Schab w pomarańczach na czerwono 223Składniki: 4 plastry schabu, 2 duże cebule, 1 pomarańcza, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, bulion w kostce, łyżka cukru, łyżka słodkiej papryki, sól, pieprz, mąka, olej do
Pobite gary Barbary
Leśna karkówka z suszonymi pomidorami 207Składniki: 4 plastry karkówki 2 garście suszonych słoik suszonych pomidorów łyżka rozmarynu RAFEX 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz
Pobite gary Barbary
Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną 247Składniki: 4 plastry karkówki mąka do obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie pół szklanki
Pobite gary Barbary
Klopsowa z ogórkiem konserwowym i papryką 210Składniki : * 0,50 dag mielonego * 2 łyżki tartej bułki * 1 jajko * 3 ząbki czosnku * 2 l bulionu (może być z kostki) * 2 cebule * łyżka masła * 2
Pobite gary Barbary
Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym 223Składniki: * 1 kg żołądków * 1 duża marchew * 1 duża cebula * pęczek koperku * łyżka masła * łyżka mąki * płaska łyżka soli * 0,5 l. bulionu (może być z
Pobite gary Barbary
Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym 204Składniki: 1 kg karkówki 25 dag wędzonej kiełbasy 4 buraki 1 duża cebula 5-6 kiszonych ogórków 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 3 liście
Pobite gary Barbary
Karkówka w kiszonej kapuście 1110Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam
Pobite gary Barbary
Kasza gryczana z tofu 125Prażona kasza gryczana z wędzonym tofu, ciecierzycą i pomidorami to danie wegańskie , na które zapraszam Was dzisiaj. Danie to jest lekkie, niezapychające prze co świetnie sprawdza się podane w trakcie dnia na przykład jako lunch . Kaszę gryczaną z tofu podaję z dodatkiem jogurtu jako danie główne , można ją jednak podać także jako dodatek chociażby do mięs. Przygotowanie(...)doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem. Gotowy sos łączę z miękką kaszą. Danie podaję polane jogurtem i oprószone świeżo-krojoną natką pietruszki. Zapraszam po przepis na kaszę gryczaną z tofu . Jeśli macie ochotę podać tę kaszę z tofu jako dodatek, poniżej kilka propozycji na dania mięsne, z którymi to danie smacznie się komponuje. Pikantne udka z kurczaka
MeCooks
Sałatka z buraków 170trochę na lenia i wykorzystałam już gotowe buraki gotowane na parze. Można jednak wykorzystać albo pieczone buraki albo klasyczne gotowane buraki ćwikłowe. Sałatka ta idealnie nadaje się do dań mięsnych, smakuje przepysznie z daniami z grilla. Ja ją często dodaję do obiadu jako surówkę do ziemniaków. Najlepsze świeże buraki są pod koniec lata, wtedy koniecznie wypróbujcie tą sałatkę
To Musisz Wiedzieć
Pierogi z bobem 202Hej! Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle
Tylko pysznie
surówka z kalarepy i ogórków małosolnych 164surówek można „przemycić” różne warzywa.Połączenie kalarepy,ogórka małosolnego papryki dało idealny smak.Kalarepa idealnie smakuje na surowo..Surówka pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych oraz dań z grilla.Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy . składniki: 1 średnia kalarepa 2 średnie ogórki małosolne 1/2 czerwonej papryki garść pokrojonej natki pietruszki garść pokrojonego koperku wykonanie: Kalarepę ścieramy
Ugotujmy Coś
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 219główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie
Moje Kuchenne Rewelacje
Domowy sos tatarski 214Domowy sos tatarski możne być dodatkiem do kanapek, do dań mięsnych czy też do dań zielonych – wystarczy byście sami spróbowali, przetestowali z czym najlepszy domowy sos tatarski będzie wam smakować. Przygotowanie sosu jest proste i szybkie. Duże znaczenie w smaku sosu tatarskiego ma majonez – do tego zakupiłam wszystkie dostępne na rynku majonezy i... Więcej The post
Magiczny Garnek
Kopytka z majerankiem 230kroimy ukośnie w zgrabne romby. Do gotującej się posolonej wody wrzucamy kopytka. Czekamy aż wypłyną do wierzchu i od razu wyciągamy. Układamy na talerzu jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielne danie polane masełkiem lub skwarkami ze słoninki. Bardzo dobrze komponują się również z sosem pieczarkowym lub grzybowym
Kulinarne przemyslenia
SZASZŁYKI DROBIOWE Z PAPRYKĄ 199Obiad dla drobiożerców, którzy to mięsko mogą zajadać w każdej postaci. Czyli krótko mówiąc obiad idealny dla mnie i mojej rodziny. A Wy lubicie drób? Często
Z Majeczką w kuchni