kasza wyprodukowana z pszenicy twardej. Kuskus wywodzi się z kuchni arabskiej. Przyrządza się go szybko, można ja zalać wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze lub po prostu wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie
Kulinarne przygody Gatityzdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-) 2 duże
Szefowa kuchniIdealne jako dodatek do mięsnych dań, podane z podsmażoną cebulką i/ lub boczkiem stanowią pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecie Składniki: 1 kg ziemniaków obranych 200 g mąki 1 jajko sól morska Kamis młynek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli
Z Majeczką w kuchniHiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania, którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację. Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym
Pogotujmy.pljabłko (które było kropką nad „i” tego dania) i kapusta czerwona. Perfekcyjne danie! Reszta dań była również dobra, chociaż osobiście nie wróciłabym na Fokim Seafood – porcja ogromna, jednak 42zł to dla mnie stanowczo za wysoka cena jak na sałatkę. W porównaniu do reszty dań głównych wypadła raczej słabo, jak dla mnie była(...)sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych znakomite były żeberka wołowe w sosie BBQ – chociaż sama za mięsem nie przepadam, to danie poleciłabym każdemu miłośnikowi mięsa. Idealnie doprawione i rozpływające się w ustach – niewątpliwie jest to danie warte grzechu. Na koniec podano desery. Chyba nikogo nie zachwycił Ptyś (lody miodowo-biszkoptowe, sos czekoladowy
Fill The BowlObserwacja reakcji ludzi czasem wystarczy – zarówno Bao wegańskie (15,80zł) jak i mięsne (z żeberkiem wołowym BBQ (16,70zł) zostało pozytywnie przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki(...)dania) i kapusta czerwona. Perfekcyjne danie! Reszta dań była również dobra, chociaż osobiście nie wróciłabym na Fokim Seafood – porcja ogromna, jednak 42zł to dla mnie stanowczo za dobrą sałatkę. W porównaniu do reszty dań głównych wypadła raczej słabo, jak dla mnie była za sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych
Fill The BowlJajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też
Martyna CooksNajczęściej są dodawane do dań mięsnych. I to właśnie w takim wydaniu stały się tradycyjnym daniem w kuchni śląskiej. Jednak nie tylko w tym rejonie cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Polubili je Polacy w całej Polsce. Najlepiej komponują się z sosem pieczeniowym, grzybowym czy pomidorowym. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneniemieckie kluski kładzione, szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej. Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie. Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa. Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosem. Podałam z ugotowanym ryżem wymieszanym z pozostałą częścią sosu. Znikało w ekspresowym tempie. Może i Wy skusicie się na tak przygotowane skrzydełka z kurczaka. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 10 skrzydełek z kurczaka
O kuchni z uczuciemJajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też
Martyna CooksJajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też
Martyna Cookskilku zupkach i słodkościach czas nadszedł na danie mięsne. Tym razem zapraszamy na gulasz po węgiersku – doskonale rozgrzewające danie na chłodne wieczory Składniki: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 szklanka wody - sól, pieprz kolorowy - papryka słodka
Kuchenne Wariacjepojemnikach na kostki lodu R esztkę wina z otwartej, nieskończonej butelki – w torebce strunowej lub torebce do kostek lodu/ pojemniku do kostek lodu – może być dodatkiem np. do dań mięsnych, risotto czy bigosu Mleko – kiedy kupię więcej i widzę, że nie damy rady zużyć przed końcem daty – ustawiam butelkę mleka pionowo w zamrażarce (tak by u góry(...)większych ilościach w silikonowych pojemniczkach do muffinek Drożdże świeże – zobacz poradnik Jak mrozić drożdże J ogurty owocowe którym coraz bliżej do dnia ostatecznego a wiemy, że nie damy rady lub nie będziemy mieli ochoty już ich zjeść – lubicie lody jogurtowe? R esztki sosu do makaronu – większe ilości w pojemnikach plastikowych w które wkładamy foliową torebkę (kiedy zawartość zamarznie, wyjmujemy
Dorota Smakujekluseczki są idealne do mięsnych dań z sosem. Można je również polane tłuszczem i skwarkami. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i natychmiast podusić na purée. Wsypać mąkę i jeszcze raz ugnieść. Wysypać ziemniaki na stolnicę lekko obsypaną mąką pszenną. Podzielić masę na mniejsze kawałki. Z każdej porcji uformować wałek o grubości 1 cm. Pociąć
Kuchnia Pokoleń