dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:79/445)

Sos koperkowy + film 324

Banalnie prosty, aromatyczny i bardzo smaczny sos koperkowy na ciepło bez śmietany to świetny dodatek do różnego rodzaju potraw klopsików lub sztuki mięsa, bardzo często

Smakowite Dania
Obiad z patelni 355

pieprzu. W tym czasie podgotowuję ziemniaki (ok.10 minut). Ziemniaki odlewam, chwilę odparowuję bez przykrycia i dokładam do warzyw. Smażę wszystko razem do miękkości. Na koniec dodaję poszatkowany szczypiorek i/lub koperek i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.  Podaję z mięsem lub jako samodzielne danie. Na wierzch posypuję rzezuchę

prawdziwe jedzenie
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 293

gdzie nie zawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu

Ola la LCHF
Gołąbki 149

Ilość porcji: 14 Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu(...)przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 duża główka kapusty 2 jajka czarny pieprz sól Sos pomidorowy 3 litry bulionu mięsnego 200 g koncentratu pomidorowego 30% 5 listków laurowych 5 ziaren

Wędrówki po kuchni
Placki warzywne z parówkami 155

takie właśnie placki warzywne z mięsną wkładką, wyszły smaczne, chrupiące a dzięki Vegeta natur z pikantnym chili bardzo dobrze doprawione.  Placuszki są idealne i nic nie tłuste , smażone praktycznie bez oleju na samej   natłuszczonej patelni, można je podać i na obiad i na kolację.  Nam najlepiej smakowały z samą sałatką polane łagodnym ketchupem.  W tym przypadku(...)chili • Niepowtarzalne i wyjątkowe połączenie naturalnych składników: papryki, oregano, czosnku,  ziół, warzyw, chili, doda pikanterii twoim daniom i rozgrzeje was przy stole • Nie może zabraknąć jej w waszym menu • Idealna do mięs, warzyw czy ryb, odpowiednia dla wegetarian. Bez dodatku glutaminianu sodu Bez sztucznych barwników i aromatów Bogactwo warzyw i przypraw Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 170

Ukrainę - powszechnie dostępny kumin, resztę udało mi się bez problemu zdobyć w Polsce. Mieszanka na początku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób(...)mieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 3/4 łyżeczki soli morskiej - dałam zwykłą * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1 łyżeczka imbiru * 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera

sierotka maRysia w kuchni
Schab pieczony w niskiej temperaturze 167

czasochłonne, a internet dosłownie pęka w szwach od wspaniałych przepisów. O tym, jakie jest mięso pieczone w niskiej temperaturze przekonałam się dość dawno, podczas pieczenia wołowiny . Tym razem na blat kuchenny trafił schab pieczony w niskiej temperaturze.   Składniki: - ok. 2 kg kawałek schabu bez kości Marynata: - 40g soli peklowej - 3 łyżki mielonej ostrej papryki - 1 łyżka mielonej papryki(...)peklową i cukier. Dodajemy zmiażdżony czosnek, 3 łyżki ostrej papryki, pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w garnku (dałam w gęsiarce), zalewamy marynatą, przykrywamy odwróconą pokrywką, aby mięso było dokładnie zanurzone. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 dni (u mnie 6 dni). Codziennie mięso obracamy w zalewie. Po 6 dniach wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy

mojewypiekiinietylko
Folk Gospoda | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 145

równie smakowite, dały dobry początek tej kolacji. Kwaśność chłodników przełamał delikatnie słodki likier Saska Pigwa – nie ukrywam, ale to jeden z moich ulubionych likierów. Niesamowicie lubię połączenie kwaśnych owoców ze słodyczą. Co na danie główne? W karcie szczególnie intrygowała mnie pozycja grillowanego steka z selera, podanego z kaszotto oraz pesto z jarmużu. Chciałam spróbować czy danie wegetariańskie(...)brukselką. Cielęcina była miękka, jędrna, doskonale przygotowana. Dodatki oraz sos nie stłumił smaku mięsa, co jest bardzo dużym plusem i niewątpliwą zaletą tego dania. Trunkiem polecanym do dania była Saska Czysta, jak to na polską restaurację przystało. Co na deser? Oczywiście, że beza! Jeszcze kilka lat temu wątpiłabym, że taki deser może być smaczny. Bezy zawsze

Kuchnia Bazylii
Chili con care 143

meksyku czyli chili con carne na pewno musi być zaplanowana kilka dni przed pichceniem. Dodatek kminu rzymskiego wprowadził troche zamieszania bowiem nie mogłam go nigdzie dostać ale udało się. Danie napewno rozbudza zmysły, przyprawy i składniki współgraja idealnie, nic tylko się delektować. Zapraszam Skala smaku 10/10 przyprawy należy wyczuć samemu można dodać więcej lub ująć.    Chili(...)proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym,  1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej

Kubki smaku
Zupa gołąbkowa 204

Jeżeli lubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela(...)angielskiego 800 g białej kapusty, posiekanej 3 i 1/2 l wody  2 łyżki oleju 2 średnie cebule, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 500 g mielonego mięsa z indyka 250 g koncentratu pomidorowego 100 g białego ryżu, surowego 200 g kwaśnej śmietany 18% 1 i 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej

My Culinary Art
Pulpety w sosie pieczarkowym 418

pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone bez dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni

Ala piecze i gotuje
Wieprzowina orientalna 149

przypadkowo kupując brzoskwinie w puszcze, pewnej znanej firmy. Uwielbiam dania jednogarnkowe więc spróbowałam i wyszło bardzo smaczne. Wieprzowina orientalna Składniki 40 dag chudej wieprzowiny bez kości puszka brzoskwiń 2 cebule 2 pomidory czerwona papryka różyczki brokułu pół szkl bulionu łyżeczka soku z cytryny curry chili marynowane cebulki Mięso, cebulę, paprykę, pomidory i brzoskwinie pokroić w paski

Pieguskowa Kuchnia
Papryka nadziewana kaszą jaglaną 148

jaglana to doskonałe połączenie, które z całą pewnością Wam zasmakuje. Danie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Trzeba chwilę odczekać, aby na grillu się doskonale zapiekło i smakowało, ale tak to naprawdę robi się go niedługo. Polecam wypróbować. Swoją drogą nie wiedziałam, że grillowane warzywa (bez mięsa) są takie pyszne

Gotuję Testuję
Gołąbki bez zawijania 240

Moja rodzina uwielbia gołąbki a ja poszłam na łatwiznę i ominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 483

masło oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej ok. 1 l przegotowanej wody lub więcej Wykonanie:  1. Mięso kroimy w kosteczkę. 2. Dobry gulasz to tyle cebul ile mięsa. W moim daniu 6 cebul, które trzeba pokroić bardzo drobno i dusić na oliwie na patelni nieprzywierającej ze sporą ilością masła i papryki słodkiej(...)przez praskę i odstawiamy patelnię na bok. 6. Teraz czas na mięso. By usmażyć dobrze mięso i by zrobił się sos, potrzebujemy patelni przywierającej. Rozgrzewamy na niej oliwę z łyżką masła i na najwyższej temperaturze smażymy mięso, które solimy i sypiemy słodką papryką w proszku. Do tego dania używamy całą zawartość paczki papryki. Dobry gulasz to spora ilość

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania