy jak rozbudujecie to danie. Może pochwalcie się Waszymi wersjami tego dania... Smacznego i miłego dnia
vegetanieProsty i szybki w wykonaniu przepis z wykorzystaniem zielonego i czerwonego jarmużu. 4 liście zielonego jarmużu 4 liście czerwonego jarmużu 300 g makaronu z mąki pełnoziarnistej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju (2x180g) 20 g startego twardego sera oliwa z oliwek sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 2 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Jarmuż. Liście(...)czosnku, krótko przesmażyć. Dodać zblanszowane liście jarmużu, a następnie tuńczyka wraz z olejem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem. 3. Danie. W osobnym garnku ugotować makaron w wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy i 1 łyżeczką soli. Jarmuż z tuńczykiem podawać na makaronie posypany startym serem
Pij soki wyciskaneMakarony to jedne z najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Bardzo prosty sos, delikatny i kremowy, który łączy zimę z latem. Takie jest moje wyobrażenie, kiedy na niego patrzę. Oscypek nadaje mu charakteru. Wędzony, twardy ser, nasz polski parmezan jest kropką nad "i". I uwierzcie, warto mieć go w domu, wytrzymuje w lodówce długi czas(...)kurczaka 450 g kremowego serka twarogowego garść utartego oscypka + oscypek do dekoracji, u mnie zawsze od Wyroby Naturalne 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 3 łyżki oliwy 500 g makaronu penne Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy będą już całkowicie ścięte ściągamy je z patelni. Na tę samą patelnię (w razie konieczności można dodać jeszcze odrobinę oliwy
MamaOskarkateż inne propozycje. Śniadania to pełen wachlarz wyboru – pyszne koktajle, korzenne naleśniki gryczane, bezjajeczne jajka po benedyktyńsku czy dyniowo-owsiany chlebek z czekoladą. Jeszcze więcej propozycji oferują przekąski i dania główne – wszystkie apetyczne i kolorowe. Rozpływam się na myśl o pikantnych orzechach w pomarańczowej marynacie czy czosnkowo-serowych biszkoptach. I wreszcie przechodzimy do tego, co tygryski lubią najbardziej(...)składa, że oba z dodatkiem obecnej gwiazdy sezonu – dyni. Bardzo zachęcił mnie sos serowy, który przygotowuje się bardzo przyjemnie i szybko. Autorka sugeruje, aby podać go do makaronu i tak też zrobiłam. Danie mi smakowało, choć w miarę jedzenia wydało mi się dosyć jednostajne. Dlatego w przyszłości pokusiłabym się na podanie go w innym towarzystwie, może jako dodatek
Roślinna - blog wegańskizapraszam w podróż po dalekim wschodzie. Przygotowałem niezwykle proste danie, które w pełni oddaje smaki orientu. Prosty przepis na kurczaka zamarynowanego w chińskich przyprawach i dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka(...)oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego, 7 goździków, 1 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczki cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Piersi kurczaka oczyściłem z błonek
Wyprawy kulinarneWami swoim. Można zrobić z tej banalnej zupy naprawdę wykwintne danie za pomocą kilku składników. Składniki na 4 porcje: opakowanie pieczarek (400-500 g) korzeń pietruszki lub kawałek selere 1-2 marchewki 2-3 ziemniaki łyżeczka pieprzu łyżeczka soli płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej do podania makaron około 200 g, koperek Przygotowanie: Warzywa obierz i pokrój w kostkę(...)litrów wody. Gotuj około 10-15 minut, aż warzywa będą idealnie miękkie. Zblenduj i gotowe. ps. Możesz na sposób włoski dodać zamiast „czystej wody” dać wodę w której gotował się makaron! Artykuł Najlepsza na świecie zupa pieczarkowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpowiem, że wiem... ;-) A za cierpliwość podczas czytania mam dla Was przepis na danie sezonowe - taki mój pomysł na makaron z bobem. Makaron domowy, gryczany, mam nadzieję, że lubicie... Chwilę z tym schodzi, ale warto... ;-) SKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej 2 jajka ok. 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowo mąka do podsypania Dodatkowo: 2 szklanki bobu(...)sobie (muszą być posypane mąką) i zwijamy luźno jak roladę; kroimy w paski ok. 0,5 cm grubości. Rozsypujemy makaron palcami, a następnie wsypujemy na wrzącą lekko posoloną wodę i gotujemy 2 minuty od chwili zagotowania się makaronu. odcedzamy. Wodę (ok. 1 litra) zagotowujemy z solą i cukrem, a następnie wsypujemy do niej bób; gotujemy do miękkości, a następnie
Czary - gary w kuchnilato bo jest lekki, szybki w przygotowaniu i z wykorzystaniem sezonowych produktów. Składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia 2 pomidory 1 miseczka fasolki szparagowej sól, pieprz, tymianek, bazylia Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę siekamy w grubą kostkę lub w pióra(...)małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy
My simple kitchenochota na warzywa i lżejsze dania. Gulasz libański z warzyw nada lekkości naszej kuchni a jednocześnie delikatnie rozgrzeje w jeszcze zbliżające się chłodne dni. To i inne dania znajdziecie w Walentynkowym numerze magazynu Aromat. Libański rozgrzewający gulasz warzywny Składniki na naprawdę sporą porcję 400 g ciecierzycy (puszka) 2 bakłażany (doskonale też smakuje z cukinią) 2 cebule(...)pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowany warzywny gulasz można jeść samodzielnie, z ryżem, chlebem lub makaronem lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Artykuł Libański rozgrzewający gulasz warzywny pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniPulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową – danie, które lubią dorośli i dzieci. Można podać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami a nawet z pieczywem. Fasolka do tego dania może być mrożona lub świeża ( porada zero waste – można wykorzystać tu już lekko przywiędłą lub łykowatą fasolkę). PRZEPIS NA PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLKĄ Składniki(...)układać na talerzu obok. Wkładać je delikatnie do sosu, próbując układać w kołach wokół obrzeża garnka. Dusić pulpety ok 30 minut na wolniutkim ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem, makaronem, kuskusem czy innymi ulubionymi dodatkami. Artykuł Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujePieczarkowy makaron z pysznym sosem Makarony to nieodłączny element diety rodzinnej . Proste w przygotowaniu , wolne od porażek . Tu zawsze wszystko się udaje i smakuje , bo makaron
Ogrodnik w podróżysami wracać będziecie. Żeberka zostały nam po ugotowaniu wywaru, trzeba było zagospodarować i oto jest. Aromatyczne danie, które robi się w oka mgnieniu. Zachwyca smakiem i prostotą. Proporcje na dwie osoby. Składniki 400 g mięsa z ugotowanych żeberek 125 g makaronu chow mein 1 garść grzybów mun 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego
R'n'G KitchenRozgrzewające i syte danie na zimowe mrozy, które jeszcze nie odpuszczają! Bez wyrzutów sumienia sięgajcie po potrawy słone i kwaśne. Posilajcie się kaszami, one zadbają
Kierunekuchnia