Sałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż tradycyjne
Kuchnia Pełna PasjiNie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i
Programista w kuchniautorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować dietetycznie (bez białej mąki, cukru) i szybko, tak by danie można było zrobić po przyjściu z pracy, gdy jest się zbyt głodnym
Ugotowane pozamiatanekroimy w pióra, dajemy do kiełbaski wraz z mięsem. Podkręcamy płomień i obsmażamy mięso przez 1 - 2 min. Przykrywamy i dusimy przez ok.5 min. Paprykę kroimy w kostkę. U nas były to papryki czerwone, ale jeśli chcemy mieć bardziej kolorowe danie bez problemu możemy dodać różne kolory. Ładnie prezentuje się zielona i pomarańczowa :). Fasolę odcedzamy(...)patelnię, solimy i pieprzymy, mieszamy i dusimy przez 10 minut. W tym momencie można dokroić więcej ostrej papryczki lub dosypać suszonej. Po tym czasie nasze warzywa oraz mięso powinny puścić soki. Dolewamy do tego zalewę z kukurydzy, pomidory z puszki oraz bulion, mieszamy i rozkręcamy płomień, aby zredukować całość. Mieszamy od czasu do czasu. Po 15 minutach możemy zmniejszyć
Kuchnia od dwojgawielkiego święta pojawia się w Lidlu wyśmienita sezonowana wołowina brazylijska – warto wtedy zrobić jej zapas. Dobrze wybierać mięso które ma jasno wiśniowy kolor, jest miękkie ale mimo wszystko zwarte, poprzecinane delikatnymi, marmurkowymi żyłkami tłuszczu. Takie mięso zagwarantuje nam soczysty, miękki stek. Jasne mięso jest pochodzi z mniej ukrwionych mięśni. Steki wyjmujemy z opakowania i pozwalamy im odpocząć na desce(...)odrobinkę dosalamy. Sos gotowy. Zabieramy się za naszego woła. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu – bez tłuszczu- może być grillowa, żeliwna, ceramiczna, zwykła teflonowa – ważne tylko, żeby nie była zbyt cienka i nie popaliła nierównomiernie mięsa. Musi naprawdę nabrać temperatury, dajcie jej spokojnie nagrzać się ze 3-4 minuty. Kładziemy nasze steki na bardzo rozgrzaną patelnię i mruczymy mantrę
Karo in the Kitchenmożna spokojnie przygotować także wersję tradycyjną. W przygotowaniu dania inspirowałam się przepisem z programu ABC Gotowania w Kuchni+. Dziś zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno:) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego (ja miałam część od łopatki) 300g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam karkówki) pęczek natki pietruszki 2 cebule(...)przez ok godzinę. Na początek warto przykryć boczek kawałkiem papieru do pieczenia, aby za bardzo nie wysechł. Po ok 20 minutach zdejmujemy papier i pieczemy bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika dobrze dać klopsowi odpocząć przez ok 10 minut
Kulinarne InspiracjePyszne Twistery z grillowanym kurczakiem w bezglutenowych tortillach <3 Danie nadaje się dla osób na diecie FODMAP ( czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ ). Zapraszam
My Culinary Artuprzesz, to ukisisz nawet kamyczki i piasek. 3. Niki Segnit „Leksykon Smaków” Zastanawialiście się kiedyś czy wanilia pasuje do mięsa a pieprz do bezy? W „Leksykonie Smaków” znajdziecie podpowiedzi jak łączyć smaki, jak dobierać przyprawy, co zrobić, żeby dania smakowały. Znajdziecie takie zestawienia produktów spożywczych, które zawsze się sprawdzają. Książka lekko rozczarowała mnie formą wydania. Fajna okładka
ladykitchenPrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest
KucharzycaMiałam ochotę na połączenie młodych ziemniaków z pomidorami pelati i tak powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Bez grama mięsa, ale zupełnie nie odczujecie jego braku. Dlaczego? Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Jest
Moja smaczna kuchniaPrzyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą. Z golonki zdejmujemy skórę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo „kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety
Moja DelicjaDuszona cukinia w sosie śmietanowym Prosty , a jak smaczny przepis . Teraz, kiedy cukinia jest u większości posiadaczy ogródków w nadmiarze, często klasyczne placki , kotlety itp już
Ogrodnik w podróżydania, możesz dodać chili) - 3 małe cukinie żółte Kurczaka, cukinię i pomidory kroimy na grubsze paseczki, bądź kostkę. W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle mieszając podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i około 150 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez
SMYKWKUCHNIBanalnie prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym
Moja Delicja