poodcinać łodyżki, osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, a na końcu szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie", solimy odrobinkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku(...)kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:) Danie przybieramy ziołami i posypujemy pieprzem i orzechami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekurczaka, Olej do smażenia, Sól, pieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i pomidory. Obrany ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy mięso nabierze koloru dorzucamy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Na patelnię dolewamy sos pomidorowy przygotowany w garnuszku. Całość gotujemy parę(...)pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy na suchej patelni grillowej po parę minut z każdej strony. Aby w miarę szybko i łatwo obrócić nasze danie na patelni, przydatny będzie duży talerz. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie
cookplDanie zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia innego, niż takiego na szybko cykniętego telefonem... Zachwyceni prostotą i bogactwem smaku jednocześnie byliśmy wszyscy - od najstarszego, do najmłodszego. ;) Tak więc rosołek rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego(...)dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Kilka
Kuchenna KontrrewolucyaSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the Kitchentego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli(...)cebulę obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa
Kulinarna PokusaTen makaron jest niezwykle prosty do przygotowania, a do jego przygotowania możesz użyć dużych ciemnych małży lub tych mniejszych białych. Z obiema będzie smakowało pysznie. Polecam
nietylkopasta.plOd dwóch tygodni jestem na diecie, codziennie w moim menu królują sałatki. Od jakiegoś czasu polubiłam kuchnię indyjską i produkty firmy Patak"S. #smakorientuzPATAKS Łącząc dietę
Kulinarne pyszności Molkiogniu rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem śmietany. Dodajemy szpinak; doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kurczaka przekładamy na patelnię z sosem z gorgonzoli, mieszamy i podajemy dobrze ciepły, oprószony czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Tagliate il petto di pollo a dadini. In una ciotola mescolate 2 cucchiai di farina(...)padella con 2-3 cucchiai di olio, unite il petto a dadini e rosolatelo per circa minuti finché non diventa dorato. Lavate gli spinaci e asciugateli con carta da cucina. In una padella aggiungete il gorgonzola. Unite la panna per diluire il formaggio. Per ultimo aggiungete le foglie di spinaci, quindi aggiustate di sale e pepe. Fate cuocere
La grande e la piccola cuocaZapewne nie każdy zna barszcz w takim wydaniu:). U mnie w domu jadało się go w ten sposób, postanowiłam więc odświeżyć wspomnienia. Było pysznie! Pamiętajcie by
Szefowa kuchniUwielbiam pieczone ziemniaki. W czasach szkolnych ziemniaki w skorupkach wrzucało się do ogniska i się je piekło . Ahh, co to były za czasy :) Te pieczone
Domowa Kuchnia u Mamydawna. Dostałam go w czasie wakacji od mojej cioci. To ciekawa propozycja, która szybko się nie nudzi. Składniki na kotleciki z kurczaka (10 porcji): podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 250 g pieczarek 150 g sera żółtego (Gouda) 4 łyżki majonezu 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 jajka Vegeta Filety i papryki (po wycięciu gniazd nasiennych(...)tarce o dużych oczkach. Dodać majonez, jajka i skrobię ziemniaczaną, doprawić Vegetą. Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać na patelnię tak, aby powstały średniej wielkości kotleciki. Wysmażyć. Propozycja podania dania
Karola gotujeokresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić. Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza(...)okresie, kiedy dzień jest coraz krótszy. Z przyjemnością zapraszam do korzystania z inspiracji, które znaleźć można na blogu. Z pewnością pojawi się jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble
Moja smaczna kuchniaswoje dania. Ten kalafior nie dawał mi spokoju odkąd wymyśliłam na niego własny sposób. Nieskromnie muszę przyznać, że sama zjadłam większość, gdyż jest boski solo i jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior 2 łyżki oleju 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ ostrej papryki w proszku (możecie pominąć lub dać więcej(...)różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny będzie do pieczonej rybki lub mięsa. Ja jednocześnie w worku upiekłam kurczaka i miałam w ciągu 30 minut gotowy cały obiad. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane szyjki rewelacyjne nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę. Moja rodzina podjada je także ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone. Farsz należy doprawić według własnych upodobań. Dla urozmaicenia polecam dodanie podsmażonych pieczarek - tym razem je pominęłam. Można również użyć mięsa(...)wieprzowego (lub samych podrobów). Proporcje nadają się do modyfikacji. (około 10-12 sztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia
Di gotujedobra, chwila prawdy - nigdy nie gotowałam prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole(...)zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-) SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy
Czary - gary w kuchni