Witajcie!, dziś powstaje nowy dział "recenzje', w którym to pokazywał Wam będę produkty spożywcze polskich producentów którzy wprowadzają na rynek ciekawe towary. Na pierwszy ogień idą
Kuchnia PROzdrowotnaDziś spotka się ogień z wodą czyli stworzymy coś pysznego w towarzystwie zabójców raka. Ten banalnie prosty deser w formie musu świetnie odżywia mózg dzięki zawartości
Kuchnia PROzdrowotnaSzarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na
Kuchnia PROzdrowotnaWszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu
Kuchnia PROzdrowotnaWitam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez
Kuchnia PROzdrowotnaOd czasu do czasu, warto skusić się na odrobinę przyjemności. Jako dietetyk, nie ukrywam się z tym, że lubię dobrze i smacznie zjeść. Uwielbiam gotować, tworzyć
Be Fit Be StrongPo pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej
Corner With RecipesObiecany przepis w końcu trafia na blog :) udanego weekendu ! :) Składniki (na około 10 kotletów/całość około 530 kcal/): średnia cukinia pęczek pietruszki około 400-450
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsyta i jednocześnie dietetyczna potrawa z jajek gotowanych w sosie pomidorowym z dodatkiem: czosnku, kminu i papryki. Przyprawy komponują się idealnie ze słodkością jajek i pomidorów. Szakszuka przywędrowała do Polski z bliskiego wschodu, gdzie jest bardzo popularna. Słowo shakshuka oznacza mieszankę lub wielki bałagan . Taka właśnie jest potrawa, do której oprócz jajek i pomidorów, możemy dać dosłownie wszystko. Mogą
Ania gotujekarpia, którego nie da się w żaden sposób podrobić, czy utuczyć, bo zanim trafi na stół musi mieć co najmniej 3 lata. Jest to produkt lokalny, „slowfoodowy” – nie wiem tylko dlaczego jemy go w zasadzie tylko na wigilię? A szkoda, bo oprócz tego, że jest bezpiecznym, zdrowym produktem, to jest też po prostu delikatny, smaczny, dietetyczny. Jeśli nadal
Eat me! Fit me!Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę
Kuchnia PokoleńDoskonałe, jarskie danie z cukinią w roli głównej, cieszy fakt, że warzywo to jest praktycznie dostępne przez cały rok, a jest bardzo wartościowym warzywem, gdyż należy do warzyw lekkostrawnych, niskokalorycznych, nieprzyswajającego metali ciężkich, ma właściwości odkwaszające organizm, korzystajmy zatem z jej bogactwa i przyrządzajmy z niej potrawy, naprawdę warto! est ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo
kgwjanczewoDoskonałe, jarskie danie z cukinią w roli głównej, cieszy fakt, że warzywo to jest praktycznie dostępne przez cały rok, a jest bardzo wartościowym warzywem, gdyż należy do warzyw lekkostrawnych, niskokalorycznych, nieprzyswajającego metali ciężkich, ma właściwości odkwaszające organizm, korzystajmy zatem z jej bogactwa i przyrządzajmy z niej potrawy, naprawdę warto! est ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo
kgwjanczewoteż być dietetycznie, by zrzucić te kilka kilogramów, które przyczepiły się do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę
Smakowity Blog KulinarnyDzisiejszy wpis dedykuję mojej ukochanej babci Krysi, która nauczyła mnie jeść dobry żurek w towarzystwie pulpecików z białej kiełbasy. Niby drobny zabieg, a zwykły żurek może
Be Fit Be StrongTradycyjne bliny są robione z mąki gryczanej i podawane z kawiorem albo łososiem. Ale kto powiedział, że wszystko trzeba robić tradycyjnie? Moje bliny kukurydziane z sałatką
FlymetothespoonBłyskawiczna surówka z sałaty i zielonego ogórka Dziś prosty przepis na błyskawiczną surówkę z sałaty i zielonego ogórka. Zdrowo, szybko i pysznie. Czasem naprawdę nie trzeba
Słodkie okruszkiRolada drobiowa parzona w garnku Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam pół piersi z indyka, ale można w ten sam sposób przygotować również pierś z kurczaka. Rolada
zielonacukinkaDoczekałam się w końcu własnych pomidorów i są one najlepsze na świecie ( przynajmniej dla mnie ). Dzisiaj prezentuję te pyszne pomidory w formie zapiekanej. Zainspirował mnie przepis
Smaki EwyZa oknem coraz bardziej zielono, więc i w kuchni podobnie :) Przyznam, że nigdy nie byłam wielką fanką zieleniny. Owszem, mam swoje ulubione potrawy ze szpinakiem, czy
Mienta blogMiała wyjść rolada, ale raczej wyszedł jakiś zawijaniec;p nie jestem w tym ekspertem, to moja pierwsza rolada, może następnym razem zwinie się jakoś lepiej, pewnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGrillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe
Kuchnia po mojemu