momencie zaczyna ,, warczeć" na gotowanego kurczaka. No bo ileż można jeść potrawkę, kurczaka w sosie koperkowym , czy obsmażonego w panierce ? Oczywiście przesadzam -robię jeszcze wiele innych dań z takiego gotowanego drobiu , ale każdy nowy pomysł jest mile widziany. Poeksperymentowałam z imbirowo-cytrusowym smakiem ( taka prawie tajszczyzna z naciskiem na prawie ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNajbardziej soczysta pieczeń z drobiu jaką jadłem! Idealnie nadaje się do kanapek lub jako danie główne. Ja osobiście polecam jako pieczeń do kanapek.W danym przepisie podaję dwa różne sposoby: pierwszy nadaje się bardziej do kanapek, bo jest bardziej zbita, lecz soczysta, a wszystko to dlatego, że piekłem ją obwiązaną sznurkiem. Drugi jako danie główne, łatwiejsze w przygotowaniu. Składniki
Kuchnia ŁukaszaCurry jest jednym z tych dań, które nie wymaga dużo czasu by je przygotować. Curry jest bardzo aromatyczne, smaczne i cieszące oko podczas jedzenia, a przy tym minimalna ilość użytych składników zachęca do jego wykonania. Oryginalne curry przygotowywane w Indiach jest zazwyczaj z połączenia różnych przypraw (kumin, imbir, kardamon, anyż gwiazdkowy, chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa(...)Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem lekko strawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu. Składniki: (porcja dla 2 dorosłych osób) 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Kuchcik gotujetemat tego bliskowschodniego dania. Faktycznie nie jest ani skomplikowane, ani drogie, a stanowi ciekawą pozycję smakową dla nas. Warto podać ją jako dodatek do drobiu lub zupełnie osobno jako lekkie danie. Składniki : 4 duże cebule 200g ryżu długoziarnistego lub basmanti 200g soczewicy 1/2 łyżeczki kuminu 12-15 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz oliwa z oliwek 750ml
zobacz ich smakszybkim, bardzo aromatycznym, smacznym, zdrowym i różnorodnym daniem kuchni indyjskiej. W curry powinno się znaleźć kilka przypraw, które są podstawą np. kumin (jeera), anyż gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych
Kuchcik gotujeprzyprawy do steków : pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie : do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek, zup, dań z ryb, jaj, ziemniaków i puree
Moje domowe kucharzeniecałkiem dobry początek. Pieczona kaczka z jabłkami 2014-12-12 12:20:18 Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów podania tego drobiu. Mało wymagające w przygotowaniu danie doskonałe zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 osoby) mała kaczka do 2 kg (właściwie dowolnej popularnej rasy, wg upodobań
Kulinarna PokusaDziś u mnie domowa, jedna z najlepszych surówek z pora jakie przygotowuję. Wspaniale smakuje do wszelakich obiadów z ziemniaków i mięsnych, codziennych dań obiadowych. Surówkę z pora przygotowuję najczęściej do pieczonego drobiu, świetnie pasuje do kury i kaczki, nadaje bardziej wyrazistego smaku daniu. Można doprawić ją sokiem z cytryny, przełamać delikatnym cukrem pudrem, jednak nie trzeba, jak komu
Zasmakuj Kuchnisporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula olej
Walijskie Pichceniejest bardzo dobra i na pewno będę sobie taką czasem przygotowywała :) Składniki: ( na 1 roladkę) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ok.10sztuk suszonych moreli, sól, pieprz ( można dać inne ulubione przyprawy do drobiu), Przygotowanie: Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Rozciąć na pół, ale nie do końca i rozłożyć. Lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Morele przeciąć na pół
W kuchni u Monikiwielu dań. Pieczone ziemniaki 2015-01-22 09:58:45 Pieczone ziemniaki w różnych wersjach z ziołami, cytryną lub czosnkiem to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych, w tym ryb, drobiu i wieprzowiny. Zapisz przepis Drukuj Składniki wspólne i zarazem wersja podstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa
Kulinarna Pokusarozpuszczone na patelni masło wrzucić ryż i wymieszać. Dodać kurkumę i ponownie wymieszać. Przyprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać jako dodatek do drugiego dania np. do ryby, czy drobiu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja, jako dodatek do obiadu, dla dwóch osób. Widoczna na zdjęciach miseczka ryżu została przygotowana z podwójnej ilości
Gospodyni MiejskaPrawie każdy ma swoje ulubione gatunki mięs i dania z nich. Jedni preferują dania z wołowiny, inni z drobiu, a jeszcze inni z jagnięciny, wieprzowiny… i nie tylko. Tym razem na warsztat poszedł u mnie schab. Aby urozmaicić jadłospis warto czasem wprowadzić coś nowego, np. zraziki mielone schabowo migdałowe. Składniki: - 800g schabu- 200g mielonych
mojewypiekiinietylkosłodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość(...)Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem
Ciastka - domowe słodkościJest gęsty, kremowy, jasny i bardzo smaczny! Taki sos idealnie gra z makaronem , zwłaszcza najlepiej z domowym. Dobrze pasuje do mięs np.: wołowiny (do niej z dań mięsnych pasuje najlepiej), wieprzowiny lub drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów. Przepisy na inne sosy są TUTAJ . Sos pieczarkowy - przepis: Składniki: 400 g białych
Kuchnia Łukasza