świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku tego mięsa mrożenie jest jak najbardziej wskazane. Podczas mrożenia ośmiornica kruszeje. Jedyne, co musimy z nią zrobić to przez 12 godzin dać jej się odmrozić w lodówce, dokładnie ją wypłukać w chłodnej bieżącej wodzie(...)pozostałości kamieni, żwiru. Świeża ośmiornica wymaga kruszenia – w krajach, gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie całej ośmiornicy we wrzątku (nazywa się to ‘straszeniem ośmiornicy
Karo in the KitchenOstatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić
Szefowa kuchniSzybkie, proste i smaczne. Makaron dowolny...zwykle to, co mamy pod ręką. Można zrobić bez mięsa, dodając np ulubione warzywa. Lubimy freestyle w kuchni, uwielbiamy
R'n'G KitchenŁopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min
UgotujmyTo.pldrobną kostkę i oprószamy papryką i delikatnie solimy dosłownie 2-3 szczypty ja dałem słoninę z zalewy (sól kamienna,liść laurowy ziele angielskie) która w niej leżała tydzień bo taką akurat miałem lecz uważam że bez zalewy będzie też ok wystarczy delikatnie ją posolić -następnie mięso mielimy dwa-trzy razy przez sitko 2 mm -teraz przyprawy i zimna woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pieprzem, gotować jeszcze 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Mięso z zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek gdy gotowałam zupę z ziemniakami, bo dałam się że będzie zbyt ostry bez obróbki termicznej). Smacznego
moj przepis natego zadania i sporobowac przygotowac moje mole poblano. Opieralam sie na roznych przepisach, jednak po przeczytaniu ogolnych informacji o tym daniu, wykorzystywanych do jego przygotowania skladnikach i sposobie ich obrobki, sadze ze jestem w stanie ugotowac to danie wedlug wlasnego pomyslu. Mole Poblano 2 suszone czerwone papryczki chili 2 zielone papryczki chili 1 suszona papryczka bird(...)przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie nie jest kompletne bez czerwonego ryzu, oto przepis: szklanka ryzu 1 cebula 3 zabki czosnku 1 papryczka chili 0,5 szklanki koncentratu pomidorowego
Codzienne GotowanieTradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chili bez pestek 1 puszka pomidorów bez skóry 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej
O kuchni z uczuciemDzień dobry, Ostatnio mam ochotę na lżejsze, bardziej wiosenne dania. Odkąd na święta przygotowałam pełną mięsa i sera lasagne bożonarodzeniową , chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów
Chilli Czosnek i Oliwamięsa. Do moździerza dodałem 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego i 2 goździki. Całość starłem na proszek. Polędwiczkę umyłem, pozbawiłem wszelkich błon i pokroiłem na medaliony o grubości około 1,5 cm. Do naczynia dodałem pokrojone mięso, przygotowaną mieszankę przypraw, pokrojone w piórka cebule dymki - bez(...)woku rozgrzałem niewielką ilość oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę wyłożyłem medaliony z polędwicy (bez marynaty, którą pozostawiłem w naczyniu). Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska
Wyprawy kulinarnePokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka oraz pyszne warzywa, a do tego ryż. Dla nas obiad idealny. Pyszny. Danie inspirowane przepisem ze zbiorów siostry Anastazji. 800 g – 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 młoda(...)cukinia 1 młody bakłażan mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz olej 200-300 g ryżu, ugotowanego na sypko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek, po czym kroimy na paski. Oprószamy je mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, wcieramy w mięso razem z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy
Smaki Na Talerzunajdzie mnie ochota na coś w greckim stylu. Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te cytrynowe, pieczone ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i mięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości. składniki 4 porcje 5-6 średnich ziemniaków * 4 podudzia(...)wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia , obrócić mięso, polać sosem Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia. Posypać siekaną natką pietruszki
Stare GaryPrzez taką pogodę, jaką mamy za oknem, nie chce mi się za długo przesiadywać NAWET w kuchni. Wtedy najchętniej, przygotowuję dania gotowe w mig
Be Fit Be Strongciężki i pożywne posiłki, kuszą nas raczej delikatne warzywka, które nie obciążają żołądków. Bez jakiejś planowanej zmiany diety, moje codzienne menu bardzo się ostatnio zmieniło. Coraz rzadziej pojawia się w nim mięso, a coraz więcej jest świeżych warzyw, koktajli i owoców. Dania są coraz prostsze, niewymagające czasu, jednak bardzo pożywne i zdrowe. Hitem ostatnich tygodni jest sałatka
365 dni dookoła kuchniDziś gotowałam dla rodziców, więc musiały być tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez
Bon Appetit Małgorzaty