wywaru dodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny. Żur , czyli zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów
Karo in the KitchenKotlety mielone z kiszoną kapustą to smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól
Smakowite DaniaOsobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem. SKŁADNIKI 2 piersi
Passions hobbies lifeSmaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony jarzynka 1 liść laurowy … Czytaj dalej Szynka wieprzowa z rękawa
czarrna od kuchniInspiracją do tego dania obiadowego są wspomnienia i to bardzo odległe. Składniki: -2 dkg drożdży -200 ml ciepłej wody -3 szklanki mąki -1/2 łyżeczki cukru -1/4 łyżeczki soli -1 jajko -20 dkg wędzonego lub surowego boczku -1/2 cebuli -ok. 150 ml oleju Boczek kroimy w kostkę. W drobną kostkę kroimy cebulę. Drożdże ucieramy
Maminek kulinarnyDanie obiadowe przygotowywane przez moją Mamę, tanie i syte :) Składniki 0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Klopsiki z kaszą
czarrna od kuchniKarkówka pieczona w płatkach suszonego czosnku jest aromatyczna i bardzo smaczna. Idealnie się sprawdza na kanapki lub jako danie obiadowe. Składniki: 2 kilogramy karkówki Czosnek w płatkach Skworcu Marynata: 2 łyżeczki marynata staropolskiej Skworcu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy, do miseczki
Bajeczna KuchniaByłam na imprez u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. bardzo polecam. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem
Kuchnia Pokoleńkońcu jakieś śniadanie mam dla Was. Ciągle tylko dania obiadowe ostatnio były, a tak całkiem ostatnio to w ogóle pustka z przepisami przez brak czasu. Z tym śniadaniem zrobiłem dwie próby i za każdym razem przesadzałem z czasem :) Ciężko przy jajkach przepiórczych wyczuć odpowiedni moment przy gotowaniu na parze. W zależności od mocy parowaru czas
Parowar FacetaTaki schab można zajadać do obiadu albo do chleba. Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta. Nam smakował bardzo najpierw jako danie obiadowe a potem jak kawałek jeszcze został to jako wędlina. Schab tak podany jest bardzo soczysty i aromatyczny. Zapraszam do wypróbowania. Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pierzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny. Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na zimno. W tym drugim wydaniu może być w dwóch wersjach : w galarecie lub bez. W zależności co kto lubi, u mnie jest
Eli GotowanieMakaron pełnoziarnisty do tego szpinak to wersja dietetyczna, do tego bardzo smaczna. Danie dla zabieganych, szybkie i zdrowe. Polecam. SKŁADNIKI dla dwóch trzech osób 1/2
W kuchennym oknie EwyRating: Wczoraj na późny obiad miałam podać schabowe…. i tak też się stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie
Magiczny Garnekzrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi, może to zająć kolejną godzinę. Po upieczeniu skórka powinna być przypieczona i lekko chrupiąca. Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub, po pokrojeniu, jako dodatek do kanapek na ciepło. Tak upieczone mięso jest miękkie i soczyste. Nabiera pięknego aromatu od cebuli, jabłek i majeranku. W naszym domu najczęściej jako
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio tęskno mi do lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6
Passions hobbies life