 Pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce :) 201
Pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce :) 201uwielbiam posypywać przeróżne dania świeżą natką pietruszki, ta suszona jest równie aromatyczna i przyjemna w smaku. Co do czosnku, powiem tak - bardzo go lubię, ale też często muszę go unikać :D I na pewno nie jest to tylko mój problem :) Jak wiadomo czosnek to niezwykle aromatyczne warzywko, które świetnie wkomponowuje się w większość dań. Jednak, aby móc(...)odpowiednio dostosowana, dzięki czemu nie jest on tak intensywny, a wręcz delikatnie wyczuwalny :) To duży plus! Mieszanka Piekło-Niebo to świetny dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, kanapek, obiadów, dań z grilla, zup, panierek. Idąc w tą myśl, przygotowałam aromatyczną pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce. I wiecie co jest w tym genialnego? Z przypraw użyłam wyłącznie soli, aby uzyskać
Zdrowie na języku :P Grillowane skrzydełka w miodzie 155
Grillowane skrzydełka w miodzie 155Grillowane skrzydełka w miodzie Gotowe skrzydełka w miodzie Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej(...)skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu Skrzydełka wyjmujemy z marynaty. Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy już wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu
Miód i pieprz Karkówka z czekoladą 162
Karkówka z czekoladą 1624 – 5 kotletów z karkówki, 100 g czekolady 70%, chili, sól, 80 ml oleju Do rondelka wlać olej, włożyć pokrojoną czekoladę, posiekane chili i zagrzać do
królestwo garów Gładzica z czosnkiem i tymiankiem z grilla 313
Gładzica z czosnkiem i tymiankiem z grilla 313Gładzica to gatunek morskiej ryby z rodziny flądrowatych. Jest bardzo smaczna i delikatna. Pani w sklepie jak nam ją sprzedawała to sceptycznie powiedziała że jak ryba
Moje Małe Czarowanie Libijski bakłażan w jogurtowym sosie i z OpenCard w Sabatini 258
Libijski bakłażan w jogurtowym sosie i z OpenCard w Sabatini 258font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tanya Valko - Libia od kuchni Przepis pochodzi z tej książeczki. Bakłażan w tym wydaniu świetnie smakuje z daniami z grilla albo jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 bakłażan oliwa sól, pieprz 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego posiekany koperek i szczypiorek Pokój bakłażana na cienkie plastry. Rozgrzej oliwę i usmaż(...)koperkiem, dodaj plastry bakłażana i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. W Sabatini z OpenCard Bardzo smacznie, średnio drogo, ale nie tak dużo dań jarskich. Przy głównej ulicy (al. Piłsudskiego 17, restauracja nie ma własnego parkingu, ale za to jest patio). Pierogi ze szpinakiem Brokuły z migdałami Zestaw surówek Patio z fontanną Wnętrze
Qlinarnie i Qlinarnie Szaszłyki 170
Szaszłyki 170Szaszłyki Gotowe szaszłyki Składniki Danie dla czerech osób 300 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 cebule Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz ziołowy Szpatułki na szaszłyki Marynata Sól Pieprz(...)boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę razem z wyjętym z lodówki kurczakiem. Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony
Miód i pieprz Nadziewana ryba  – proste i eleganckie danie z grilla 222
Nadziewana ryba  – proste i eleganckie danie z grilla 222ryba (około 1 1/2-2 kg, np. Okoń morski) sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz 1 pęczek kolendry podzielony na dwie połowy 1 limonka pokrojona w cienkie plasterki Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy, oczyszczamy i dokładnie oliwimy ruszt. Zmniejszamy temperaturę do średniej. Rybę obficie posypujemy za zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Plasterki limonki i kolendrę wkładamy do ryby. Tak przygotowaną rybę(...)grillowania całych ryb ). Całość delikatnie podnieść i odwrócić. Talerz wyłożyć pozostałą kolendrą i plasterkami limonki i umieścić na nim grillowaną rybę. The post Nadziewana ryba – proste i eleganckie danie z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie Kurczak na kiju w miodzie i sosie sojowym 256
Kurczak na kiju w miodzie i sosie sojowym 256To nic innego jak zwyczajny szaszłyk. Ale kurczak ma specyficzny słodko - słony smak. Składniki:2 filety z kurczaka1 mała cukinia1 paprykakilka pomidorków koktajlowych 4
Bon Appetit Małgorzaty Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym 233
Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym 233ciekawa literatura oraz leżing w ogrodzie. I jak już tak sobie leżałam i czytałam pod winoroślami, pomyślałam by na kolację wykorzystać liście winogrona. Efekt widoczny poniżej :) Niby tradycyjne danie ale w nowszym wydaniu. I tak własnie lubię! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego albo wołowego kilka dużych liści winogronowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki(...)blanszujemy we wrzątku dosłownie kilka sekund. Osuszamy liście. Na każdy liść nakładamy 1 czubatą łyżkę mięsa. Zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Gotowe paczuszki grillujemy z dwóch stron. Ja zastosowałam grilla marki RUSSELL HOBBS Podajemy z sosem koperkowym, ziemniakami i z młodą kapustą. Sos koperkowy: Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę
Bon Appetit Małgorzaty SOCZYSTY KURCZAK W DOMOWEJ MARYNACIE- PRZEPYSZNY 313
SOCZYSTY KURCZAK W DOMOWEJ MARYNACIE- PRZEPYSZNY 313Domowe marynaty do mięsa są najlepsze, dajemy to co najbardziej lubimy, no i wiemy co jemy... Ostatnio wielką popularnością cieszy się u mnie kurczak w marynacie
Smaczne Zdrowe Szaszłyki drobiowe z ananasem 277
Szaszłyki drobiowe z ananasem 277Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki(...)całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 190° C przez ok. 30 minut. W połowie tego czasu szaszłyki obracamy.Słowo szaszłyk wywodzi się z kultury tatarskiej i oznacza „coś na rożnie”. Najpopularniejsza
mojewypiekiinietylko Sałatka z pęczakiem 203
Sałatka z pęczakiem 203pęczak, czy jaglana, czy .... ! Dziś proponuję sałatkę z pęczakiem. Pyszną i sytą! Z dużą ilością warzyw i z ziołami. Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak, 1 średnia cukinia, garść świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, garstka ugotowanego zielonego groszku, 1 większy ogórek gruntowy, mini mozarella lub twaróg, olej rzepakowy Dressing
Plate of Joy Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 316
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 316P ogoda na weekend zapowiada się wspaniale! Co z tym fantem zamierzacie zrobić? Ja na przykład udaję się do ogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec
Food Square Kiełbaski faszerowane 357
Kiełbaski faszerowane 357da się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe)- 1 duża cebula- 1 mała główka czosnku- 2 łyżeczki musztardy Dijon- olej- prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać(...)minut.Filety, skrzydełka, karkówki, żeberka, kiełbaski… a dodatki, jakie kto lubi. Gdy tylko pogoda dopisze zaczniemy grillować. Kiełbaski faszerowane – pyszne są z piekarnika, ale on – grilla nie zastąpi. Zapach dymu, ten smak… i nie tylko. Podczas grillowania, na tę potrawę, składa się cała atmosfera przygotowania, pieczenia i oczywiście jedzenia. Tak więc, wypatrujmy pogody, do dzieła i … smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylko