możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Składniki na 3 porcje: 500 gram świeżych grzybów 100 gram masła 1 cebula 200 gram śmietany do zup i sosów 1 łyżka mąki 500 ml wody
Życie zaczyna się w kuchnizamykanego pojemnika i do czasu spożycia przechowywać w lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny
cool and mintyMizeria inaczej z czerwoną cebulą – czyli kremowa sałatka z ogórka i czerwonej cebuli :) Świetnie się sprawdza jako surówka do obiadu, czy dodatek do dań mięsnych z grilla. Sałatka ta ma lekko słodko-kwaśny posmak, który możecie dostosować do swoich gustów smakowych poprzez zwiększenie ilości cukru lub soku z cytryny. Więcej przepisów na sałatki do grilla znajdziecie tutaj: Sałatki
Kulinarne PrzebojeOszukane zrazy to nic innego jak tradycyjny zraz tylko z mięsa mielonego. Są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nadają się do zamrażania, można je odgrzewać lub
Kulinarne Fantazje Mariolizaczął to może i Wy wypróbujecie takie smaczne danie obiadowe. Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej
O kuchni z uczuciemPatatas bravas to typowa hiszpańska przystawka, do której podaje się zazwyczaj mięsne danie główne. Przygotowując ją, ziemniaki kroi się w kostkę, a potem smaży lub piecze jak frytki. Tak przyrządzone ziemniaki podaje się z pikantnym sosem pomidorowym. Pomidory jednak w Hiszpanii mają okropny smak - są twarde i - o dziwo - brak w ich smaku słońca. Dlatego ja poprzestaję na samych
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam wegetariańskie potrawy za to, że wymagają ode mnie nieco więcej kreatywności niż dania mięsne. Przede wszystkim do ich wykonania muszę wykorzystać jak najwięcej warzyw, by potrawa wyszła naprawdę pożywna i smaczna. Sporym plusem jest również to, że przy okazji skutecznie pozbywam się z lodówki różnorakich, jedzeniowych resztek (których normalnie nie potrafię sensownie wykorzystać), a które wpływają
Kuchnia EllieJak nie mam co zrobić na obiad ,to najczęściej robię risotto.Dzisiaj polecam z kurczakiem i grzybami leśnymi oraz papryką .Mój syn stwierdził ,że nigdy lepszego nie
Ugotujmy CośDzisiaj mam dla Was przepis na leczo ze swojską kiełbasą.Leczo to kolorowe, smaczne, szybkie danie jednogarnkowe. Pasujące zarówno na przyjęcie, jak i samodzielny obiad.Mo
Ugotujmy Cośmożemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego. Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii! Składniki na 1 blaszkę: 2-3 okrągłe cukinie 5 łyżek bułki tartej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się równie dobrze. Tak to już jest, że kontrastujące smaki mogą się dobrze uzupełniać i wzajemnie dodatkowo podkreślać. Jest świeża, lekka i aromatyczna. Gorąco polecam! Czytaj więcej
Pichceniomaniapowyższego zdjęcia pochodzi z Lidla). To bardzo słodki dżem. W Portugalii można kupić jego odmiany z orzechami czy migdałami. Poza duetem z serem wskazany jest też do dań mięsnych (wieprzowiny) i sałatek. Figowy Figa kojarzy się nam w sumie niedobrze… z makiem A Portugalczycy z figi robią pyszny dżem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, takich
Królestwo Deserówtarce o drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy w szczelnym pojemniku na 2 tygodnie w ciemnym i suchym miejscu.Druga propozycja to sól, która szczególnie nadaje się do dań mięsnych i rybnych, ponieważ do soli dodałam tymianek oraz rozmaryn. Najlepiej dodać tutaj świeże zioła jednak równie dobrze sprawdzą się też suszone. Jeżeli używacie świeżych do słoiczka z solą włóżcie
Życie ze smakiemBardzo treściwe, pachnące czosnkiem i papryką. Składniki: 1 kg ziemniaków Pół czerwonej papryki Pół papryki żółtej 3/4 kiełbasy głogowskiej 5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku cebula
Lena GotujeGdy zostaje nam kurczak, na którym gotowany był rosół, to zazwyczaj dajemy go później do zupy pomidorowej lub do krupniku . Czasami podpiekam też udka w całości
Lena Gotuje