tylko z przepisami ale również z anegdotami, włoskimi opowieściami. Czytając ją mam wrażenie, że siedzi ze mną prawdziwa włoska Mamma i Nonna. Opowiadają krok po kroku co oznacza to danie, skąd pochodzi oraz jak je wykonać, traktując to jak prawdziwą sztukę. Książka została podzielona na rozdziały wg. regionów południowych Włoch: Lacjum (np. Mezzancolli al Cognac - krewetki duszone(...)miodzie z przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle
Brzuszki Łakomczuszkikażdą postacią nie mogę przejść obojętnie obok dzisiejszego święta. World Pasta Day Ustanowiony przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie, jest międzynarodowym świętem promującym konsumpcję makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego. Miłośnicy makaronu z całego świata tego dnia dyskutują o ekonomicznej i gastronomicznej wszechstronności pasty, dzielą się kulinarnymi pomysłami i doświadczeniem, ale przede wszystkim
Magiczne Życie Martynawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś. Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku
Fabryka pomysłówDanie to łączy w sobie składniki znane z różnych kuchni z basenu Morza Śródziemnego. Jest ono proste w samej konwencji, pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle(...)koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu farfalle marki om nom nom* 2 cukinie 1 bakłażan 1 brokuł 3 czerwone cebule 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 200 g mini marchewek
Food Squarebyły miękkie pokroiłam topiony serek na mniejsze kawałeczki wkładając go do sosiku grzybowego i mieszając raz po raz doprowadziłam do rozpuszczenia serka. Do smaku dałam tylko pieprz, gdyż mój rosołek okazał się dosyć słony. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam. Rozłożyłam na talerze wierzch posypałam natką pietruszki
Darcia w kuchniProsty makaron ze szparagami Składniki: (na dwie porcje) Pęczek zielonych szparagów 300 g makaronu spaghetti (czas gotowania ok. 5 minut) 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku oliwa z oliwek do smażenia sól i pieprz do smaku Gdy woda na makaron się gotuje, to kroję szparagi w 0,5 cm plasterki i siekam koperek. Do gotującej się wody wrzucam makaron(...)szparagi był nadal chrupiące. Ugotowany makaron odcedzam, wrzucam go do szparagów i posypuję koperkiem, a Następnie nakładam na talerze i posypuję świeżo mielonym pieprzem np. czerwonym. Jeśli używacie innego makaronu to uwzględnijcie w przygotowaniach czas jego gotowania, ponieważ chodzi o to by szparagi nie zrobiły się bardzo miękkie. Prosty makaron ze szparagami to wiosenne danie gotowe w kilkanaście minut
Figa S-makiemChorizo - hiszpańska kiełbasa, stała się już jakiś czas temu bardzo popularn a . Można z ni ą zrobić n p. takie szybkie danie z makaronem. Składniki: spaghetti w iloś ci dla 2-3 osób 100 g chorizo w plasterkach 2 ząbki czosnku kilka kawałków papryki konserwowej 1 mała cebula tarty ser żółty do posypania Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy wodę(...)patelni . Dodajemy plasterki chorizo i zmniejszamy ogień. Smażymy chwilkę razem . 3. Pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, rzucamy na patelnię, chwilę całość dusimy, dorzucamy odcedzony makaron, chwi lę razem grzejemy i rozkładamy na talerze. Danie posypujemy tartym żółtym serem. *Niczym nie doprawia łam spaghetti ponieważ chorizo jest dość aromatyczne. Smacznego
Kuchnia domowa Ani150g wędzonego pstrąga łososiowego (można użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy
Kolizje Smakówpatelni, poszło szybko i sprawnie. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 15 dag makaronu typu łazanki - 10 dag boczku wędzonego - 20 dag cienkiej kiełbasy - 6 średnich pieczarek - 1 cebula - pół główki młodej kapusty - koperek - pół łyżeczki kminku mielonego - pół łyżeczki otartego majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam. Boczek kroję w paseczki, kiełbasę i pieczarki(...)zawartości patelni dodaję poszatkowaną kapustę i dolewam około pół szklanki gorącej wody. Mieszam i duszę chwilkę aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta zmięknie dodaję ugotowany makaron i przyprawy. Całość delikatnie mieszam, chwilkę duszę. Gotowe danie posypuje koperkiem. Smacznego :) Dla miłośników młodej kapusty podaję niżej kilka moich sprawdzonych przepisów: ( kliknij w link a przejdziesz do przepisu ) https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/bigos-z-modej-kapusty-smaczne-szybkie.html
Kuchnia z widokiem na ogróddomu. Wybija piątek więc na obiad gospodynie podają smażoną rybę w panierce z kapustą kiszoną i ziemniakami albo pierogi. Lubię zjeść te dania, nawet bardzo, ale nie co tydzień. Dlatego u nas wczoraj gościł makaron z łososiem i cukinią w sosie śmietanowym. Trochę miałam zabawy z łososiem, bo jednak ciągle uczę się niektórych rzeczy, ale o tym zaraz(...)posypałam serem typu feta. Trzymałam na ogniu dopóki śmietanka odrobinę nie zgęstniała. Oprószyłam na końcu koperkiem, zamieszałam i podałam z makaronem penne. Powiem tak, warto było się trochę namęczyć z tą skórką z łososia, bo samo w sobie danie wyszło bardzo pyszne. Pewnie jeszcze nie raz je zrobię, chociaż myślę że nie będzie to w następnym tygodniu
Justa próbuje gotowaćHortex lub Warzyw na patelni Hortex 1 pomidor 1/2 cebuli 40 dag mięsa mielonego kucharek, pieprz Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Zostawić w ciepłej, po ok. 5 minutach przełożyć na durszlak i polać zimną wodą. Międzyczasie pokroić drobno cebulkę, dać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i nadal smażyć. Pokroić pomidora i dodać na patelnię
Gotuję Testujęsosie Carbonara lub Bolognese . U mnie dzisiaj był makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym. Od pewnego czasu moi domownicy uwielbiają boczek wędzony, dlatego przygotowałam takie danie. Właśnie ten składnik sprawia, że makaron w sosie pomidorowym ma wyjątkowy smak. Jest(...)potrawa jednogarnkowa, ponieważ przygotowałam całe danie na jednej patelni bez dodatkowego gotowania makaronu. W moim przypadku jest to makaron w kształcie kolanek z falbanką, ale możecie użyć innego drobnego makaronu. Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym to sycące i szybkie w przygotowaniu danie na obiad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem
Danka Pichcidaniem zajadałam się w Stanach, zaraz po burgerach! :P Spróbujcie- warto! ;) Składniki (na 2 osoby): 250 g mrożonych małży św. Jakuba (przegrzebków) I. Sos: 250 g pomidorów z puszki 1 mała szalotka 1/3 łyżeczki czarnuszki oregano bazylia sól pieprz odrobina soku z cytryny olej kokosowy II. Chrupiąca posypka: kilka orzechów arachidowych kilka pistacji 1 łyżka(...)bułką tartą. Pieczemy ok. 3 minuty. Podajemy od razu (szybko stygną) z liśćmi brokuła i rzodkiewki i ozdobą z makaronu ryżowego. Oto prosty przepis na efektowną dekorację dań: Odrobinę makaronu ryżowego przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Wrzucamy niedbale porcje makaronu i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu. Volia! :) Można również
DominikaDolcibohaterem był w nim sympatyczny student, który przyrządził dla pana Polana makaron z sosem ze słoika. Następnie wspólnie przyrządzili danie podobne do przepisu widocznego poniżej. W trakcie programu ów student parokrotnie wspominał, że w sosie brakuje mu „nutki pomidora” i taką też miał puentę po skosztowaniu dania :) Ja przy tym umierałam ze śmiechu, a przy okazji stwierdziłam(...)sól & pieprz · odrobina Parmezanu do wykończenia · 300 g makaronu krótkiego np. penne*, rigatoni, u nas castellane, programie jeszcze inny makaron był wykorzystany, choć nie pamiętam jaki Przygotuj: garnek dużo wody i sporo soli sporą patelnię W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron
Bazując na smakuprzepis na proste a zarazem cudownie pyszne dania ? Danie, które z pewnością pokochają wszystkie dzieci, zarówno te duże, jak i te małe. Nie pozwolę jednak, by żaden dorosły został pozbawiony przyjemności zjedzenia czekoladowych mini świderków od Lubelli, dlatego polecam to danie wszystkim bez wyjątku. Czekoladowy mini makaron to nowość w rodzinie produktów Lubella . Swój czekoladowy smak(...)podawać czekoladowy makaron ? Myśl nasuwa się od razu - na słodko. Z owocami, zapiekane z sosem, w letniej sałątce czy nawet deserze. Ale ja uważam, że czekoladowy makaron doskonale sprawdzi się także dod dań wytrawnych, nadając im nietuzinkowy charakter. Co powiecie na makaron z gruszką, tymiankiem i sosem gorgonzola ? Brzmi dobrze, prawda ? Czekoladowy makaron Lubella dedykowany jest szczególnie naszym milusińskim
kolorowotorcikowo