Jest tu ktoś kto ma ochotę na odrobinę Tajlandii w domu? Zapraszam na burgery drobiowo-kokosowe! Zachwycające i niecodzienne połączenie smaków zamknięte w niby zwykłym burgerze
Czarnawisienkaburro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał mu swoje imię. Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię - ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia(...)śmietanowo-serowym) ze szparagami Składniki / na 4 porcje: pęczek zielonych szparagów 400 g makaronu fettuccine (lub innych wstążek) 4 łyżki masła 200 g śmietany (powinna być 30%, ja dałam 22% tłuszczu) szczypta gałki muszkatołowej skórka z 1/2-1 umytej i spażonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu) sól i czarny pieprz ok. 50 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie Fettuccine Alfredo
Chilli Czosnek i OliwaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na trzecią propozycję podania quesadillas, poprzednie wykonane za pomocą opiekacza oraz piekarnika znajdziecie tutaj i tutaj . Poniżej tradycyjny sposób
Bez Cebulikociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym(...)zaostrzyłam chili. Wyszło niesamowicie pysznie, treściwie i lekko zarazem, a to wszystko w zaledwie 40 min. i w kolorze dzisiejszego, marcowego słońca :) Czas zakasać rękawy i przygotować to świetne danie! Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem Potrzebujesz: 1 puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanazjeść, pomyślałam i tak też zrobiłam. Jednak smak jaki powstaje w czasie smażenia, jest rewelacyjny. Z nataki wydobywają się całkiem inne aromaty, niż te do których przywykliśmy. 2 piersi kurczaka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe Mięso lekko rozbijamy, nie chodzi o cienki płat, ale i masywną(...)talerz wysypujemy drobno posiekaną natkę. Mięso maczamy w jajku, a następnie w pietruszce i przekładamy do bułki. Smażymy na złoty kolor. Dla tych co pomyślą, że można natkę dać do jajka i zaoszczędzić sobie pracy. Nic z takich, próbowałam i tego obejścia. Natka razem z jajkiem się zsuwa i zazwyczaj lokuje w jednym końcu. A jak obtaczamy
Dieta moja pasjaOstatnio odkryłam płatki quinoa czyli płatki z komosy ryżowej. Nazywana skarbem Azteków, uprawiana od 6000 lat. Wspaniałe źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja wykorzystałam
Smaki EwyTo już kolejny przepis na wytrawne naleśniki. Trochę dzięki naleśnikarce, bez której pewnie nie potrafiłaby m już żyć :). Tym raz em smaczna i dietetyczna wersja z
Smaki EwyJeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową
Kuchnia z widokiem na ogródPopularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis(...)pochodzi z regionu Bardzorumcajsowego. Składniki: 200g filetu z piersi kurczaka 150g kiszonej kaputy 1 średnia marchew 6 arkuszy papieru ryżowego 2 łyżki suszonych grzybów Mun 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru tłuszcz do głębokiego smażenia Przygotowanie: Grzyby Mun namaczamy w ciepłej wodzie 15 minut, kroimy w paski. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy
Gotuj z RumcajsemDziś proponuję sałatkę która nie wymaga za dużo pracy a smakuje
potrawyregionalnePapryka to jedno z moich ulubionych warzyw,zaraz po pomidorach.Dziś propozycja papryki faszerowanej,która jest smaczna oraz świetnie wygląda.Przepisów jest mnóstwo,tutaj możemy
Niespełnione zdolności kulinarneJakiś czas temu dostałam do wypróbowania od firmy Folwark trzy sosy . Sos czosnkowy - Lekki majonezowy sos o charakterystycznym smaku wynikającym
Różowa kuchniaMoja nagroda pocieszenia. Jest mi źle. Mój mężczyzna wyjechał na kilka tygodni, a ja przed Jego wyjazdem obiecałam sobie, że zacznę się zdrowo odżywiać. I
W poszukiwaniu inspiracjispore kawałki, cukinię w plastry i przesmażamy z obydwu stron (jak w przepisie na sałatkę z mozzarellą i awokado ). Dodajemy smażonego lub ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Do wykonania sosu potrzebujemy 2 łyżki ulubionej musztardy, odrobinę oliwy i płaską łyżeczkę mielonej łuski gryczanej. Łuska jest częścią gryki bogatą w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera m.in. miedź i mangan oraz(...)zdobyła dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego - aż 81,5g w 100 g :) Zatem warto pamiętać o niej w kuchni. Wszystkie składniki razem mieszamy i tak powstałym sosem polewamy nasze danie :) Przed podaniem sałatkę możemy posypać świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami
Taste Of My DayPrzygotowanie zapiekanki z ugotowanych warzyw jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam
Mama GotujeShawarmą zajadałam się w Turcji, bardzo mi tam smakowała ta potrawa:) Dlaczego więc nie przygotować sobie takich pyszności w domu?? Przygotowałam, a jakże:) Obiad był pyszny
In my kitchenZnacie zalewajkę? To moja ulubiona zupa! Uwielbiałam ją jako dziecko i uwielbiam nadal. Ostatnio rozmawiałam ze znajomymi o naszych ulubionych daniach i okazało się, że w niektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna(...)lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :) Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki
Zawsze głodna!Klasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy
Kuchnia PROzdrowotnawiem dlaczego, ale bardzo lubię nadziewane filety z kurczaka. Czasami są to roladki a czasami po prostu nacinam filet robiąc kieszonkę i wypełniam go w środku jakimś pysznym farszem. Nie pamiętam aby jakiś farsz mi się powtórzył, bo zawsze robię je spontanicznie z tego co mam. Nie dość, że taki filet jest soczysty i smaczny to jeszcze ładnie prezentuje się(...)talerzu. A podobno najpierw je się oczami, więc chyba coś w tym jest bo lubię jak danie ładnie wygląda. No i oczywiście musi dobrze smakować bo to jest bardzo ważne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniOstatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto. Dziś mam dla Was golaski! Takie puste , bez
Ostra na SłodkoLubię potrawy gotowane na parze. Może ktoś powie,że niedobre bo mało doprawione...Nic z tych rzeczy, mozna się do tego smaku przyzwyczaić tym bardziej
Z Majeczką w kuchniCoś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza. Polecam
Przepisy Aleksandrylodówce zostało mi trochę pieczarek i kilka łodyg selera naciowego i coś trzeba było z tego zrobić, bo lekko traciły już świeżość. Dziś proponuję więc danie z cyklu „porządki w lodówce ”. Takie potrawy często wychodzą naprawdę super i później sama się sobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego(...)powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażeni
Ratunku obiadIbolya Olah wraz z nieodłącznym uśmiechem i wielką sympatią do uczestników warsztatów. Każdy z nas miał swoje stanowisko i każdy sam od początku do końca przygotowywał swoje danie. Na początku Ibolya pokazała nam wszystkie składniki, opisała je. Nawet nie wiecie jak dużo można powiedzieć o pozornie zwyczajnej limonce czy papryczce chili ;) Kiedy już wszystko wiedziałyśmy (teoretycznie), każdy(...)piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.) Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka
Codzienna kuchnia niecodziennapostał pierwszy TGI Fridays w Warszawie. Najpopularniejszą przystawką, która jest serwowana w restauracjach nieprzerwanie od 1974 roku są Loaded Potato Skins, czyli nadziewane łódki ziemniaczane. Bestsellerowe dania z grilla serwowane są najczęściej ze słynnym sosem Jack Daniel’s. I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ sos jest obłędny ! Najsłynniejszy natomiast amerykański klasyk alkoholowy to Long(...)szczerze powiedziawszy po tych kilku przystawkach jesteśmy już pełni. Muszę przyznać, że troszkę się obawiałam amerykańskich dań, które słyną z tego, że są ciężkie i bardzo kaloryczne, spodziewałam się tłustego fast foodu... Otóż, jeśli chodzi o TGI Fridays nic bardziej mylnego. Dania wcale nie ociekają tłuszczem, a wszystko w parę chwil znika z talerzy. W międzyczasie
Kulinarne przygody Gatity